vrijdag 21 maart 2014

Pide ekmek (zelfgebakken Turks brood)

Een maaltijd in Turkije en ekmek (pide, Turks brood) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een Turk eet áltijd brood bij het eten, of het nou ontbijt, lunch, avondeten, soep, aardappels of rijst zijn: brood hoort erbij, een uitzondering als spaghetti of pizza daargelaten. Dat levert in Turkije zelf doorgaans geen probleem op: op letterlijk elke straathoek is vers brood te koop en als het even kan haal je het gloeiend heet bij de 'fırın', oven oftewel bakkerij waar de Turkse broden met tientallen tegelijk uit de steenoven komen. Grappig genoeg zijn de standaard 'pides' in Turkije langwerpig en in Nederland is het gemiddelde Turkse brood juist rond. En alhoewel wij hier prima vers Turks brood kunnen krijgen, wilde ik het al heel lang een keer zelf proberen. En ook al heb ik geen steenoven, het resultaat is toch een mooie luchtige Turkse pide!


Het recept voor dit Turkse brood vond ik bij Eetlust! van Els, van wiens site ik al eerder voor de foodblogswap kookte. Ik maakte wat aanpassingen en checkte nog op wat andere Turkse sites (dat is lastig want bijna niemand bakt zelf Turks brood omdat het overal goed en goedkoop te krijgen is) maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde: bloem, gist, water, zout en een beetje olie. De kunst zit hem in het lang genoeg laten rijzen en het heet afbakken van de pide. Het fijne van dit recept is dat je meteen twee pides hebt: eentje is bij ons direct de diepvries ingegaan en de ander was tijdens het avondeten heel snel verdwenen! 


Recept
Pide ekmek (Turks brood)

Benodigdheden (voor twee Turkse broden)
Voor het deeg:
450 gram bloem
245 gram lauw water
10 gram zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)
7 gram droge gist
9 gram zout
5 gram suiker

Om te bestrijken:
1 eigeel
2 eetlepels melk
2 eetlepels olijfolie
sesam- en/of nigellazaad


Bereiding
Meng in een kom de bloem met de gist, suiker en het lauwe water. Roer even goed door en voeg daarna ook de olie en het zout toe. Kneed dit in 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Vorm een bol van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom: draai de bol even rond zodat al het deeg met wat olie bedekt is. Dek de kom af (ik gebruik altijd een plastic zakje) en laat het deeg op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen. Duw na deze eerste rijs de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in tweeën. Bekleed twee bakplaten (of een bakplaat en een rooster, dat maakt verder niet uit) met bakplaat. Rol elke deegbol uit tot een ronde 'plak' die op de bakplaat past.


Leg deze op het bakpapier op de bakplaat en laat ze afgedekt onder een theedoek nog een uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm het laatste kwartier van deze periode de oven vast voor op 230 graden en roer het eigeel los met de melk en olijfolie. Pak de eerste bakplaat, duw met je vingertoppen een paar keer in het deeg, bestrijk met het eimengsel en strooi er wat sesam- en/of nigellazaad overheen. Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Bak vervolgens het andere brood op dezelfde manier af.


Bewaren
In een goed afgesloten plastic broodzak kun je pide (Turks brood) één dag bewaren. Wil je het langer bewaren, vries het dan in, ook weer in een plastic zak. Als je het nodig hebt rustig laten ontdooien in de plastic zak en eventueel nog even opwarmen in de oven.


16 opmerkingen:

  1. Ik heb lang in Den Haag gewoond en kwam eens bij turks eethuis, daar werden broden gebakken in een grote ronde bak en die werden geplakt tegen de zijkanten. Was heerlijk brood. Vlak bij de haagse mart was het

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik inderdaad wel vaak op televisie etc gezien maar nog nooit in het echt. Volgens mij is dat de manier hoe ze in het oosten van Turkije brood bakken, is denk ik makkelijker dan een 'echte' steenoven.

      Verwijderen
  2. Dit ga ik zeker proberen! Ik heb ooit eens gelezen dat je het bakblik met aluminiumfolie bekleed in de oven kunt voorverwarmen, dan heb je een vergelijkbaar effect. Ik heb dat ooit met een Afghaans recept geprobeerd, en het werkte heel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig, daar heb ik echt nog nooit van gehoord!

      Verwijderen
  3. Dit ga ik zeker eens proberen want ik heb nog nooit turks brood gegeten. Ik zou niet weten waar het hier in de buurt te vinden (Luxemburg is nu eenmaal niet zo goed voorzien als Nederland wat dat betreft)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Wat jammer dat dat in Luxemburg helemaal niet te krijgen is. Kan het je zeker aanraden.

      Verwijderen
  4. Hallo, kan ik hiervoor ook zelfrijzende bmoem gebruilen? Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelfrijzende bloem, sorry :)

      Verwijderen
    2. Nee dat gaat helaas niet, in zelfrijzende bloem zit bakpoeder en voor dit recept gebruik je gist en geen bakpoeder.

      Verwijderen
  5. Afgelopen weekend met dit recept mini Turkse broodjes gemaakt: heerlijk! Bedankt voor het recept :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In Luxemburg kan je zeker wel turks brood bij een kebabzaak kopen ��
    Bedankt voor het recept!
    Ga het zo proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook ik heb dit recept gebruikt vandaag en ze zijn super gelukt. Ik geloof trouwens dat je me hier bij jou nog vaak gaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zojuist dit brood gemaakt, bij gebrek aan gewone bloem heb ik het met speltbloem ģemaakt. En de suiker weggelaten en maar 3 gr zout, maar dat mis je er niet in. Smaakterg lekker, super recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi, ik ben vergeten zout toe te voegen, maar hij zit nu in de oven. Klopt het dat het deeg niet veel rijst bij de 2e rijs? Ben heeeeel benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!