zondag 9 maart 2014

Tavuk dürüm (kip durum/kip döner)

Tavuk dürüm (kip durum of durum gevuld met kip döner) is voor veel Nederlanders een handelsmerk van de Turkse keuken. Helaas voor hen zul je tavuk dürüm niet zo snel tegenkomen in Turkije. Het wordt wel gegeten maar dan echt als 'streetfood', een soort Turkse hambuger. Zeker niet iets wat bij een Turkse familie snel op tafel zal komen (en al helemaal niet met sambal of knoflooksaus :) dat hebben we er echt bij verzonnen in Nederland). Toch is kip durum op zijn tijd erg lekker en bovendien absoluut niet ongezond als je het zelf maakt: het is eigenlijk niet meer dan een wrap met gekruide kipfilet en rauwkost. 


Tijdens één van mijn eindeloze speurtochten op internet kwam ik onderstaand recept voor kip döner tegen. Het lijkt een beetje omslachtig om de kip eerst te snijden, te kruiden, in te vriezen en dan weer te snijden maar hierdoor krijgt de kip wel heel veel smaak en kun je hem bovendien flinterdun snijden. Het is natuurlijk geen 'echte' kip durum zoals je die kant en klaar kan kopen, want dat is niet meer dan vermalen en gekruid afvalvlees van kippen ;). Dit smaakt iets anders, maar vooral 10 keer beter! Moeilijk is het niet en als je de kip in de diepvries hebt liggen, zet je dit gerecht in een kwartiertje op tafel.


Recept
Tavuk dürüm (kip durum/kip döner)

Benodigdheden (voor drie personen)
Voor de kip döner
1 flinke kipfilet
1 halve ui
2 theelepels tomatenpuree
1 scheutje zonnebloemolie
zout, peper, oregano (of tijm), komijn, piment


Voor de dürüm 
1 pak wraps
rauwkost naar keuze


Bereiding
Rasp de ui. Maak een redelijk dikke 'kruidenpasta' door de ui, alle droge kruiden, de tomatenpasta en een scheutje olijfolie te mengen met elkaar. Snij de kipfilet in hele dunne plakjes: dat gaat het makkelijkst door het mes schuin op het vlees te zetten. Doop deze plakjes één voor één in de kruidenpasta en stapel ze daarna op op plasticfolie. Rol het geheel daarna op en draai de uiteinden strak aan (zoals een snoepje) zodat een mooie rol wordt. Laat deze nu in de diepvries bevriezen: dit duurt zeker een halve dag.


Als het vlees bevroren is, pak je het weer uit het plasticfolie en snij je met behulp van een scherp mes hele dunne plakjes. Doordat het bevroren is gaat dit heel makkelijk. Snij ook alle rauwkost (ik gebruikte ijsbergsla, rauwe ui en platte peterselie) alvast fijn. Bak nu de kipplakjes aan in een klein beetje olie. Doordat ze zo dun zijn hebben ze paar een paar minuten nodig. Verwarm de wrap even een minuutje voor in de magnetron zodat hij beter op te rollen is. Leg de kip op de wrap en verdeel de rauwkost erover. Eventueel kun je nu ook saus naar smaak toevoegen (bij de 'echte' Turkse versie van tavuk dürüm hoort geen saus). Oprollen en eet smakelijk!


Bewaren
De rol bevroren kipfilet kun je prima in de diepvries een paar maanden bewaren. Handig als je even snel iets lekker wil klaarmaken!


14 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit! Heb je ooit zelf "wraps" gemaakt, from scratch?
    Leuke blog heb je hier :) Ik ga je blog zeker op Facebook volgen. Als je tijd hebt, ben je van harte welkom op mijn blog. Is wel in het engels (ik woon in Amerika).
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je berichtje! Wraps from scratch heb ik nog nooit gemaakt (alhoewel het recept van lahmacun wel in de buurt komt) maar ga ik binnenkort wel doen insa'Allah. Ik ga ook een kijkje op jouw blog nemen, leuk!

      Verwijderen
  2. Laat me weten hoe het wordt. Ik heb zelf 1x wraps gemaakt maar vond ze te dik (wraps moeten lekker dun zijn zodat je ze goed kunt vullen). D'r zat bakpoeder in het recept wat ik gebruikte, vandaar dat ze "puffy" werden. Een nieuw recept wat ik gevonden heb, heeft alleen bloem water en hard plantaardig vet (zoals Crisco) maar ik gebruik liever olie (Mexicaans recept trouwens). Nou, houden we mekaar op de hoogte inshaAllah. Wie ze als eerste maakt, vertelt de ander erover. Deal? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha is goed insa'Allah. Het recept wat ik gezien heb is met gist, maar op de foto's zien ze er wel heel dun en zacht uit ('sikma' is het eigenlijk, Turkse wraps) dus ik ga het gewoon proberen.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor de naam 'sikma'. Wat vind je hiervan: http://www.giverecipe.com/wrap-and-roll-sandwiches.html

      Verwijderen
    3. Hee wat goed, dank je wel!

      Verwijderen
  3. Ongeveer één eetlepel van elk kruid toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou een eetlepel is wel erg groot hoor :). Ik zou zeggen een theelepel zout, een halve theelepel peper, een halve theelepel piment, een halve theelepel komijn en 2 theelepels oregano/tijm.

      Verwijderen
  4. Zou het omgekeerde ook niet werken? Een hele kipfilet invriezen en deze snijden nadat hij zo'n 2 uur uit de vriezer is dus half bevroren

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, misschien een tip om de kip gemakkelijker fijn te snijden: ik gebruik vaak een plastic zakje waarin ik de kipfilet zo plat mogelijk neerleg, Vervolgens met de deegroller royaal platslaan. Schijnt ook goed te zijn voor de smaak (het vlees wordt mals), maar dat niet alleen, het is heel leuk om te doen! Vervolgens voeg ik kruiden of marinade toe, de kipfilet blijft dus in zakje (geen afwas!) en masseer de platgeslagen kipfilet. En kort bakken en het snijden in kleine stukjes gaat vanzelf als je de lengterichting van de filet aanhoudt.
    Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Eslem,
      Ik kwam je tegen toen ik op zoek was naar een lekker recept om durum te maken....en gevonden. Echt super lekker, ik heb hem alleen wat pittiger gemaakt met knoflook en niet alleen wraps gebruikt maar ook koriander/knoflook pita broodjes, onderin de sla, nog wat dus gesneden uien ringen erop, een eetlepel Turkse knoflook yoghurt en het kipmengsel erop.
      Het was echt smullen.
      Heb meteen mijn emailadres achtergelaten om je te volgen.
      Super bedankt.
      Thera

      Verwijderen
    2. Dat klinkt heerlijk allemaal!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!