donderdag 16 januari 2014

Gül böreği (börek van loempiavellen in de vorm van een roos)

Deze gül böreği (börek van loempiavellen in de vorm van een roos) at ik voor het eerst tijdens een 'kahvaltı' (Turks ontbijt) en toen ik één hap had genomen heb ik maar meteen naar het recept gevraagd! Deze opgerolde börek is lekker licht, heel zacht, prima met allerlei soorten vullingen te maken én laat zich heel goed invriezen. Altijd handig om achter de hand te hebben voor een onverwachte gelegenheid. En het staat zo leuk op tafel, van die één-haps börekjes...Bedankt H. (en S. ;) ), voor het recept van deze heerlijke börek!


Ik was verbaasd toen ik hoorde dat deze börek met loempiadeeg gemaakt werden, want dat deeg wordt natuurlijk normaliter gefrituurd. Maar het werkt perfect: het deeg wordt heel zacht in de oven én is makkelijk om te werken: het scheurt niet snel en doordat er 40 stuks in een pak zitten heb je meteen twee bakplaten vol. Ideaal om een deel in te vriezen en achter de hand te hebben. Loempiavellen zijn bij de Turkse winkel en toko te koop maar ook bij de meeste gewone supermarkten, in ieder geval bij de AH. Ik maakte twintig stuks börek met Turkse witte kaas en twintig met kruidenroomkaas als vulling, maar je kan natuurlijk ook voor een andere vulling kiezen. Hou er rekening mee dat het maken van deze börek een beetje geknoei is omdat je het deeg in het eimengsel drenkt en daarna moet oprollen, maar het is het meer dan waard! 


Recept
Gül böreği (börek van loempiadeeg)

Benodigdheden (voor 40 stuks gül böreği)
1 pak loempiavellen (40 stuks)
1 waterglas (215 gram) Turkse yoghurt
3 waterglazen (3 x 200 ml = 600 ml) melk
½ waterglas (100 ml) zonnebloemolie
3 eieren
1 pakje bakpoeder
gewenste vulling (ik maakte 1 bakplaat met Turkse witte kaas/peterselie/dille en 1 bakplaat met roomkaas met kruiden)


Bereiding
Haal de loempiavellen een uur van tevoren uit de diepvries en laat ze in de verpakking ontdooien. Maak de vulling klaar (als je warme vulling gebruikt zoals gehakt of aardappel, zorg dan dat deze afgekoeld is voor je begint, anders wordt het deeg te zacht). Klop het ei los in een grote kom met de melk, yoghurt, olie en bakpoeder. Knip de verpakking van de loempiavellen open en trek één vel los (dit gaat soms een beetje lastig maar de vellen zijn gelukkig niet erg breekbaar). Leg een vochtige theedoek over de andere vellen zodat ze niet uitdrogen. Doop dit vel nu in het yoghurtmengsel, hou het vast aan een punt en trek met je andere hand het overtollige mengsel eraf.


Leg het loempiavel op een snijplank of bord met de punt naar je toe. Leg wat van de vulling in het midden, vouw de onderste punt naar boven, vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel op (zie de foto's). Rol het deeg dan op als een slakkenhuis en vouw de buitenste punt naar onderen zodat er een roosvorm ontstaat. Leg de börek op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi met sesam- of nigellazaad. Als je zorgt dat er 20 böreks op één bakplaat liggen, kunnen deze alvast in de oven als ze klaar zijn. Bak ze in ongeveer 3 kwartier goudbruin en gaar op 170 graden. Ondertussen kun je de resterende 20 böreks klaarmaken die vervolgens de oven in kunnen.


Bewaren
Deze gül böreği (börek van loempiavellen in de vorm van een roos) blijft drie dagen vers. Langer bewaren kan prima door ze in te vriezen: laat ze los van elkaar bevriezen (bijvoorbeeld door ze op een dienblad in de diepvries te zetten) en doe ze eenmaal bevroren in een zakje in de diepvries, zo plakken ze niet aan elkaar en kun je er pakken hoeveel je nodig hebt.


38 opmerkingen:

  1. Met loempiadeeg wordt het wel erg makkelijk zeg! :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan je ipv de tr yoghurt ook nl yoghurt of kwark gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee, dat heb ik niet geprobeerd. Nederlandse yoghurt smaakt wel heel anders, weet niet of dat lekker wordt, ik zou in ieder geval dan de verhouding yoghurt/melk 50/50 nemen. Kwark lijkt wat dat betreft wat meer op yoghurt, maar nogmaals, ik durf er eigenlijk niets over te zeggen.

      Verwijderen
  3. Ik maak mijn Su Boregi ook met deze loempiavellen. Ook een kliederboel want ook door eenzelfde ei-mengsel, maar het smaakt inderdaad prima!

    Ga deze zeker ook eens proberen.

    Groetjes,

    Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zag ik inderdaad ook ergens staan laatst, komt op mijn (laaaange) 'to cook' lijst, ga ik nog een keer proberen!

      Verwijderen
  4. Ik heb deze gul boregi vorige week gemaakt. Had de loempiavellen al ontdooid toen ik erachter kwam dat ik geen yoghurt meer in huis had. Heb toen een mengsel gemaakt van ei, melk en zonnebloemolie (voor het vet). Ging ook prima, heb voor de zekerheid alle borekjes nog even bestreken met het mengsel dat ik overhield.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hallo
    ik wil graag weten hoeveel ml een waterglas is.
    alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dat ben ik er vergeten bij te zetten! 200 ml. Ik zal het recept even aanpassen.

      Verwijderen
  6. Hallo Eslem,

    ik heb ze gemaakt en ze komen ook op mijn blog, met een verwijzing naar jouw blog. Jij hebt mooi handige stap voor stap foto's gemaakt.
    Nog een vraagje. Is börek meervoud? Ik bedoel, zeg je 1 börek, 2 börek, of wat?
    Je moet alleen nog even geduld hebben, ben aan het vooruit werken. Als het goed is, komen ze 3 mei online te staan.
    groeten Johanneke
    (www.bijnanetzolekkeralsthuis.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Johanneke, wat leuk om te horen! Ik herken het vooruit werken haha (heb 40+ posts in concept klaarstaan...) maar het geeft niet, ik volgde je al dus ik zie hem vanzelf wel voorbij komen. Börek is zowel enkelvoud als meervoud, je zou evt. nog 2 stuks börek kunnen zeggen, dat is misschien nog wat beter in het Nederlands.

      Verwijderen
  7. Ik heb ze vandaag gemaakt voor de brunch van morgen! ze zijn erg lekker!
    Moeten ze in de koelkast bewaard worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Nee hoor, als het voor morgen is kun je ze gewoon goed ingepakt (in plastic of alufolie) buiten de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen. Maar voor de brunch van morgen kan het prima zo, morgen even oppiepen in de oven en eet smakelijk alvast!

      Verwijderen
    2. Dankjewel! Ik heb ze in bakjes met een deksel zitten dus dat zal wel goed zijn. Ze smaken bijjjjna net zo goed als m'n schoonmoeder ze zou maken haha. ;)

      Verwijderen
    3. Graag gedaan en wat betreft je schoonmoeder: blijven oefenen ;)

      Verwijderen
    4. Haha, ja ik zal deze zomer wel weer getest worden. Blijven oefenen inderdaad.
      Worden ze trouwens weer wat knapperiger als ze weer even de oven in gaan?

      Verwijderen
    5. Je hebt het antwoord waarschijnlijk inmiddels zelf al gezien ;) maar ja ze worden wel wat knapperiger weer in de oven, hoe langer ze erin staan hoe knapperiger ze worden (wel oppassen want als ze te lang staan worden ze hard)

      Verwijderen
  8. Heb ze net gemaakt... super recept! en heel makkelijk en duidelijk beschreven...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor dit recept! Ik heb gister een eerste batch gemaakt (met 100 gram kaas en 1/3 van de "saus") en terwijl ik dit typ heb ik een tweede batch in de oven. Het moeilijkste vond ik het om de kaas een beetje gelijk matig te verdelen, ik had er 2 die een beetje kapot gesprongen waren in de oven, vermoedelijk omdat ik wat lucht ingesloten had bij het oprollen. Misschien is het wel handiger om een spuitzak te gebruiken hiervoor...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Ja als je roomkaas gebruikt is dat inderdaad soms lastig. Ik werk nooit met een spuitzak, maar allicht dat het daarmee makkelijker te verdelen is. Ik heb zelf nooit gehad dat ze kapot sprongen overigens. Hopelijk is de smaak er niet minder om!

      Verwijderen
    2. Ze smaakte prima (ook degene die een beetje kapot waren), maar goed, het oog wil ook wat. De tweede batch ging wat makkelijker en deze keer zijn ze allemaal heel gebleven. Ik had nu de (witte) kaas van tevoren in porties verdeeld en er balletjes van gerold, dat maakte het verwerken ervan iets simpeler. Morgenochtend maak ik de derde batch, en dan ga ik voor de aubergine vulling, lijkt me ook erg lekker!

      En in het algemeen gesproken: je hebt een leuke site, goede uitleg bij de recepten en ingrediënten en ik heb al verschillende dingen gezien die ik zeker uit ga proberen.

      Verwijderen
    3. Goed om te horen dat ze goed smaakten! Auberginevulling lijkt me inderdaad ook heel lekker in combinatie met deze börek. En bedankt voor je complimenten, ik steek er heel veel tijd en moeite in dus dat is altijd heel fijn om te horen!

      Verwijderen
  10. Klinkt werkelijk waar heerlijk! Moet ik ook eens proberen. Bedankt voor het delen van je ervaringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super recept voor ramadan iftar!!! Dankjewel gr esra

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zag vanmorgen een programma van 24 kitchen waar ze katmer, ook wel Turkse pastei genoemd, maakten en het lijkt een beetje op jouw recept.
    Hun maakten het met filodeeg en dan rollen ze het tot een soort grote pannenkoek, dan doen ze er room, gesmolten boter en gemalen pistachenoten op, ze rollen de pannenkoek op en vouwen hem dan in een rondje, lijkt veel op dat van jou.
    Als het de oven uitkomt, doen ze er suikersiroop op. Helaas mag 24 kitchen het recept niet op de site vermelden van de koks, big secret.Dus of de oventemperatuur en de baktijd dan het zelfde zijn, weet ik niet. Misschien de zelfde tijd en temperatuur als het recept van jouw.
    Groetjes, Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ok, ik heb geen 24kitchen helaas dus ik heb het niet gezien. Bij mijn weten is katmer niet met room en noten maar waarschijnlijk is dit een 'moderne' variant. Dank je wel voor het delen!

      Verwijderen
    2. Dank je voor je antwoord Eslem, mocht je ooit dit recept tegen komen, zou je dit dan op Mixedkitchen willen vermelden.
      Groetjes, Janny

      Verwijderen
  13. Ik heb intussen de oventemperatuur weten te ontfutselen door het programma op pauze te zetten. En ik zag een temperatuur van 388 F, dat is ca. 194 C. De baktijd wordt gokken.
    Als het me gelukt is om dit te maken, hoe kan ik dat dan laten zien? Kan ik een mail sturen met bijlagen?
    Groetjes, Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, je mag me altijd mailen op info@mijnmixedkitchen.nl . Ik ben benieuwd!

      Verwijderen
    2. Eslem heb je mijn mails nog ontvangen? Ik kreeg steeds foutmeldingen te zien.
      Als het niet lukt, dan kun je kijken op Facebook bij mijn profiel.
      En die is, Janny Sütcü-van Polanen.
      Daar staan afbeeldingen van Katmer en Adana kebab.
      De katmer heb ik nog niet zelf gemaakt, maar dan krijg je een indruk van hoe het eruit ziet.

      Verwijderen
    3. Ja ik heb je mailtje gekregen :) nog geen tijd gehad om te beantwoorden.

      Verwijderen
  14. Hoi Eslem,

    Als de borek is ingevroren en je wilt het ontdooien, kan dat gewoon op kamertemperatuur of moet je het nog even in de oven?

    En kun je borek met fetakaas ook invriezen?

    Ik heb al eerder jouw recepten voor Turkse rijst en gevulde paprika's gemaakt. Het was echt heerlijk! Thanks voor je recepten en duidelijke uitleg :)

    Gr. Zara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zara, als je de boreks koud wil eten kan het gewoon op kamertemperatuur ontdooien. Als je ze warm wil eten, of als je niet lang wil wachten op het ontdooien ;) doe je ze bevroren in de oven. Met fetakaas kun je ook prima invriezen! Wat leuk om te horen dat je mijn gerechten hebt geprobeerd, graag gedaan!

      Verwijderen
  15. Hoi hoi,

    Bij heel veel recepten zie ik de foto's niet meer erg jammer om niet te kunnen zien welk recept ermee word bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!