vrijdag 18 april 2014

Tarhana çorbası (Turkse tarhanasoep)

Tarhana çorbası (Turkse tarhanasoep) in in Turkije één van de meest bekende en geliefde soepen. Iedereen lust het en het komt ook vaak op tafel. Tijdens de ramazan is het een geliefde soep om het vasten mee te verbreken tijdens de iftar. Ik maak hem zelf ook vaak, puur omdat het zo'n heerlijk eenvoudige soep is: tarhanasoep staat ook wel bekend als de eerste instantsoep ooit. 


Het belangrijkste ingrediënt van tarhanasoep is tarhana. Het maken van tarhana is een zeer bewerkelijk proces wat in de zomer moet gebeuren en vaak zie je in dorpen dat een aantal families dit werk samen op zich nemen. Tarhana is een gedroogd mengsel met als basisingrediënten yoghurt en bloem. Verder is het streekgebonden wat er wordt toegevoegd, maar meestal zijn dat in ieder geval tomaten en/of rode puntpaprika's, kikkererwten, ui, peterselie, zout, munt, tijm en zout. De ingrediënten worden heel fijn gesneden en tot een soort deeg gekneed wat een aantal dagen (afhankelijk van het weer) afgedekt blijft staan om te verzuren. Daarna wordt het in plakken op doeken in de zon gelegd om helemaal op te drogen. De volgende dag worden de plakken met de hand kleiner gemaakt, drogen ze nogmaals en daarna worden ze met de hand verkruimeld en vervolgens gezeefd om het poeder zo fijn mogelijk te krijgen. Door het verzuren en het drogen is tarhana heel lang houdbaar. Op onderstaande foto zie je hoe mijn schoonfamilie tarhana laat drogen en verkruimeld in de tuin.


Alleen al door ons klimaat is het in Nederland eigenlijk niet mogelijk tarhana te maken (alhoewel je het in theorie ook in de oven kunt drogen). Ik neem elk jaar een paar zakken mee uit Turkije, maar tegenwoordig is tarhana ook gewoon bij de Turkse winkel te koop (let op, koop niet de instantzakjes van Knorr en aanverwanten maar echt een grotere zak met tarhanapoeder). Tarhanasoep kan op verschillende manieren bereid worden. Vaste onderdelen zijn eigenlijk alleen tarhana, water, salça en zout. Mijn man vindt het lekker om er een klein beetje geruld gehakt doorheen te doen maar dit is geen must. Knoflook erin is erg lekker maar niet altijd handig dus ook dat je gerust weglaten. Verder wordt de soep aangemaakt met salça: naar eigen keuze tomatenpuree of peperpuree (ietsje pittiger maar geeft mijns inziens wel meer smaak aan de soep). Wij strooien wat gedroogde munt door de soep maar er zijn vast ook andere kruiden (zoals komijn) die er goed bij passen. 


Recept
Tarhana çorbası (Turkse tarhanasoep)

Benodigdheden (voor twee personen)
2 volle eetlepels tarhana (zie voor informatie hierboven)
2 Nederlandse theeglazen (500 ml) (koud) water
1 eetlepel tomaten- of peperpuree
1 teentje knoflook (optioneel)
1 klein handje gehakt (optioneel)
1 klontje roomboter
zout, munt


Bereiding
Laat de roomboter smelten in een pannetje. Bak het gehakt rul in de boter en bak ook de tomaten- of peperpuree en eventuele knoflook mee. Voeg dan het water toe en roer er de twee eetlepels tarhana doorheen. Voeg zout naar smaak en een klein beetje munt toe.


Breng de tarhanasoep nu rustig aan de kook. Veel Turkse recepten schrijven voor dat je constant moet blijven roeren, dat is niet nodig, maar het is wel belangrijk om regelmatig even goed te roeren om klontjes te voorkomen en de soep goed in te laten dikken. Als de soep eenmaal kookt kan het vuur uit en is de tarhanasoep klaar om op tafel te zetten.


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je tarhana çorbası (Turkse tarhanasoep) in de koelkast afgedekt twee dagen bewaren.


9 opmerkingen:

  1. Volgende keer eens naar zoeken. Sinds kort zit er een Turkse winkel in de dichtstbijzijnde stad, gelukkig groot en uitgebreid, dat miste ik hier in de beurt wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat is zeker fijn, een goedgesorteerde Turkse winkel in de buurt is (voor mij in ieder geval haha) onmisbaar.

      Verwijderen
  2. Ik heb je genomineerd voor de liebster Award. Zodat er meer mensen te weten komen van jouw site en van je leuke recepten. Deze liebster award hoef je niet perse in te vullen, alleen als je het leuk vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, wat leuk! Ik heb de Liebster-award al een keer eerder gehad en er ook al over geblogd (http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2013/11/liebster-award-antwoorden-nieuwe-vragen.html) dus ik laat deze voorbij gaan maar wel heel lief dat je me genomineerd hebt!

      Verwijderen
  3. Geslaagde tarhana soep is het!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, ik heb me gewaagd aan het zelf maken van de tarhana 😊 gewoon met kikkererwten, rode puntpaprika, yoghurt, bloem, droge munt en peterselie, tijm, zout en salça (tomatenpuree), ajuin en look. Dit alles effe met de staafmixer gepureerd. Boter in de pan en het mengel eventjes opbakken en dan aanvullen met water.. Heerlijke verse tarhana soep 😜

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan het hier (Uden) in geen enkele Turkse winkel kopen, kan je het ook via het internet bestellen

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!