woensdag 25 december 2013

Kumpir (Turkse gepofte en gevulde aardappel)

Kumpir  (Turkse gepofte en gevulde aardappel) is, net als gözleme en pide, ook een typische vorm van Turks fastfood die je in Nederland niet veel ziet. Het is een Turkse gepofte aardappel die daarna gevuld wordt met heel veel lekkere dingen. Ik at het voor het eerst in Ankara (waar het bij mijn weten ook vandaan komt) en daarna heb ik het nog een keer in Alanya gegeten, maar dat is allemaal al jaren geleden. Toen ik laatst kumpir weer ergens voorbij zag komen, bedacht ik dat het weleens zelf kon proberen te maken...en met succes! Het was snel klaar en ontzettend lekker.


Onderstaand recept voor kumpir is makkelijk én snel doordat je de aardappel niet poft in de oven maar in de magnetron: dat scheelt veel tijd en het werkt net zo goed. In principe is één aardappel genoeg voor één persoon, maar let wel op dat je echt grote aardappels neemt: die van mij was eigenlijk nog aan de kleine kant. In Turkije kun je zelfs speciale extra grote 'kumpir-aardappels' kopen. Verder vond ik het handig voor het maken van kumpir even de kunst af te kijken van een 'professional': dit filmpje op Youtube is leuk en handig om met name even de techniek van het mengen van de aardappel met kaas en boter te bekijken. Je kan kumpir vullen met wat je lekker vindt: weer een prima recept voor het verwerken van allerlei restjes. Hier komt het in ieder geval zeker nog vaker op tafel want het beviel iedereen erg goed!


Recept
Kumpir (Turkse gepofte en gevulde aardappel)

Benodigdheden (voor één portie kumpir)

1 grote (vastkokende) aardappel
runderknakworstjes
doperwtjes, worteltjes en mais uit blik
augurk
zwarte olijven
versgeraspte jonge kaas
blokje roomboter
mayonaise, ketchup


Bereiding
Was de aardappel zorgvuldig en droog hem af. Prik de aardappel aan alle kanten een paar keer goed in met een vork. Leg hem op een bord en pof de aardappel in de magnetron: vijf minuten op het hoogste vermogen, dan omdraaien en nog een keer vijf minuten op het hoogste vermogen. Daarna kun je het beste even met een mes in de aardappel prikken om te kijken of hij zacht genoeg is. Mijn aardappel had nog een paar minuten extra nodig. Snij ondertussen vast alle ingrediënten fijn.


Leg de gare aardappel op een bord en snij hem in de lengte open, maar net niet helemaal door. 'Rul' de binnenkant van de aardappel met behulp van een vork een beetje los. Leg hier een klein beetje roomboter en een flinke hand geraspte kaas bovenop en meng dit met behulp van mes en vork goed door de aardappelvulling tot het een soort aardappelpuree is geworden. Probeer ook zoveel mogelijk aardappel van de schil te schrapen terwijl je dit doet. Leg vervolgens de doperwtjes, mais, worteltjes, augurk, knakworstjes en olijven hier bovenop en verdeel er mayonaise en ketchup overheen.


Bewaren
Mocht er kumpir  (Turkse gepofte en gevulde aardappel) overblijven, dan kun je het beste de aardappel helemaal uithollen, de schil weggooien en alle vulling mengen als een soort van huzarensalade, die je nog een dag afgedekt in de koelkast kan bewaren.


4 opmerkingen:

  1. Haha toevallig dinsdag voor het eerst gemaakt en ook dit filmpje gebruikt. Heerlijk he! Ik ga het ook zeker nog vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat grappig! Ja hier gaat het zeker ook nog vaker op tafel komen, zo lekker!

      Verwijderen
  2. Waar kan je aan grote aardappelen komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de groentenman, Turkse winkel of soms ook gewoon bij de supermarkt. Kwestie van even goed kijken wat er ligt.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!