woensdag 30 april 2014

Karnıyarık (Turkse gevulde aubergine met gehakt uit de oven)

Sommige Turkse gerechten hebben hele typische namen - vrouwennavels, de imam viel flauw (nee, geen causaal verbandje...) en dit is er ook één van. Karnıyarık betekent letterlijk 'gespleten buik', klinkt niet direct heel aantrekkelijk toch? Maar laat je hierdoor niet afschrikken want het is een heerlijk, typisch Turks gerecht: Turkse gevulde aubergine met gehakt uit de oven. De aubergine wordt superzacht wat echt geweldig combineert met het kruidige gehakt en haar (zijn?) knapperige randjes. En ja, als je naar de foto's kijkt, begrijp je wel waar die 'gespleten buik' vandaan komt. Maar ik noem het toch maar gewoon gevulde aubergine :). 


Karnıyarık (Turkse gevulde aubergine met gehakt uit de oven) is absoluut niet moeilijk om te maken maar vraagt wel wat tijd omdat de aubergines even nodig hebben om zacht te worden en vervolgens moeten ze gevuld nog een keer de oven in. Kies, als je ze kan vinden, voor dunne aubergines: deze smaken vaak beter en er zitten minder zaden (die je wel kan eten maar niet zo'n lekker mondgevoel geven) in. Koop in dat geval wel 6 stuks, anders houd je vulling over. Traditioneel serveer je karnıyarık met pilav en cacık


Turks recept
Karnıyarık (Turkse gevulde aubergine met gehakt uit de oven)

Benodigdheden (voor vier personen)

4 grote aubergines (of 6 dunne)
350 gram rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
3 tomaten
2 groene pepers
1 eetlepel tomatenpuree
1 handvol platte peterselie
zout, peper, komijn
zonnebloemolie


Bereiding
Was de aubergines en schil ze om en om (zie foto's). Prik ze aan alle kanten een paar keer in met een mes en bestrijk ze met wat zonnebloemolie. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en pof ze in de oven op 220 graden. Ze zijn gaar als je er zonder moeite met een mes in kan prikken (kies het dikste stuk): bij mij duurde dat ongeveer 3 kwartier. Maak ondertussen alvast de gehaktvulling: kruis twee tomaten in en leg ze even in kokend water. Snij de ui fijn en fruit hem aan in wat olie. Snij één groene peper fijn en voeg deze toe aan de ui.


Voeg, als de ui glazig ziet ook het gehakt toe en bak het rul. Ontvel ondertussen de twee tomaten en snij ze in blokjes. Snij ook de knoflook fijn en voeg deze met de tomaten toe aan het gehaktmengsel. Laat het geheel nu op een laag vuur zachtjes doorsudderen tot het meeste vocht van de tomaten is verdampt. Dit duurde bij mij een kwartiertje. Zet het vuur dan uit en voeg zout, peper, komijn en fijngesneden peterselie toe. Haal de aubergines als ze gaar zijn uit de oven en leg ze in een ovenschaal (ik heb twee ovenschalen gebruikt). Snij elke aubergine in de lengte open en 'vouw' hem nog wat verder open met behulp van een lepel. Schep nu 1/4 deel van het gehaktmengsel in de aubergine.


Werk zo alle aubergines af. Snij plakken van de overgebleven tomaat en snij de groene peper in vier repen. Leg op elke aubergine een halve plak tomaat en een reep groene peper. Roer de eetlepel tomatenpuree los met 200 ml heet water en giet dit in de ovenschaal (of verdeel het over de twee ovenschalen). Dek de schalen af met aluminiumfolie. Draai de oventemperatuur terug naar 180 graden en schuif de schalen de oven in. Laat het gerecht een half uurtje doorgaren: verwijder dan het aluminiumfolie en laat de gevulde aubergines in een kwartiertje nog een mooi kleurtje krijgen.


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je karnıyarık (Turkse gevulde aubergine met gehakt uit de oven) afgedekt in de koelkast een dag bewaren. Even opwarmen in de oven of magnetron voor je het op tafel zet.


55 opmerkingen:

  1. Ik ga dit recept vanavond proberen zelf te maken. Ik vind het altijd erg lekker als andere het maken, hopelijk lukt het mij ook om het lekker te bereiden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hopelijk is het gelukt, ik ben benieuwd wat je ervan vond!

      Verwijderen
  2. Mmm, mijn favoriet, samen met iskender! Yum! Alleen steken wij ze even in de frituurpan ipv eerst 45min in de oven... Al is jouw methode vast minder vettig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik weet dat dat de traditionele bereiding is, maar ik vind zelf dat aubergine zoveel olie opneemt dus niet echt lekker...en ik proef het verschil verder ook nauwelijks eigenlijk :)

      Verwijderen
    2. Ja, je kunt de aubergines ook bakken in een koekenpan. Mijn schoonzusje doet het zo. Op zich hoeven ze dan niet langer in de oven als ze maar zacht zijn na de eerste bakronde. Bedankt voor de tips, klinkt lekker!

      Verwijderen
  3. Het ziet er super uit! Ik ga het ook een zelf maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Eslem, bij toeval op jouw blog terechtgekomen.....en wat een feest! Inmiddels al wat receptjes uitgeprobeerd en ze waren allemaal erg lekker! Ga van de week eens je karniyarik uitproberen.....maak zelf altijd het recept van mijn schoonmoeder. Ben benieuwd. Trouwens kids en man hier zijn ook erg blij met jouw blog!;-) Ga zo door! Groetjes Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Esther, wat leuk om te lezen! Gelukkig dat mijn recepten bij iedereen in de smaak vielen. Ben benieuwd wat je van deze versie van karniyarik vind. Groetjes Eslem

      Verwijderen
    2. Ik ga de veganistische versie maken :-)

      Verwijderen
  5. Hey
    Dit gerecht sta morgen op myn programma,juist zou ik is willen vragen of men dit gerecht wat pikant kunnen maken. . Of zouden die groene pepers al voldoende kunnen zyn
    Wordt er nog salade by gegeven?
    Grts

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor wat meer pit kun je het beste je gehaktmengsel meer op smaak brengen met bijvoorbeeld pul biber. Naast pilav en cacik is het inderdaad de gewoonte er ook salade bij te serveren.

      Verwijderen
  6. Ik ben 14 en hep het zelf gemaakt het lukte gewoon maar het was erg lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik belandde toevallig op je website, maar ik kom vast vaak terug. Heerlijk, deze aubergines! Ik heb ze gevuld met lams kebab ipv rund, en onze dochter van 15 maanden heeft enorm zitten smullen. De aubergines worden echt lekker zacht van 2x in de oven. Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, wat leuk om te lezen! Vullen met lamskebab lijkt me een lekkere variant, goed idee. Denk dat wij dit vanavond maar weer eens eten haha.

      Verwijderen
  8. Lekker! heb de helft genomen genoeg voor 2.Had geen groene peper wel halve rode. Is wel pittiger maar te doen. 3 kwartier garen was te lang hoor, na nog geen half uurtje zijn ze zacht. Fijn recept bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. heb dit recept vanavond gemaakt en ik vond het ontzettend lekker !!! bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nou hij staat in de oven!Ik heb hem wel vaker gemaakt maar nu via jou recept.
    Zo mooi heeft hij er iig nog niet uit gezien,dus hij zal vast lekker smaken:)

    gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bent er vroeg bij! Wij vinden deze variant erg lekker, hopelijk valt hij bij jullie ook in de smaak!

      Verwijderen
    2. Ja ben ik nog het meest fit haha! Zou ik hem als hij afgekoeld is in de oven kunnen laten zitten of toch in de koelkast zetten voor vanavond.

      Verwijderen
    3. Sorry voor het late antwoord, maar ik zou hem niet langer dan een uur in de koude oven laten staan, dus dan toch in de koelkast.

      Verwijderen
  11. Wat kun je hierbij extra serveren, rijst en cacek misschien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat staat ook in de tekst :) pilav en cacik, en brood.

      Verwijderen
    2. ik ga het vandaag maken, wij hebben turkse gast 3 weken

      Verwijderen
    3. Hopelijk viel het in de smaak!

      Verwijderen
  12. Jamm! Vandaag voor het eerst klaargemaakt samen met uw Domatesli bulgur pilavı en het was heerlijk! We zitten zo vol dat we het gevoel hebben dat we ontploffen. Mijn vriend is een groot fan van de Turkse keuken dus ik ga deze website vaak bezoeken. Bedankt voor de lekkere recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heb dit gerecht gisteren gemaakt voor mijn vriendinnen en mijn man, ze vonden t heerlijk!! Ik sla dit gerecht op in mijn app. Ps: Ik heb er couscous bij gemaakt erg lekker! Dank je voor het recept. Odette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen, dank je wel voor je berichtje! Couscous zal er inderdaad ook goed bij passen!

      Verwijderen
  14. ben dol op aubergines en dol op recepten zoals dit..... heb nu voor de pit er wat feta/peynir doorheen verkruimeld want pepers lusten ze hier niet. smaakt voortreffelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijk die aubergine! Het doet mij denken aan mijn vakanties in Dalyan en Foca. Ik ga zeker meer recepten van je uitproberen! Hartelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd of mijn andere recepten je ook aan Turkije doen denken :)

      Verwijderen
  16. Dit is zo ontzettend lekker, heb het net gegeten met pilav. Komt op de lijst van lekkerste recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Dank je wel voor je lieve berichtje!

      Verwijderen
  17. Dank je wel voor dit recept. Precies wat ik zocht....Ga ik vanavond meteen koken :D

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Aha, eindelijk een recept dat mij uitlegt hoe ik die aubergines zo zacht kan krijgen als in Turkije! Het is gelukt en superlekker (ik deed het wel met lamsgehakt en een beetje feta erop - mss niet authentiek maar volgens mij extra lekker ;-) ) Ik heb alleen niet de beste aubergines gekozen denk ik, want er bleef nauwelijks iets over van het vruchtvlees na 3 kwartier in de oven :-(
    Ik ga je site bookmarken want hou enorm van de Turkse keuken maar als ik recepten opzoek is het dikwijls zo ingewikkeld en bij jou dus niet! Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hmm vandaag gemaakt en was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. hoi!

    ziet er heerlijk uit, mag ik weten op welke stand je de oven zet om de aubergines te laten poffen

    BeantwoordenVerwijderen
  21. kan je met deze vulling ook paprika's vullen? moet ik ze dan ook eerst laten poffen zoals de aubergines en dan pas vullen?

    bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Merhaba nasilsin... ik wil u bedanken voor t turks leren koken. Mijn net man Hakan is gek op me kookkunsten mede dankzij u. teşekkür ederim!!!! Groetjes Alexia

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ga het vandaag voor de 2e keer maken! De aubergines hebben wij wel platter gemaakt en gegrilled en daarna voor ongeveer 10 minuten in de oven tot ze echt zacht zijn. Het was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik ga ze morgen maken. Ik eet het altijd in een Turks restaurant en vroeg me af hoe ze zo zacht werden. Overigens eten wij vegan, dus zonder vlees, maar dat hebben ze bij mijn favorite restaurant ook.mjammie. ben benieuwd morgen

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Bedank voor je duidelijke uitleg , deze aubergine komt in onze top 3 te staan .
    Hij was heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Zo heeeeeerlijk!! Heb hem al heeel vaak gemaakt! Doen mij denken aan ons uitstapje in Istanbul toen ik zwanger was.
    Eindelijk het recept gevonden om hem zelf te maken

    Jammer dat je niet meer actief ben! Had graag nog meer van je willen leren

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Deze site staat opgesloten op mijn telefoon. Erg fijne beschrijving van de stappen. De recepten zijn heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Idem hier. Dit was het eerste Turkse recept dat ik in mijn leven maakte en het was heerlijk! Sindsdien maak ik regelmatig een recept van deze site.hoop dat hij nog lang online blijft staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Fijn recept. Eindelijk een die bij mn man in de smaak viel (want ja, niets kan tippen aan hoe zijn moeder maakt hahaha). Top!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!