woensdag 12 maart 2014

Loempia's met kip, roerbakgroenten en miehoen

Loempia's vind ik een schoolvoorbeeld van een gerecht wat niet snel zelf thuis gemaakt wordt, terwijl het zo makkelijk is om loempia's zelf te maken! De loempiavellen zijn overal te koop (zelfs de AH heeft ze tegenwoordig in het assortiment) en de vulling maak je gewoon zoals je het zelf lekker vind. Met kip of vegetarisch, met of zonder miehoen, weinig of veel groenten....en dan heb je een hele stapel loempia's voor de prijs waar je er kant-en-klaar misschien vijf voor kan kopen. Goed geregeld!


Voor deze loempia's met kip, roerbakgroenten en miehoen is het belangrijk dat je de vulling goed op smaakt brengt, anders wordt het na het bakken een beetje smakeloos. Ik gebruik daarom nasikruiden én een theelepel smaakversterker (ve-tsin). Dit is geen must! Je kunt het ook zelf goed op smaak brengen met losse kruiden, maar wij vinden ze op deze manier het lekkerst, ze krijgen hierdoor een meer hartige smaak. Doordat er in een pak loempiavellen 40 stuks zitten, heb je wel meteen een hele stapel loempia's, maar dat is eigenlijk juist een voordeel: je vriest ze in en heb je er een paar nodig, dan zijn ze in een paar minuten afgebakken. Altijd handig om achter de hand te hebben.


Recept
Loempia's met kip, roerbakgroenten en miehoen

Benodigdheden (voor 40 loempia's)
1 pak loempiavellen (40 stuks)
1 flinke kipfilet
500 gram roerbakgroenten
2 uien
1 plak mihoen
1 zakje nasikruiden
1 scheut ketjap
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
1 theelepel smaakversterker (ve-tsin, indien gewenst)
sambal (indien gewenst)
zout, peper


Bereiding
Haal de loempiavellen uit de diepvries en laat ze ontdooien. Zet de kipfilet in een pannetje onder water. Laat het water aan de kook komen, doe het vuur dan uit en laat de kipfilet nog 10 minuten in het water liggen: dan is hij perfect gaar. Snij ondertussen alvast de uien fijn. Scheur de kipfilet in dunne reepjes. Zet de waterkoker aan en verwarm olie in een wok of grote koekenpan.


Fruit de ui aan in de olie en week ondertussen de mihoen in ruim kokend water (en eventueel de nasikruiden, kijk op de verpakking of dit nodig is, verschilt per merk). Voeg, als de ui glazig ziet, de roerbakgroenten toe en bak mee tot ze enigszins geslonken zijn. Trek ondertussen met een vork de mihoen uit elkaar en giet af als hij zacht is. Snij of knip de mihoen in kleine stukjes. Voeg de kipfilet, mihoen, ketjap en kruiden toe aan de groenten en roer alles goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is, zet het vuur uit en laat het afkoelen tot het in ieder geval lauwwarm is.


Knip de verpakking met loempiavellen open. Leg er een licht vochtige theedoek overheen zodat de vellen niet uitdrogen. Trek nu voorzichtig (begin bij een punt) het bovenste vel los. De vellen zijn redelijk elastisch en scheuren gelukkig niet snel. Leg het vel op je werkblad met een punt naar je toe. Maak de bovenste randen en de onderste punt een beetje vochtig met wat koud water. Vouw nu de onderste punt naar boven zoals op de foto te zien is. Leg dan ongeveer een eetlepel vulling aan de onderzijde (alleen op het dubbelgevouwen gedeelte). Vouw vervolgens de linker- en rechterhoek naar binnen zodat ze elkaar in het midden tegenkomen. Rol vervolgens de loempia op naar boven en zorg dat het puntje goed vastplakt (eventueel nog een beetje water gebruiken). Leg de gerolde loempia's op een dienblad of snijplank. Let op dat ze los van elkaar liggen want anders gaan ze aan elkaar plakken. Het beste is om loempia's altijd eerst in te vriezen voor je ze gaat bakken, daardoor blijven ze beter in vorm. Zodra je blad vol is, zet je dit alvast in de diepvries. Werk zo alle loempiavellen af. Zodra de loempia's in de diepvries niet meer zacht aanvoelen, kun je ze in een zakje doen en zo bewaren tot je ze nodig hebt.


Wil je de loempia's gaan bakken, verhit dan een flinke laag olie in een koekenpan (of gebruik je frituurpan). Haal de loempia's alvast uit de diepvries. Controleer of de olie heet genoeg is door er een puntje van de loempia in te doen: als de olie meteen gaat bruisen, is hij goed op temperatuur. Bak niet meer dan ongeveer zeven loempia's tegelijk, anders koelt de olie te hard af. Als de loempia's rondom mooi bruin zijn, zijn ze gaar. Laat ze even vijf minuutjes uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier.


Bewaren
Zoals gezegd zijn ongebakken loempia's heel handig om in te vriezen. Eenmaal gebakken loempia's kun je een dag bewaren: de volgende dag eventuele nog even opwarmen in de oven.


16 opmerkingen:

  1. Ziet er heel lekker uit! Bedankt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker hoor! Ik maak ook heel graag loempia's. Je kan er inderdaad net zo goed 40 maken (of meer; ik gebruik meestal 2 pakjes loempia vellen). Ik Vries ze in en wanneer we zin hebben in loempia, dan bak ik ze in de oven. Worden ze ook lekker krokant van! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja in de oven bakken kan inderdaad ook, nog makkelijker ook ;)

      Verwijderen
  3. Zijn de ingrediënten voor de vullen te veel voor 20 loempia's ? Ik heb 500 gram groente, mihoen en een flinke kipfilet maar een half pakje deeg. Anders morgenvroeg een heel pakje deeg kopen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is echt wel teveel. Ik geloof dat ik zelfs nog wat vulling overhad na het maken van deze 40 loempia's. Denk dat je makkelijk 60 vel kan vullen.

      Verwijderen
  4. Is er ook een alternatief voor het zakje nasikruiden? Bijvoorbeeld oriëntaalse kruiden erbij? I.v.m. de e-nummers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, er zijn diverse alternatieven voor. Google maar eens op 'nasikruiden' ofzo. Ik was 'lui' en gebruikte daarom een zakje maar het is natuurlijk maar gewoon een kruidenmix.

      Verwijderen
  5. Bedankt voor dit recept.
    Ik heb deze loempiaatjes gemaakt voor mijn Chinese familie en iedereen was vol lof. (incl. mijzelf). Ze vonden het beter dan de Vietnamese loempia's die hier vaak worden gekocht.
    Groeten uit het verre China!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, wat leuk om te horen! Dat is een mooi compliment! :)

      Verwijderen
  6. Goed recept! Ik heb de deeg alsmede de nasi kruiden zelf gemaakt super gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw knap hoor alles zelf gemaakt! Fijn dat alles gelukt was!

      Verwijderen
  7. Ik lees dat je ze ook gelijk in de oven kunt doen . Klopt dit zo ja graag verdere info

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoe lang moeten de loempia s in de oven als ze nog niet gebakken zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe lang moeten de loempia s in de oven als ze nog niet gebakken zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vind dit een fijne site dank je wel. Ik ben nederlander en ik woon in thailand en hou van lekker eten hmmmm

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!