woensdag 28 augustus 2013

Et sote (Turks stoofgerecht met rundvlees en groenten)

Et sote (letterlijk: gebraden vlees, 'sote' komt van het Franse 'sauté') is een heerlijk snel stoofgerechtje. Zeker nu we weer richting de herfst gaan komt dit bij ons regelmatig op tafel. Je kan er fijn veel groenten in verstoppen en aangezien Wildebras alles wat überhaupt groen of rood niet eens in de buurt van haar bord duldt, komt dat goed van pas. Omdat we er vandaag nog roerbakgroenten naast aten, is dit recept redelijk basic maar je kunt er natuurlijk zelf allerlei andere groenten zoals champignons of prei aan toevoegen.


Dit Turkse stoofgerecht met rundvlees en groenten maak ik met rundvlees welke mijn islamitische slager verkoopt als 'stoofvlees', alleen denk ik niet dat een Nederlandse slager het als stoofvlees zou definiëren: dat is volgens mij een stuk taaier. Dit vlees is van zichzelf al redelijk mals. Ik denk dat bieflapjes of runderlapjes er nog het meest op lijken. Maar op zich zou je dit recept ook prima met kipfilet kunnen maken, dan moet je alleen de stooftijd wat verkorten omdat de kip anders erg droog wordt. Et sote combineert erg lekker met pilav maar ook verse Turkse pide past er heel goed bij.


Turks recept
Et sote  (Turks stoofgerecht met rundvlees en groenten)

Benodigdheden (voor twee personen)
250 gram rundvlees
1 ui
2 groene pepers
4 tomaatjes
1 eetlepel (Turkse) tomatenpuree
1 handvol platte peterselie
zout, peper, pul biber

Bereiding
Snij het vlees in hele kleine blokjes, ongeveer 1 bij 1 cm. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en doe het vlees erbij. Leg een grote deksel over de pan en laat het vlees op middelmatig vuur (af en toe omroeren) gaar bakken. Het vrijgekomen vocht moet hierbij weer grotendeels door het vlees opgenomen worden, dit kan eventjes duren. Snipper ondertussen de ui en snij de pepers en tomaten (inclusief vruchtvlees) in kleine stukjes.


Als het vocht in de pan grotendeels verdwenen is, haal je de deksel van de pan, zet het vuur weer wat hoger en doe de ui en peper erbij. Fruit dit even aan en voeg dan de tomaten, tomatenpuree en kruiden toe. Meestal voeg ik nog een half glas water toe om het lekker te laten pruttelen, maar dat ligt ook een beetje aan wat voor tomaten je gebuikt. Zorg in ieder geval dat er genoeg vocht in de pan aanwezig is zodat het niet aanbrandt. Als alles kookt, zet het vuur weer laag en doe de deksel op de pan en laat alles rustig een half uurtje stoven. Voor het serveren nog even wat platte peterselie doorheen roeren.

Bewaren
Als er et sote over is, kun je dit prima afgedekt in de koelkast een dag bewaren. De volgende dag weer even in de pan opwarmen.

9 opmerkingen:

  1. Maaike maakte dit gerecht voor de foodblogswap van december! http://www.micook.nl/foodblogswap-stoofgerecht-met-groenten-rundvlees/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze heb ik gisteren gemaakt, mijn man vond het heel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk recept, zeker in combinatie met de herdersalade en pilav. Helaas moest het stoofvlees dat ik van halal slager kreeg min. 2u stoven....maar dit wachten werd meer dan beloond door dit heerlijke gerecht. Bedankt voor dit recept Eslem!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het kan per vlees verschillen hoe lang het moet stoven maar gelukkig was het de moeite waard! Bedankt voor je berichtje!

      Verwijderen
  4. Selam Eslem,

    Ik heb je blog sinds een week geleden ontdekt, en ik ben niet weg te slaan.
    Je recepten zijn zo goed beschreven, stapsgewijs en met foto's kan het haast niet misgaan. Eergister heb ik dit recept geprobeerd samen met de pilav en het was echt goed gelukt, buitengewoon lekker. Gister heb ik de Mexicaanse ovenschotel geprobeerd en ook die was heerlijk. Ik ben nog niet zo lang getrouwd en jouw blog helpt mij te leren koken.
    Bedankt Eslam! Eline Saglik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Selam Laila, afiyet olsun :) wat leuk om te horen dat je zoveel aan mijn blog hebt! Je man wordt vast erg gelukkig van al die lekkere dingen op tafel. Kook lekker verder zou ik zeggen en als je nog vragen hebt hoor ik het wel :)

      Verwijderen
  5. Selam Eslem,

    Kan ik dit gerecht ook maken met kurban et?

    Groetjes Elif

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, daar is kurban et heel geschikt voor! Ik zou het dan wel wat langer laten stoven om zacht te laten worden

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!