maandag 20 januari 2014

Bayram et kavurması (zacht Turks stoofvlees)

Als je in Turkije bent of bij een Turkse familie op bezoek gaat tijdens kurban bayram (offerfeest) is de kans groot dat je een bordje van deze et kavurması krijgt voorgezet. Het wordt ook wel bayram kavurması genoemd. Dat was ook waar ik het voor het eerst at: dit jaar tijdens onze 'bayram ziyaretleri' (bayram bezoekjes) bij een lieve 'abla' van mij. Toen ze vertelde dat ze er een pakje roomboter bij had gebruikt schrok ik een beetje, maar zij had een paar kilo klaargemaakt. Het was in ieder geval zo lekker dat ik het een paar dagen later zelf ook heb gemaakt. Je moet een paar uur geduld hebben, maar daarna heb je dan ook ontzettend lekker zacht en smaakvol vlees. Ik had een pan vol maar voor ik het wist was 'ie weer leeg. Nou ja....goed excuus om het snel weer te maken.


Bij het bereiden van et kavurması is het belangrijk dat je vlees niet 'droog' komt te staan en dat het pas klaar is als je het echt met een vork uit elkaar kan trekken. Bij mij duurde dit een uur of vier, maar dat ligt natuurlijk ook nogal aan wat voor soort vlees je gebruikt. Ik gebruikte rundvlees en omdat het redelijk mager vlees was heb ik er een klein stukje rundervet (niet van dat zachte vet maar een hard stukje) bijgedaan. Heb je dit niet in huis (ik had het toevallig nog in de diepvries liggen) dan is het geen ramp, gebruik dan wel iets meer roomboter. Het vet kun je als het vlees gaar is gewoon weer uit de pan halen, maar het geeft wel veel extra smaak aan het vlees.



Recept
Bayram et kavurması (zacht Turks stoofvlees)

Benodigdheden (voor twee personen)

500 gram rundvlees
1 ui
1 stukje rundervet
50 gram roomboter (of wat meer als je geen rundervet gebruikt)
zout


Bereiding
Snij de ui fijn. Doe het rundvlees, de ui en het rundervet (of wat roomboter) in een ruime pan (die afsluitbaar is met een deksel). Zet het vuur op de allerlaagste stand (ik gebruikte mijn kleinste gaspit met daarop een sudderplaatje), doe de deksel op de pan en ga wat anders doen, want dit duurt nog even! Af en toe even omroeren en kijken of er nog genoeg vocht in de pan is (dit hangt ook af van hoeveel vet er in je vlees zit). Het is belangrijk dat het vlees stooft en niet bakt: voeg dus als het droog wordt in de pan wat water toe. Na een uurtje heb ik 50 gram roomboter en wat zout toegevoegd. 


Het vlees is klaar is je het met een vork makkelijk uit elkaar kan trekken: bij mij duurde dat een uur of vier. Ik heb in totaal nog twee keer een half glas water toegevoegd om te voorkomen dat het droog zou worden of zou gaan aanbakken. Trek het vlees dan met een vork los tot kleine sliertjes. 


Bewaren
Dit Turkse stoofvlees is lang houdbaar, zeker een week in de koelkast. Je kunt het prima weer even opwarmen door het in de pan even op te bakken maar bijvoorbeeld ook wat et kavurması met wat gebakken eieren is een bekend ontbijt. Bij ons was het echter binnen een dag op!


8 opmerkingen:

  1. Er komen helemaal geen kruiden, peper en zout bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zout staat zowel bij de ingrediënten als in het recept vermeld. Peper vind ik zelf niet nodig omdat het vlees van zichzelf heel veel smaak heeft, maar natuurlijk kun je dat wel toevoegen.

      Verwijderen
  2. Hoor je het vlees niet eerst aan te branden zodat er een korstje ontstaat en de vleessappen binnengesloten worden. Ik moet morgen et kavurmasi maken voor een groep en heb al op heel veel Turkse site's gelezen dat je het vlees eerst moet aanbakken op hoog vuur (muhurleme). Pas daarna zet je het vuur lager en laat je het vlees verder garen. Verder moet je een glas water bij doen als het om rundvlees gaat, wat jij dus ook doet.

    Jij laat het vlees eerst in zijn eigen sap garen en later voeg je water toe.
    Dus tegen het tijd tijd je water toevoegt heeft de vlees zijn eigen sap al verloren (toch?).
    Maar toch heb je zachte vlees als resultaat zie ik...Vind dit als vegearier toch wel een vreemd/ingewikkeld gedoe...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsja, dit is de manier hoe ik het geleerd hebt en het mislukt nooit, dus voor mij werkt dit perfect. Vlees wat lang aan het sudderen is verliest die sappen toch wel, het punt bij dit recept is juist dat de structuur van het vlees helemaal uit elkaar valt zodat het zo zacht wordt. Dus die sappen gaan sowieso wel verloren. Vlees op hoog vuur aanbraden doe ik alleen bij 'gewoon' vlees bakken, dus als het niet gaat sudderen daarna.

      Verwijderen
    2. Nou dan volg ik jouw recept wel.
      Bedankt voor je snelle reactie, kan ik morgen vroeg beginnen.

      Verwijderen
    3. Graag gedaan, hopelijk is het allemaal gelukt en was het lekker!

      Verwijderen
  3. Precies hetzelfde als wij het doen, we noemen het hier draadjesvlees en laten sudderen tot het bijna uiteen valt.
    Had laatst een stampottenbuffet gemaakt ter ere van mijn verjaardag en het draadjesvlees was als eerste op, veel complimenten over gehad.
    Overigens een oer-Hollands recept, is dus internationaal zoals je ziet.
    Groet, Mutfak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt helemaal, denk dat dit ook een hele 'algemene' manier van vlees bereiden is :)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!