Milföy böreği (börek van bladerdeeg)
Milföy böreği (börek van bladerdeeg) is ideaal voor als je even snel iets lekkers op tafel wil zetten: zolang je een pakje bladerdeeg in de diepvries hebt liggen en wat kaas in de koelkast ben je er eigenlijk al. Geen gedoe met melk, ei en yufka maar gewoon een lekker snel bladerdeeghapje met feta (of een andere vulling natuurlijk, net wat je lekker vindt). Deze milföy böreği is knapperig, luchtig en kan prima bij een lunch of avondmaaltijd maar doet het ook heel erg goed als hapje - je bent gewaarschuwd, de schaal is leeg voor je het weet!
Ik heb hier de milföy böreği (börek van bladerdeeg) in driehoekjes gevouwen maar je kunt er natuurlijk ook vierkantjes van maken, of een grotere versie door de plakjes niet doormidden te snijden of zelfs twee plakjes op elkaar te leggen met daartussen de vulling. Let er in ieder geval op dat je de randjes goed dichtdrukt, zodat de vulling er niet uit loopt. In plaats van nigellazaad kun je er ook voor kiezen de bladerdeeghapjes te bestrooien met sesamzaad, maanzaad, komijnzaadjes of iets anders uit je kruidenvoorraad.
Turks recept
Milföy böreği (börek van bladerdeeg)
Benodigdheden (voor 10 stuks milföy böreği)
5 plakjes bladerdeeg
½ plak (100 gram) Turkse witte kaas
1 handvol platte peterselie
nigellazaad
Bereiding
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snij ondertussen de peterselie fijn, prak de kaas fijn met een vork en meng de peterselie erdoorheen. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Neem een plakje bladerdeeg en snij deze schuin doormidden zodat je twee driehoeken krijgt. Leg op de ene kant van de driehoek (zie de foto's, dat is duidelijker dan hoe ik het hier opschrijf) wat kaas en vouw de andere helft eroverheen. Duw de randen goed dicht met een vork en leg op de bakplaat. Werk zo alle plakjes deeg af. Bestrijk de böreks met wat water en strooi er nigellazaad overheen. Zet de bakplaat in de oven en bak deze börek van bladerdeeg in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Bewaren
Milföy böreği (börek van bladerdeeg) kun je een dag bewaren: voor serveren even opwarmen in de oven en het smaakt weer als versgebakken.
Zo lekker en simpel! Ben gek op Börek. Heb dit recept gepind :)
BeantwoordenVerwijderenLeuk en dank je wel!
VerwijderenDit wordt onze sahur vandaag
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk! Eet smakelijk alvast.
VerwijderenWe gaan vandaag deze proberen
BeantwoordenVerwijderenHopelijk viel het in de smaak!
VerwijderenIk heb ze vanochtend gemaakt. Hier was 10 min in de oven genoeg geweest. Ik heb ze iets te lang erin gelaten, helaas was het hierdoor wat droog en hard.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik ga het binnenkort nog een keer proberen
Oh wat gek! Bladerdeeg heeft toch meestal echt wel een minuut of 20 nodig. Jammer dat ze te droog waren geworden.
VerwijderenIk vind het zo lekker!! Er wordt binnen kort verkrijgbaar in Almere - Poort bij KD Coffee.
BeantwoordenVerwijderenLeuk hoor :) zet je mijn naam erbij? :D
VerwijderenZeer duidelijk snel en heerlijk . Hartelijk bedankt voor dit perfecte recept.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Peter