Yoğurtlu biber kızartması (gebakken groene pepers met yoghurt) is iets wat je in Nederland niet snel ergens voorgezet zal krijgen, maar in Turkije is het een heel bekend en populair bijgerecht. Ik kan het vanwege het pittige accent niet zo heel erg waarderen, maar mijn man is er gek op en als we versgebakken frietjes eten, gooi ik vaak daarna nog snel wat groene pepers in de frituurpan. Snel klaar en mijn man is weer blij!
Recept
Yoğurtlu biber kızartması (gebakken groene pepers met yoghurt)
Benodigdheden (voor één persoon)
1 flinke handvol groene pepers
1 schaaltje Turkse yoghurt
2 teentjes knoflook
olie om in te frituren
zout
Bereiding
Verhit een laagje olie (ik gebruik zonnebloemolie) in een hapjespan, koekenpan of andere ondiepe pan. Snij de pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij ze nog één of twee keer (afhankelijk van de grootte) dwars door. Als de olie op temperatuur is (controleer dit door een stukje peper in de olie te houden - als het meteen begint te bruisen is het goed) voeg je de pepers eraan toe.
Laat ze even rustig bakken (zet eventueel het vuur ietsje lager). Roer ondertussen de yoghurt los met een heel klein scheutje water, wat zout en de geperste knoflook. Houd de pepers in de gaten: ze hebben niet lang nodig. Als ze gerimpeld worden en de zaadjes bruin is het tijd om ze eruit te halen. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer dan met de yoghurt.
Bewaren
In principe kun je dit gerecht een dag in de koelkast bewaren, ook koud is het lekker (als je ervan houdt natuurlijk!).
Heerlijk bijgerecht!...
BeantwoordenVerwijderen