zaterdag 4 januari 2014

Rus salatası (Turkse huzarensalade)

Deze huzarensalade is een Turkse versie van de Russische aardappelsalade: het gerecht heet dan ook ' Rus salatası' (Russische salade). Alhoewel het volgens mij niet erg lijkt op de originele Russische versie is het een bekend bijgerecht in Turkije en het staat in veel restaurants op de kaart. Ik weet nog precies wanneer ik dit voor het eerst at (en mijn liefde voor deze salade ontstond): dat was in februari 2005 (jaja) in het restaurant Ravza in Alanya. Echt een aanrader overigens als je lekker wil eten in Alanya: hier worden echte Turkse gerechten geserveerd van goede kwaliteit en als je hier een keer döner hebt geproefd, lust je wat in Nederland onder die naam verkocht echt niet meer! Ze zitten vlakbij de haven. In ieder geval, daar bestelden we een keertje rus salatası en vanaf dat moment was ik verkocht. Gelukkig is het heel eenvoudig deze Turkse variant van huzarensalade zelf op tafel te zetten.


Toen ik dit recept een tijdje geleden aan iemand gaf, kreeg ik een opmerking dat het wel heel 'culinair hoogstaand' was (maar niet heus) met alles uit blik en weinig kruiden. Dat is waar en natuurlijk kun je de doperwtjes en wortels (en mais...) ook zelf koken. Maar eerlijk gezegd vind ik groentes uit blik (die anders echt nooit op tafel komen bij ons, we eten altijd vers) perfect passen in deze salade. De originele versie van dit recept is ietsje eenvoudiger en bestaat uit aardappels, wortel, doperwtjes met mayonaise als dressing. Dat is ook lekker, maar ik maak zelf een iets uitgebreidere en iets lichtere versie. Natuurlijk kun je nog variëren met de ingrediënten: ik doe er ook weleens twee gekookte eieren door in stukjes, of ik laat de mais of worst weg. Doordat je de Rus salatası aanmaakt met yoghurt én mayonaise is de salade absoluut niet zwaar of vettig maar lekker fris. Maak de salade op tijd: het is het lekkerst als deze Turkse huzarensalade een paar uur (of een nacht) in de koelkast goed koud kan worden. 


Recept
Rus salatası (Turkse huzarensalade)

Benodigdheden (voor vier personen)

4 middelgrote aardappels
1 klein blikje doperwtjes/worteltjes
1 klein blikje mais
3 grote runderknakworstjes
6 grote augurken
1 handvol zure uitjes
2 eetlepels Turkse yoghurt
1 eetlepel mayonaise
zout


Bereiding
Was de aardappels met schil goed schoon en kook ze gaar. Laat ondertussen de mais en de doperwtjes en worteltjes uitlekken in een zeef, snij de worteltjes in kleine stukjes. Snij ook de knakworstjes, augurken en uitjes fijn. Haal, als de aardappels gaar en een beetje afgekoeld zijn, met een scherp mesje de schil eraf en snij ze in blokjes. 


Meng alles in een grote kom met de yoghurt en mayonaise en voeg zout naar smaak toe. Eventueel kun je ook nog een klein scheutje azijn uit de pot augurken toevoegen: ik vind dit altijd wel lekker fris. Dek de schaal goed af en zet de Rus salatası zeker een paar uur in de koelkast.



Bewaren
Deze Turkse huzarensalade kun je prima een dag of drie afgedekt in de koelkast bewaren.


4 opmerkingen:

  1. Ga dit vandaag maken. Ziet er heerlijk uit. Bedankt dat je dit/deze geweldige recepten met ons deelt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Ben benieuwd wat je ervan vindt, het is één van mijn favoriete salades.

      Verwijderen
  2. Probeer maar echte Russische salade:
    4 middelgrote aardappels gekookt.
    1 klein blikje doperwtjes/worteltjes.
    kipdijfilet 300 gr gekookt.
    6 augurken.
    1\2 handvol zure uitjes.
    3 eetlepel Zaanse mayonaise.
    1ui.
    Zout,peper,Dilli,peterselie of bosuitjes op smak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zaanse mayonaise, hebben ze dat in Rusland? Hihi. Dank je wel voor het recept.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!