Dit recept van börek zonder deeg is relatief snel te maken en vooral heel gezond: het bestaat voornamelijk uit groenten! De Turkse witte kaas geeft een lekker zout accent en de dille past echt perfect bij de prei en wortel. De plaattaart is lauwwarm of koud het lekkerst: dan wordt hij ook wat steviger en is hij goed in stukken te snijden. Ideaal om van tevoren klaar te maken en niet alleen tijdens het eten lekker, maar ook als borrelhapje leuk: als je het in kleine blokjes snijdt en er prikkers of vorkjes bijlegt, weet ik zeker dat de schaal snel leeg is!
Recept
Yufkasiz pırasalı börek (Turkse prei-plaattaart zonder deeg)
Benodigdheden (voor 1 bakplaat)
1 kilo prei (ongeveer 6 stelen)
2 grote of 3 normale wortels
1 groene peper
250 gram Turkse witte kaas
3 eieren
½ Turks theeglaasje (50 gram) fijne bulgur (köftelik of çigköftelik)
1 Turks theeglaasje (100 ml) zonnebloemolie
3 volle eetlepels bloem
1 volle theelepel bakpoeder
1 handvol verse dille
sesamzaad
Bereiding
Doe de bulgur in een schaaltje en giet er evenveel (half Turks theeglaasje = 50 ml) kokend water overheen. Dek af en laat zo wellen. Snij ondertussen de prei en groene peper in reepjes, en rasp de wortels. Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan en bak de wortel met de groene peper en prei aan tot het meeste vocht is verdwenen (ik had prei uit de diepvries en heb tussendoor even het vocht afgegoten maar met verse prei is dat hoogstwaarschijnlijk niet nodig). Laat, al de prei is geslonken, het groentemengsel even afkoelen.
Roer ondertussen vast de eieren los met de fijngehakte dille en verkruimel de kaas alvast. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg vervolgens aan het groentemengsel de eieren, kaas, bulgur, meel en bakpoeder toe. Roer even goed door tot het goed gemengd is en spreid het dan mooi gelijk verdeeld uit op de bakplaat. Strooi er wat sesamzaadjes overheen en schuif de bakplaat in de oven. De prei-plaattaart is klaar als de bovenkant mooi lichtbruin is: bij mij duurde dat ongeveer een half uur. Laat de plaattaart afkoelen: hierdoor wordt hij steviger en kan hij in mooie punten worden gesneden.
Bewaren
Afgedekt in de koelkast is deze yufkasiz pırasalı börek (Turkse prei-plaattaart zonder deeg) drie dagen houdbaar.
Lekker hoor. Zou je een deel van de prei met een andere groente kunnen vervangen? Zo ja, welke groente zou jij aanraden?
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk! Eigenlijk alle denkbare groenten kunnen er wel in, net wat je lekker vindt zolang je het wel voorkookt/bakt. Paprika, doperwten, champignons, sperziebonen, aardappel zou er ook goed in kunnen (gekookt en geraspt).
VerwijderenLekkere lunch optie (of appetizer voor een dinner party). Ik vind courgette ook erg lekker. Nou, deze gaat ik ook maar weer op de Todo lijst :)
BeantwoordenVerwijderenOh ja courgette kan ook nog! Ja die to do lijst wordt steeds langer haha, ik herken het!
VerwijderenHeerlijk recept, dat vandaag op het menu staat bij Resto Vanharte Zwolle. Zo ook je rode linzensoep. Samen met 7 Turkse jongeren ga ik voor 30 gasten koken. Dank voor de inspiratie.
BeantwoordenVerwijderenWat ontzettend leuk om te horen! Heel graag gedaan en ik hoop dat de recepten goed bevielen én dat het de gasten heeft gesmaakt. Voel me bijzonder vereerd :)
VerwijderenHoi Eslem,
BeantwoordenVerwijderenKan ik dit gerecht ook in een ovenschaal klaarmaken?
Groetjes, Naomi
Ja hoor natuurlijk kan dat. Ik zou dan wel de helft van de ingrediënten nemen omdat een bakplaat qua oppervlak een stuk groter is dan een ovenschaal.
Verwijderen