vrijdag 13 december 2013

Fırında çupra (geroosterde dorade uit de oven)

Mijn man is opgegroeid in een dorpje in Turkije aan een groot stuwmeer, zijn vader was visser en dus kwam er zeer regelmatig vis op tafel in zijn jeugd, zelfs wel bij het ontbijt...! Dat doen ze tegenwoordig niet meer maar nog steeds als wij bij de schoonfamilie zijn eten we vis, meestal uit de (steen)oven. Heerlijk, tegen verse vis die dezelfde ochtend gevangen is kan maar weinig op! Hier in Nederland eten we meestal een keer in de week vis die we die ochtend vers op de markt halen. Deze fırında çupra (geroosterde dorade uit de oven) is één van mijn favorieten: dorade is een hele smaakvolle vis met bovendien weinig losse graatjes. Altijd handig!


Vraag, als je de dorade voor dit gerecht koopt, of ze de vis willen schoonmaken maar de kop eraan laten zitten. Zo voorkom je dat de vis uit elkaar valt in de oven. Verder is dit gerecht zo simpel als het maar zijn kan: even kruiden, in de oven en klaar! Traditioneel eet je in Turkije vis met fijgesneden ui (bestrooid met zout), groene salade, knoflook en brood. En zoals bij veel visgerechten past een beetje citroen heel goed bij deze geroosterde dorade.


Recept
Fırında çupra (geroosterde dorade uit de oven)

Benodigdheden

1 dorade per persoon
ui
knoflook
olijfolie
zout, peper, tijm of oregano


Bereiding
Laat de dorades bij de visboer alvast schoonmaken maar laat wel de kop en de staart zitten. Spoel de dorades onder koud stromend water goed af. Dep ze droog en snij aan beide kanten de huid verticaal drie of vier keer in. Meng de droge kruiden met de olijfolie en smeer de binnen-en buitenkant van de dorades in met de olie. Smeer ook goed in de inkepingen. Snij de ui en knoflook in plakken en leg een paar plakken in de buikholte.


 Leg de vissen in een ovenschaal of op een bakplaat die met aluminiumfolie is bekleed waarbij de randjes een beetje opstaan: dit voorkomt dat het vocht van de vissen straks op je bakplaat loopt. Zet het geheel in de oven en laat de vissen in ongeveer 40 minuten op 200 graden mooi gaar roosteren.


Bewaren
Deze geroosterde dorade uit de oven kun je afgedekt in de koelkast een dag bewaren.



7 opmerkingen:

  1. Moet je de vissen nog een keer omdraaien in de oven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor dat hoeft niet, ze zijn echt helemaal gaar.

      Verwijderen
  2. Ga t morgen proberen er ligt er een te wachten op mij,bedankt voor tip

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik ben benieuwd of het in de smaak is gevallen!

      Verwijderen
  3. Is 40 minuten niet erg lang? Meestal rooster ik vis 20 a 25 minuten op 180C ....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helaas kan ik de fotos niet openen

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!