zaterdag 21 december 2013

Peynirli ağzı açık börek (open mini börek met Turkse witte kaas)

Welke soort börek ik ook op tafel zet, het is altijd snel op hier in huis. En dat gold ook voor deze variant! Gerechten zoals deze peynirli ağzı açık börek (open mini börek met Turkse witte kaas) zijn ideaal voor snelle restjesverwerking. Met een paar plakjes bladerdeeg en een beetje vulling naar keuze (ik gebruikte Turkse witte kaas met kruiden) heb je al snel een bord vol börek. En het past eigenlijk overal bij. Met wat soep en een salade lekker, makkelijk en snel avondeten. Maar ook leuk als hapje bij een verjaardag of bij een buffet. 


Ik was een beetje bang dat de onderkant van het bladerdeeg misschien niet goed gaar zou worden, maar dat was absoluut niet het geval, ze waren aan alle kanten perfect gebakken. Als je geen muffinbakplaat hebt, kun je deze mini börek ook gewoon maken in bakjes of misschien zelfs wel in muffinvormpjes, alhoewel ik niet weet of die sterk genoeg zijn de börek in vorm te houden. Met de vulling kun je natuurlijk eindeloos variëren: gebruik wat je lekker vindt en wat je in huis hebt.


Recept
Peynirli ağzı açık börek (open mini-börek met Turkse witte kaas)

Benodigdheden (voor 8 stuks mini-börek)
2 plakjes bladerdeeg
halve plak (100 gram) Turkse witte kaas
nigellazaad
dille, munt, paprikapoeder

Bereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien en snij elke plak in vieren. Prak de kaas los met een vork en meng het met dille, munt en paprikapoeder. Leg de plakjes bladerdeeg in een muffinvorm (invetten is niet nodig, het bladerdeeg is vet genoeg van zichzelf en plakt niet) en verdeel de kaas over de vormpjes.


Strooi er een klein beetje nigellazaad overheen. Bak de börek in de oven op 200 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.


Bewaren
Deze mini börek kun je een dag bewaren: als ze koud zijn, worden ze wel slap (door het bladerdeeg) maar als je ze even vijf minuten in een warme oven zetten wordt het bladerdeeg weer knapperig. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in: eerst los op een dienblad of snijplank, zijn ze eenmaal bevroren, dan kun je ze in een zakje doen. Heb je ze weer nodig, zet ze dan direct uit de diepvries 10 minuten in de oven op 200 graden en ze smaken weer als versgebakken!


6 opmerkingen:

  1. Oh wat leuk! Echt een goed idee om ze in een muffinbakvorm te doen. Ga dit zeker eens maken. Misschien wel met Kerst :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! :) zeker ideaal voor kerst, snel klaar en heel lekker!

      Verwijderen
  2. Kan het ook met yufka?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In theorie kan dat wel, maar het wordt dan wel heel droog.

      Verwijderen
  3. Wat een makkelijk recept is dit zeg! Echt fantastisch! Ik heb ze gisteren gemaakt en heerlijk bij de lunch gegeten met een kopje soep. Zeker voor herhaling vatbaar!
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!