woensdag 29 oktober 2014

Mermer kurabiye (Turkse gemarmerde chocolade/vanillekoekjes)

Alhoewel ik gek ben op bakken en koken ben ik geen ster in decoreren en versieren. Ik zie soms taarten en koekjes voorbij komen waar ik alleen maar van kan dromen! Wel jammer vind ik dat dat soort dingen er meestal mooier uitzien dan ze smaken. Ik ga dan toch maar liever voor een heerlijk recept wat er ook nog eens mooi uitziet. Mijn snickerbars vind ik daar een goed voorbeeld van maar ook deze mermer kurabiye (Turkse gemarmerde chocolade/vanillekoekjes) zien er leuk uit en smaken overheerlijk. Bovendien zijn ze ook nog eens heel simpel om te maken. Ik zeg, een win-win situatie!


Door de toevoeging van maizena aan het koekjesdeeg krijgen deze marmerkoekjes hun typische luchtige en beetje kruimelige structuur, zonder dat ze uit elkaar vallen. Gebruik voor dit recept geen gewone kristalsuiker: dat doet teniet aan de mooie structuur. Door poedersuiker te gebruiken blijven de koekjes ook na het bakken zo mooi fijn van structuur. 


Turks recept
Mermer kurabiye (Turkse gemarmerde chocolade/vanillekoekjes)

Benodigdheden (voor ongeveer 40 marmerkoekjes)
200 gram (zachte) roomboter
1 waterglas (100 gram) poedersuiker
1 waterglas (net niet vol, 100 gram) maizena
3 waterglazen (330 gram) bloem
1 ei
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
2 volle eetlepels cacaopoeder


Bereiding
Kneed een mooi soepel koekjesdeeg van alle ingrediënten behalve het cacaopoeder. Vorm het deeg tot een bol en deel deze doormidden. Kneed door één helft van het deeg het cacaopoeder. Je hebt nu een deel vanilledeeg en een deel chocoladedeeg. 


Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem nu een klein beetje vanilledeeg en een klein beetje chocoladedeeg en vorm hier een koekje van. Je kunt volstaan met de twee helften aan elkaar 'plakken' maar je kunt de koekjes ook nog even doorkneden voor een meer gemarmerd effect: ik vond het zelf het mooist om even een paar keer door te kneden maar hier kun je naar eigen inzicht mee experimenteren. Leg het bolletje deeg op de bakplaat en werk zo al het deeg af. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes op 180 graden in ongeveer een half uurtje mooi gaar.


Bewaren
Mermer kurabiye (Turkse gemarmerde chocolade/vanillekoekjes) kun je goed afgesloten in bijvoorbeeld een koektrommel een weekje bewaren. Als ze dat halen natuurlijk...


10 opmerkingen:

  1. Ze komen net uit de oven en goed gelukt. Mijn zoontje van 3 heeft balletjes gedraaid. Erg geschikt deeg daar voor. Heerlijk bij een kopje thee. Ze zijn wat klein geworden en lijken op grote pepernoten, handig voor de tijd van het jaar,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Dank je wel voor je berichtje :)

      Verwijderen
  2. Makkelijk gemaakt en erg lekker. Blijven lang houdbaar!
    Gr, Layla

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Apart koekje en leuk om te zien, die kende ik nog niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Salaam alaykum,

    Is er iets wat je ter vervanging van de maïzena kan gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wa aleikum selam, oei dat is een goede vraag. Ik denk dat je het wel gewoon kan vervangen door bloem, maar de koekjes worden dan wel harder omdat het de maizena is die ervoor zorgt dat ze zacht en een beetje kruimelig aan de binnenkant zijn.

      Verwijderen
  5. Ik heb vandaag de koekjes gemaakt... ze zijn heerlijk!!!
    Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!