donderdag 15 augustus 2013

Tembel lahmacun (makkelijke Turkse pizza)

Wie eenmaal echte verse handgemaakte lahmacun heeft gegeten, wil niet meer anders. Niet te vergelijken (zoals veel dingen natuurlijk) met de kant-en-klare kartonnen lapjes die in de diepvries van de supermarkt liggen. Het allerlekkerst is als je ook het deeg zelf maakt, maar daar heb je ook niet altijd zin in en tijd voor, zeker als je snel iets op tafel wil zetten. De oplossing: wraps gebruiken als bodem. Bij de Turkse winkel worden deze ook wel als 'dürüm' verkocht, een stuk goedkoper en er zitten er meer in een pak.

Ik zie nu tot mijn verbazing dat ik geen foto's heb van mijn eigen lahmacun, helaas. Volgende keer niet vergeten. In tegenstelling tot de knoflooksaus en döner die hier meestal bij lahmacuns wordt geserveerd (brrr!) eten wij lahmacun zoals in Turkije: met veel groene salade (liefst een rucolamix), aangemaakt met citroensap, olijfolie en zout. Ook platte peterselie en rauwe ui in dunne plakjes passen heel goed bij een versgebakken lahmacun. En natuurlijk drink je er een groot glas verse ayran bij!

Turks recept
Tembel lahmacun (makkelijke Turkse pizza)

Benodigheden (voor drie personen)

4 grote of 8 kleine wraps
150 gram rundergehakt
1 scheutje zonnebloemolie
2 kleine tomaten
1 groene peper
1 ui
½ eetlepel (Turkse) tomatenpuree
1 handvol platte peterselie
zout, peper, pul biber

Bereiding
De ui, peper, tomaten en peterselie fijnsnijden. Alles inclusief de kruiden mengen met het gehakt. Mengsel in vieren of achten verdelen. Wraps met het mengsel bestrijken. Dit moet heel dun en gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel. Bak de lahmacun in een hete oven (220 graden) in ongeveer 10 minuten gaar. Blijf erbij, want het kan ineens snel gaan!

Bewaren
Lahmacun kun je prima een dag bewaren. De volgende dag koud meenemen naar je werk of even een halve minuut oppiepen in de magnetron. Ook invriezen is geen probleem: vouw de afgekoelde lahmacun dubbel en dan nog een dubbel, en verpak ze goed in alumniumfolie en daarna in een diepvrieszakje. Als je ze eruit haalt, laat ze dan in die verpakking rustig ontdooien en warm ze daarna even op in de magnetron. 

2 opmerkingen:

  1. Is de smaak dan wel vergelijkbaar met een echte lahmacun?nooit gehoord dat je dat kan gebruiken,zou wel makkelijk zijn;)Gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de smaak van de vulling is sowieso hetzelfde, het deeg natuurlijk niet helemaal, het is ietsje knapperiger dan een echte versgemaakte lahmacun maar is desalniettemin érg goed te eten ;-) en het is veel sneller natuurlijk.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!