Turks recept
Mantı (gevulde Turkse pastabuideltjes met yoghurtsaus)
Benodigdheden (voor één flinke diepvrieszak mantı)
Voor het deeg:
3 waterglazen (375 gram) bloem
1 ei
1 koffiekopje (100 ml) water
1 theelepel zout
Voor de vulling:
200 gram rundergehakt
1 ui
1 handje platte peterselie
zout, zwarte peper
Voor de saus:
Turkse yoghurt
knoflook
tomatenpuree
zonnebloemolie
Maak eerst het deeg door alle ingredienten samen te voegen en te kneden tot een stevig (niet zacht!) deeg. Het water is om mee te beginnen, wij hadden meer nodig. Voeg toe tot je een samenhangend deeg hebt en stop dan ook om te voorkomen dat het deeg te zacht wordt: dan wordt het uitrollen straks lastig. Het is een pastadeeg, geen brooddeeg, dus heel anders van structuur. Maak een bol van het deeg en zet het even aan de kant om te rusten. Doe ondertussen het gehakt met de peterselie en ui in de keukenmachine, mix het goed door en breng op smaak met zout en peper. Je kan ook alles met de hand fijnsnijden maar de keukenmachine heeft in dit geval de voorkeur omdat het mengsel heel fijn moet zijn (omdat je er zometeen maar heel weinig per keer van gebruikt).
Wanneer je de mantı wil gaan koken (vers of bevroren maakt hierbij niet uit) breng je water met wat zout aan de kook. Zodra het water kookt doe je er de gewenste hoeveelheid mantı in en laat je dit rustig doorkoken tot ze zacht zijn (dat duurt niet lang, een minuut of 5, maximaal 10). Roer ondertussen Turkse yoghurt los met een klein beetje water, wat zout en geperste knoflook naar smaak (ik gebruik voor ongeveer 250 gram yoghurt twee knoflookteentjes). Warm in een ander pannetje twee eetlepels zonnebloemolie op en bak hier 1 eetlepel tomatenpuree in aan. Leg de gare mantı op een bord, schep er de yoghurtsaus erbovenop en verdeel er wat van het tomatenmengsel overheen. Strooi er eventueel een klein beetje gedroogde munt overheen en geniet van je welverdiende beloning: een heerlijk bord zelfgemaakte mantı!
Bewaren
Mantı (gevulde Turkse pasta met yoghurtsaus) kun je zoals gezegd ongekookt het beste bewaren in de diepvries (zie boven). Eenmaal gekookt is het in de koelkast één dag houdbaar. Restjes mantı zijn ook lekker als vulling door de soep.
Ziet er lekker uit zeg! Ga dit een keertje maken yummie
BeantwoordenVerwijderenLeuk!! :)
VerwijderenIk ben heel benieuwd hoe dit smaakt. Lijkt me lekker!
BeantwoordenVerwijderenZeker een aanrader als je van pasta houdt!
VerwijderenHoi!
BeantwoordenVerwijderenAls eerste wil ik even kwijt dat ik je blog echt super vind!
Veel recepten die ik heb geprobeert voordat ik jou blog kende mislukte altijd, maar sinds ik jou blog ken is alles opeens superlekker! (Daar is mijne turkse vriend heel blij mee hihi) ikzelf ben gek op manti alleen kende ik deze versie met tomatenpuree nog niet, ik maak het zelf altijd met een sausje van roomboter en pul biber voor over de yoghurt, maar ga deze zeker een x proberen.
Keep up the good work!
Groetjes demi
Hoi wat leuk om te horen allemaal! Je kunt het sausje inderdaad ook met pul biber maken maar op deze manier is het wat meer tomatig. Ben benieuwd wat je ervan vindt!
VerwijderenWaar kun je die snijder kopen , voor dat deeg zo mooi te snijden ? X
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk recept en een leuke beschrijving! Ook de foto's zijn mooi!
BeantwoordenVerwijderenHeb net een pakje bij de Bim gekocht, bedankt voor de suggestie voor de saus.
BeantwoordenVerwijderenAcili ezme is ook een idee als rode saus.
VerwijderenHallo ..alle eerst dit recept ziet er heerlijk uit. Op de foto zie je manti verdeeld op de roze dienblad. Hoeveel van die dienblad kreeg je uit dit recept? Of was dit recept alles wat ik zie op de dienblad?
BeantwoordenVerwijderenHoi Eslem, zie nu al je recepten. Wat ontzettend leuk! Ik ga ze proberen! En wat grappig dat de recepten zijn met de eenheid 'waterglas' , dat is ook echt Turks. Zo kreeg ik ook de recepten van mijn Turkse tante! Groetjes Manolya
BeantwoordenVerwijderenHoe maak je de ‘natte’ manti?
BeantwoordenVerwijderenHoe maak je de ‘natte’ manti?
BeantwoordenVerwijderenHoe maak je de ‘natte’ manti?
BeantwoordenVerwijderen