donderdag 24 juli 2014

Mantı (gevulde Turkse pasta met yoghurtsaus)

Mantı (gevulde Turkse pasta met yoghurtsaus), ook wel bekend als Turkse ravioli of gevulde Turkse pastabuideltjes, is een recept wat ik al heel lang zelf wilde maken maar wat er tot voorkort nooit van gekomen was. Gelukkig kwam mijn lieve vriendinnetje S. met een recept om samen mee aan de slag te gaan, dus op een middag zetten we onze vier druktemakertjes in de woonkamer met voldoende speelgoed en sloten wij onszelf op in de keuken voor echte zelfgemaakte mantı. Het was even werk, maar het was meer dan geslaagd! Verse zachte pasta gevuld met kruidig gehakt en dat in combinatie met een frisse yoghurtsaus...onweerstaanbaar.


Het bijzondere van dit mantı recept vind ik dat je er relatief maar heel weinig ingrediënten voor nodig hebt, terwijl het toch een verfijnd en zeer gewaardeerd recept is in de Turkse keuken. Het kost je echter wel veel tijd om te maken: wij maakten deze hoeveelheid met z'n tweeen en waren ruim twee uur zoet met het vouwen van de mantı. Op zich is het geen vervelend werk maar wel iets waar je na een tijdje weer even genoeg van hebt. Maar goed, dan heb je ook heerlijke verse mantı om meteen op tafel te zetten of om in te vriezen. Wil je het inderdaad in de diepvries bewaren (wat heel goed kan en de meeste mensen ook doen): vries ze dan eerst los in (door bijvoorbeeld een dienblad of snijplank met de mantı in de diepvries te zetten). Zodra ze bevroren zijn kun je ze in een zakje doen en zo in de diepvries bewaren. Hiermee voorkom je dat ze aan elkaar gaan plakken.



Turks recept
Mantı (gevulde Turkse pastabuideltjes met yoghurtsaus)

Benodigdheden (voor één flinke diepvrieszak mantı)
Voor het deeg:
3 waterglazen (375 gram) bloem
1 ei
1 koffiekopje (100 ml) water
1 theelepel zout

Voor de vulling:
200 gram rundergehakt
1 ui
1 handje platte peterselie
zout, zwarte peper

Voor de saus:
Turkse yoghurt
knoflook
tomatenpuree
zonnebloemolie


Bereiding
Maak eerst het deeg door alle ingredienten samen te voegen en te kneden tot een stevig (niet zacht!) deeg. Het water is om mee te beginnen, wij hadden meer nodig. Voeg toe tot je een samenhangend deeg hebt en stop dan ook om te voorkomen dat het deeg te zacht wordt: dan wordt het uitrollen straks lastig. Het is een pastadeeg, geen brooddeeg, dus heel anders van structuur. Maak een bol van het deeg en zet het even aan de kant om te rusten. Doe ondertussen het gehakt met de peterselie en ui in de keukenmachine, mix het goed door en breng op smaak met zout en peper. Je kan ook alles met de hand fijnsnijden maar de keukenmachine heeft in dit geval de voorkeur omdat het mengsel heel fijn moet zijn (omdat je er zometeen maar heel weinig per keer van gebruikt). 


Verdeel het deeg vervolgens in drie bollen en rol deze stuk voor stuk uit tot een grote ronde lap, redelijk dun (zie foto). Snij het deeg vervolgens in de lengte en breedte zodat je een heleboel hele kleine vierkantjes (1 tot 1,5 cm breed en lang) hebt. Wij gebruikten een speciale mantı-roller maar dit kan natuurlijk ook gewoon met een mes. Leg nu op elk vierkantje een inieminie beetje gehakt. Vouw dan eerste de lange zijdes naar elkaar toe en duw de punten dan naar elkaar toe zodat je een klein buideltje krijgt. Werk zo al het deeg af. 


Wanneer je de mantı wil gaan koken (vers of bevroren maakt hierbij niet uit) breng je water met wat zout aan de kook. Zodra het water kookt doe je er de gewenste hoeveelheid mantı in en laat je dit rustig doorkoken tot ze zacht zijn (dat duurt niet lang, een minuut of 5, maximaal 10). Roer ondertussen Turkse yoghurt los met een klein beetje water, wat zout en geperste knoflook naar smaak (ik gebruik voor ongeveer 250 gram yoghurt twee knoflookteentjes). Warm in een ander pannetje twee eetlepels zonnebloemolie op en bak hier 1 eetlepel tomatenpuree in aan. Leg de gare mantı op een bord, schep er de yoghurtsaus erbovenop en verdeel er wat van het tomatenmengsel overheen. Strooi er eventueel een klein beetje gedroogde munt overheen en geniet van je welverdiende beloning: een heerlijk bord zelfgemaakte mantı!


Bewaren
Mantı (gevulde Turkse pasta met yoghurtsaus) kun je zoals gezegd ongekookt het beste bewaren in de diepvries (zie boven). Eenmaal gekookt is het in de koelkast één dag houdbaar. Restjes mantı zijn ook lekker als vulling door de soep.


15 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit zeg! Ga dit een keertje maken yummie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben heel benieuwd hoe dit smaakt. Lijkt me lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi!

    Als eerste wil ik even kwijt dat ik je blog echt super vind!
    Veel recepten die ik heb geprobeert voordat ik jou blog kende mislukte altijd, maar sinds ik jou blog ken is alles opeens superlekker! (Daar is mijne turkse vriend heel blij mee hihi) ikzelf ben gek op manti alleen kende ik deze versie met tomatenpuree nog niet, ik maak het zelf altijd met een sausje van roomboter en pul biber voor over de yoghurt, maar ga deze zeker een x proberen.
    Keep up the good work!
    Groetjes demi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi wat leuk om te horen allemaal! Je kunt het sausje inderdaad ook met pul biber maken maar op deze manier is het wat meer tomatig. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
  4. Waar kun je die snijder kopen , voor dat deeg zo mooi te snijden ? X

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk recept en een leuke beschrijving! Ook de foto's zijn mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb net een pakje bij de Bim gekocht, bedankt voor de suggestie voor de saus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo ..alle eerst dit recept ziet er heerlijk uit. Op de foto zie je manti verdeeld op de roze dienblad. Hoeveel van die dienblad kreeg je uit dit recept? Of was dit recept alles wat ik zie op de dienblad?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Eslem, zie nu al je recepten. Wat ontzettend leuk! Ik ga ze proberen! En wat grappig dat de recepten zijn met de eenheid 'waterglas' , dat is ook echt Turks. Zo kreeg ik ook de recepten van mijn Turkse tante! Groetjes Manolya

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe maak je de ‘natte’ manti?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoe maak je de ‘natte’ manti?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoe maak je de ‘natte’ manti?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!