vrijdag 24 januari 2014

Un helvası (Turkse halva van bloem)

Halva is een zoetigheid die in de hele Arabische wereld wordt gegeten, waarbij elk land natuurlijk weer een eigen variant op het recept heeft. De bekendste Turkse variant van halva is tahin helvası, die in Turkije vaak vers (opgestapeld in blokken) en hier in de Turkse supermarkt in bakjes wordt verkocht. Er zijn drie soorten: sade (zonder extra's), fıstıklı (met pistachenootjes) of çikolatalı (vanille/chocolade halva). Lekker bij het ontbijt :). Zoals de naam al zegt wordt tahin helvası gemaakt op basis van tahin, sesampasta. Op basis van deze tahin halva worden ook de heerlijke zoetigheden saray helvası en pişmaniye gemaakt (mocht je er tegen aanlopen, zeker proeven, allebei ontzettend lekker!). Deze halva wordt eigenlijk nooit zelf thuis gemaakt maar altijd gekocht. Dit in tegenstelling tot de andere bekende: un helvası, oftewel Turkse halva van bloem. En die stond hier vandaag op tafel!


Un helvası is Turkse halva op basis van bloem en is een traditioneel gerecht wat vaak geserveerd wordt bij bruiloften en begrafenissen. Iedereen heeft een eigen recept maar de basis is altijd boter, bloem en suiker. En dan is het een kwestie van roeren, roeren, roeren...Het recep an sich is heel erg simpel maar je hebt wel je armspieren nodig én wat vrije tijd want bij de pan weglopen gaat niet lukken. Maar het is de moeite waard én het is lang houdbaar. Ook leuk om kado te geven. Een laatste, waarschijnlijk overbodige, tip: gebruik altijd roomboter voor dit recept en geen margarine of meer van zulks.


Recept
Un helvası (Turkse halva van bloem)

Benodigdheden (voor twee schalen halva)
250 gram roomboter
2 waterglazen (240 gram) bloem
1 waterglas (175 gram) suiker
2,5 waterglas (500 gram) melk


Bereiding
Zet in een steelpannetje (even omspoelen met koud water voorkomt aanbranden) de melk op. Neem een ruime ondiepe pan (met anti-aanbaklaag) en laat daar rustig de roomboter in smelten. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe en vanaf dat moment moet je blijven roeren. Het mengsel zal diverse keren veranderen van consistentie. Bij mij was het eerst dik vloeibaar, daarna kwamen er klontjes in, daarna werd het weer dunner, toen waterdun aan de randjes...Een heel proces, zoals je op de foto's ook kunt zien. Hou het vuur laag en zorg dat je constant blijft roeren. Hou ook de melk in de gaten: zodra hij kookt, kan het vuur uit en laat je hem zolang staan. Let op de kleur van de boter: het moet mooi diepbruin worden. Geef de moed niet op, dit duurde bij mij ook ruim een half uur!


Als de kleur van het mengsel mooi diepbruin is geworden is het tijd om de nog warme melk erbij te gieten. Doe een stapje terug want het gaat nu even spetteren. Roer meteen daarna weer heel goed door. Je zal merken dat het direct een andere consistentie wordt: een soort dikke pasta. Voeg zodra de melk is opgenomen ook de suiker toe en roer goed door tot het één geheel is. Daarna kan het vuur uit. Vet twee ovenschalen lichtjes in met wat boter en verdeel het mengsel over de twee ovenschalen. Strijk de bovenkant met de bolle kant van een (natte) lepel glad en snij de halva alvast in (traditioneel is een ruitvorm: snij hiervoor eerst rechte lijnen in de lengte en snij dan schuine lijnen in de breedte). Zet de schalen dan minimaal een halve dag, liefst een hele dag (of nacht) in de koelkast tot het mengsel helemaal koud is geworden. Snij dan nogmaals de snijlijnen in en schep de halva voorzichtig uit de vorm.


Bewaren
Un helvası (Turkse halva van bloem) is heel lang houdbaar, zeker een paar weken. Bewaar Turkse halva wel altijd in de koelkast. Invriezen kan ook.


8 opmerkingen:

  1. Wat een apart recept. Ik eet vrijwel nooit iets met suiker, als ik dat eet wil ik uurtje later weer iets, ik vraag me dus af of het ook met andere zoetstof gemaakt zou kunnen worden, bv half honing/half zoetstof.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee - geen zoetstof in mijn keuken en honing vind ik veel te overheersend smaken en gebruik ik vrijwel nooit. Er is maar één manier om erachter te komen ;)

      Verwijderen
  2. Ah je laat het aan mij over, leuke uitdaging. Ik zal het eens proberen met halve hoeveelheid want als het niet lukt zou het zonde zijn van de lekkere roomboter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Eslem, tot mijn verbazing zag ik dat ik je nog niet bij mijn links geplaatst had op mijn blog Eetplezier. Meteen gedaan vandaag! Je blog is zeker de moeite waard om veel gelezen te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor de vermelding én je compliment Nell! :)

      Verwijderen
  4. Kun je de verhoudingen ook aanhouden bij gebruik van alleen griesmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kun je de verhoudingen ook aanhouden bij gebruik van alleen griesmeel?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!