maandag 14 juli 2014

Tavuklu pirinç salatası (Turkse rijstsalade met kip, rauwkost en groene kruiden)

Geen idee waar het door komt, maar bijna altijd als wij pilav eten blijft er behoorlijk wat van over (en dan maak ik niet eens zo heel veel). Misschien doordat het een bijgerecht is? Meestal warm ik het de volgende dag nog een keer op want Krullenbol en Wildebras zijn er gek op dus het komt wel op. Maar deze keer maakte ik er een tavuklu pirinç salatası (Turkse rijstsalade met kip, rauwkost en groene kruiden) van. En dat beviel bijzonder goed: deze Turkse rijstsalade was echt ontzettend lekker. Frisse augurk, veel groene kruiden, knapperige paprika en mais, pittige ui en natuurlijk lekker gekruide kip. Echt een heerlijk lunchgerechtje.


Natuurlijk kun je, als je geen restjes pilav in de koelkast hebt staan, ook gewoon even rijst koken voor deze salade. Zorg wel dat de rijst redelijk afgekoeld is want deze salade is koud echt het lekkerst. Kippendijen kun je vervangen door kipfilet maar ik vind kippendijen erg lekker, niet zo droog als kipfilet meestal wel is. Je kunt vanzelfsprekend variëren met de ingrediënten al naar gelang wat er in je koelkast ligt, maar deze combinatie was wel heel erg lekker....Zeker een aanrader. 


Turks recept
Tavuklu pirinç salatası (Turkse rijstsalade met kip, rauwkost en groene kruiden)

Benodigdheden (voor twee personen)
1 schaaltje koude pilav
100 gram kippendij (of kipfilet)
1 bosuitje
½ (klein) blikje mais
½ puntpaprika
2 augurken
1 handvol platte peterselie en dille
zout, peper, kerrie, piment
olijfolie, citroen


Bereiding
Snij de kip in blokjes en kruid hem met zout, peper, kerrie en piment. Bak in een beetje olie gaar. Snij ondertussen de augurken, puntpaprika, bosui en kruiden fijn.


Meng de kip, mais, augurken, bosui, puntpaprika en groene kruiden met de rijst. Proef en breng op smaak met olijfolie, citroensap (of een scheutje azijn van de augurken, ook lekker) en eventueel wat zout.


Bewaren
Hoe lang je deze tavuklu pirinç salatası (Turkse rijstsalade met kip, rauwkost en groene kruiden) kunt bewaren hangt af van hoe 'oud' de pilav was die je ervoor gebruikt hebt. Pilav kun je twee dagen in de koelkast bewaren, dus als je deze rijstsalade van een dag oude pilav maakt kun je de rijstsalade nog één dag bewaren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!