zondag 30 maart 2014

Mahlep (weichselzaad)

Wat is het?
Mahlep (mahleb, mahlab) is de gemalen zaadjes uit de pit van de weichselkers, die dan weer aan de weichselboom groeit. Gemalen weichselzaad dus. Mahlep is een populaire specerij in het gehele Midden-Oosten. Vaak wordt het bij bepaalde broden of zoetigheden toegevoegd die hierdoor een specifieke smaak krijgen. Mahlep wordt verkregen door de pitten van de weichselkers te kraken en de kleine zaadjes binnenin fijn te malen.


Waar koop je het?
Mahlep is bij elke Turkse winkel te koop. Gemalen mahlep is niet zo heel lang houdbaar (de smaak wordt schijnbaar minder naarmate je het langer bewaart) en daarom zou het beter zijn weichselzaden te kopen en deze zelf te malen als je ze nodig hebt, maar ik moet er meteen bij zeggen dat ik in Nederland nog nooit weichselzaden heb gezien.


Hoe bewaar je het?
Zoals alle droge kruiden moet je mahlep koel en droog bewaren. Heb je de verpakking eenmaal geopend, dan is het aan te raden de mahlep binnen een jaar op te maken om smaakverlies te voorkomen.

Waar gebruik je het voor?
Mahlep is een populaire smaakmaker voor onder meer bepaalde broodjes, gebak en ook in sommige vlees- en kaasgerechten wordt mahlep gebruikt. In de Turkse keuken wordt mahlep vaak gebruikt bij het maken van tuzlu kurabiye (zoute koekjes), simit en pogaca.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin mahlep wordt gebruikt:

Paskalya çöreği (Turkse brioche / Turks paasbrood)
Tuzlu kurabiye (Turkse zoute koekjes)


12 opmerkingen:

 1. Hartelijk dank voor je uitleg van mahleb, zo heb ik het nog niet gezien bij onze super... ik zal eens beter zoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan en succes met zoeken! Het kan natuurlijk bij jullie een ander merk zijn...maar het moet wel echt zo'n soort 'poeder' zijn.

   Verwijderen
  2. Ik heb het gekocht in een Turkse supermarkt Hilal op de Veemarkt in Hoorn (n-holland)

   Verwijderen
  3. Bedankt! Bijna alle Turkse supermarkten hebben het inderdaad.

   Verwijderen
 2. Goede en duidelijke info op je blog en leuke recepten met mooie foto's, goede inspiratie!
  Ik las ergens dat mahlab moeilijk verkrijgbaar was maar nu ga ik het zoeken in de mediterrane super in de buurt. Ik bak ook graag met kruiden en specerijen op mijn blog www.dasanderekoek.wordpress.com en ga het eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je compliment! Mahlep is hier gewoon in het kleine Turkse winkeltje te verkrijgen dus hopelijk is dat bij jou ook het geval.

   Verwijderen
 3. Leuk stukje. Toevallig heb ik ook over deze in Nederland onbekende specerij geschreven. Zie hier: http://specerijen.blogspot.nl/2015/05/deel-66-mahlab.html
  Het zou in ons land vaker moeten worden toegepast in bepaalde gerechten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad zeker de moeite waard, de smaak van mahlep!

   Verwijderen
 4. Ik ken t griekse maxlepi. Is hetzelfde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat de ingredienten-uitleg m'n favo rubriek is op je blog... altijd als ik iets over een midden-oosters ingredient zoek kom ik bij jou uit. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heel lang gezoecht maar eindelijk heb ik gevonden bij Turks winkel dank u wel voor het uitleg

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!