Paskalya çöreği (Turkse brioche / Turks paasbrood) is een heel 'rijk' brood door de roomboter, eieren en suiker die in het deeg gaan. De mahlep geeft een licht kruidige smaak aan het deeg die deze Turkse brioche de kenmerkende smaak geeft en is in elke Turkse winkel te koop. Ik zou het niet weglaten want dat doet geen recht aan deze heerlijke Turkse paasbroodjes! Mocht je er echt niet aan kunnen komen dan kun je het vervangen door kardemom of venkelzaad (ik heb hier geen ervaring mee, dus dit is op eigen risico ;-) ). Het hoeft niet perse, maar het is lekker deze broodjes te bestrooien met bijvoorbeeld amandelsnippers of gehakte noten. Ik had nog gehakte hazelnoten dus die heb ik deze keer gebruikt. Ideaal om 's avonds te bakken en de volgende ochtend als heerlijk ontbijtje te serveren.
Recept
Paskalya çöreği (Turkse brioche / Turks paasbrood)
Benodigdheden (voor 6 kleine brioches)
700 gram bloem
110 gram kristalsuiker
100 gram roomboter
250 ml melk
2 eieren
10 gram mahlep
8 gram droge gist
1 sinaasappel (je gebruikt alleen de schil)
8 gram zout
1 ei en een scheutje melk (om te bestrijken)
evt. gehakte noten (om te bestrooien)
Bereiding
Smelt de boter samen met de melk in een pannetje op laag vuur: roer goed door en zet het vuur uit zodra de boter gesmolten is. Laat dit mengsel afkoelen tot het handwarm is (als je dit te heet aan het deeg toevoegt gaan de eieren stollen). Was ondertussen de sinaasappel grondig schoon en rasp de schil (alleen het oranje, het witte is bitter). Klop de eieren los met de gist, suiker en mahlep. Voeg hier de sinaasappelrasp aan toe. Giet er dan al roerend het boter/melk-mengsel bij en roer even goed door tot alles gemengd is.
Voeg dan de bloem toe, roer even snel door en voeg dan ook het zout toe. Stort het geheel op je werkblad en kneed het in een minuut of 10 tot een mooi soepel deeg en vorm er een bol van. Vet een kom licht in met wat olie, leg de deegbol erin en draai deze even rond zodat hij rondom met olie bedekt is. Dek de kom af met plastic (ik doe er gewoon een plastic zakje helemaal omheen) laat het deeg een uur à anderhalf uur rijzen. Duw na het rijzen de lucht uit het deeg en verdeel het dan in zes bollen. Verdeel elke bol weer in drie delen en rol hier strengen van, ongeveer 30 centimeter lang. Plak de drie strengen aan de bovenzijde aan elkaar vast en vlecht ze in.
Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je paskalya çöreği (Turkse brioche / Turks paasbrood) goed ingepakt een dag bewaren. Wil je de brioches langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.
Deze blogpost is mijn inzending voor de Fashion Home 'ontbijt op bed' blogger challenge.
Ziet er erg lekker uit, leuk idee voor als ik hier paasontbijt heb met 25 man!
BeantwoordenVerwijderenIk denk zeker dat dit goed op tafel zal passen ;) ben benieuwd wat je ervan vindt!
VerwijderenWow! Erg mooi! Ziet er echt heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel! :)
VerwijderenHeb je toevallig ook een recept van Turks fruit?
BeantwoordenVerwijderenNee, dat is niet iets wat je zo even thuis maakt, best wel bewerkelijk. Maar ik zal wel eens een keer op zoek gaan naar een goed recept :)
VerwijderenBeste Eslem
BeantwoordenVerwijderenJe blog is geweldig, zo veel goede recepten waar ik al lang op zoek naar was-nu heb ik ze allemaal, dankzij jou. Een vraagje maar, kan ik in dit recept verse gist gebruiken? Zo ja hoeveel dan? Groetjes Joanna
Dank je wel voor je complimenten! Ja, je kan in dit recept ook verse gist gebruiken, je hebt dan ongeveer de dubbele hoeveelheid (dus 16 gram) nodig. Ik zou voor de zekerheid een half blokje (21 gram) verse gist gebruiken.
VerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenSmaakt het erg anders dan bij de turkse bakker als ik de sinaasappelschil weg laat, ik mag nl geen sinaasappel.
Groetjes Patricia
Het zal dan iets minder fris smaken, maar het maakt voor het recept verder niet veel uit. Als je wel citroen mag, zou je dat kunnen gebruiken. En anders gewoon weglaten.
Verwijderen