maandag 21 juli 2014

Fırında patlıcan kebabı (Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte)

Als je een aubergine goed klaarmaakt, wordt hij heerlijk smaakvol en boterzacht. Dat is ook het idee bij deze fırında patlıcan kebabı (Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte). Doordat de aubergine hierbij twee uur staat te stoven wordt hij heel zacht en trekken bovendien ook de smaken van de köfte en tomaat erin. Erg lekker allemaal! 


Koop voor deze Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte als het kan voor recept dunne aubergines (vaak bij de Turkse winkel te krijgen, let wel op dat ze niet zacht zijn). Die zijn lekkerder en passen ook beter in een ovenschaal. Heb je 'gewone' dikke aubergines, snij de plakken dan doormidden om te voorkomen dat ze boven de ovenschaal uit gaan steken. Deze ovenschotel is prima voor te bereiden: vaak bak ik hem al bijna af en dan hoeft hij rond etenstijd nog maar een half uurtje in de oven om een beetje kleur t krijgen. Fırında patlıcan kebabı serveer je traditioneel met pilav, Turkse yoghurt en een salade; die laatste vervingen wij deze keer door peultjes.


Turks recept
Fırında patlıcan kebabı (Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte)

Benodigdheden (voor één ovenschotel)
2 aubergines (of 3, als ze dun zijn)
350-400 gram rundergehakt
1 ui
1 handvol platte peterselie
1 handje paneermeel
5 tomaten
2 teentjes knoflook
zout, peper, komijn, piment


Bereiding
Was de aubergines en schil ze 'om en om' (zie foto hieronder). Snij ze in plakken en snij die eventueel nog een keer doormidden, afhankelijk van de dikte van de aubergine. Snij de ui en peterselie fijn. Meng het gehakt met de ui, peterselie, paneermeel, zout, peper, komijn en piment. Meng goed door. Ontvel en snijd ook alvast de tomaten in kleine blokjes, snij de knoflook fijn en meng deze door de tomaat (mijn tomaat was erg waterig omdat ze uit de diepvries kwamen: bij verse tomaat kun je eventueel wat water toevoegen, of je gebruikt tomaten(blokjes) uit blik). 


 Vet een ovenschaal in. Leg hierin om en om de aubergineplakken en een klein beetje gehakt. Als de aubergine niet blijft staan kun je een klein randje onderaan afsnijden zodat de onderkant recht wordt. Vul zo de hele ovenschaal met aubergine en gehakt. Strooi hieroverheen de tomaat, knoflook en een beetje zout.. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in de oven op 180 graden. Laat het zo anderhalf uur bakken. Haal dan het aluminiumfolie weg en laat de schotel nog ongeveer een half uurtje kleuren (hou in de gaten dat het gehakt niet te donker wordt).


Bewaren
Wat overblijft van deze fırında patlıcan kebabı (Turkse ovenschotel met aubergine, tomaat en köfte) kun je afgedekt in de koelkast een dag bewaren. De volgende dag even opwarmen in de magnetron of opbakken in de koekenpan.


6 opmerkingen:

  1. Vandaag heb ik dit gerecht gemaakt. Heerlijk! En makkelijk! Bedankt Eslem!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb dit recept gisteren gemaakt, het was goed gelukt en erg lekker.
    Ik heb de koftes en aubergines alleen aan 4 lange sateprikkers gedaan, werkte erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag gemaakt, en het was zalig, alleen de kleuring was niet gelukt. Maar ik kan hier alleen hete luchtoven gebruiken. Maar het smaakte prima, dank je wel voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag gemaakt, en het was zalig, alleen de kleuring was niet gelukt. Maar ik kan hier alleen hete luchtoven gebruiken. Maar het smaakte prima, dank je wel voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!