dinsdag 3 december 2013

Etsiz (yalancı) çiğ köfte (pittige vegetarische köfte)

Çiğ köfte is een bekend recept uit de Turkse keuken. Het traditionele recept bestaat voornamelijk uit heel mager rundergehakt, bulgur, veel peper en kneden, kneden, kneden. Zeker een uur lang tot het een soort pasta is geworden waarvan dan köftes worden gevormd. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Turkije maar is populair door het hele land. Het mag niet meer op straat verkocht worden in verband met hygiëneregels, maar je vindt overal kleine restaurantjes waar je superverse porties çiğ köfte kunt kopen. Ik persoonlijk hou niet van çiğ köfte omdat het zo ontzettend pittig is en bovendien eet ik liever geen rauw vlees. Onderstaand recept van pittige vegetarische köfte is etsiz (zonder vlees, daarom wordt het ook wel 'yalancı' - leugenachtig oftewel 'fake' çiğ köfte gnoemd) en een goed alternatief voor de echte çiğ köfte. Het smaakt natuurlijk niet exact hetzelfde, maar het lijkt erop en het is gewoon een lekker pittig en kruidig gerechtje.


Als je de ingrediëntenlijst hieronder bekijkt, lijkt het heel wat, maar ik had eigenlijk alles al in huis, op de isot chilipeper na. Ook is het niet bijzonder veel werk, je moet alleen het mengsel een paar keer laten staan dus begin op tijd: hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder het wordt. Ik vond dit eigenlijk de volgende dag nog lekkerder. Natuurlijk kun je een beetje met de ingrediënten 'spelen', het oorspronkelijke recept schrijft vijf! eetlepels isot chilipeper voor maar dat vond ik toch echt teveel van het goede. Ze waren nu pittig genoeg voor mij. Maar houd je van meer pit: be my guest! Dit is typisch een gerechtje wat je met andere lekkere hapjes op tafel zet, bijvoorbeeld met börek en een kom soep. 


Recept
Etsiz (yalancı) çiğ köfte (pittige vegetarische köfte)

Benodigdheden (voor ongeveer 30 köftes)
2 waterglazen hele fijne (çiğköftelik) bulgur (150 gram)
1/2 Turks theeglaasje kokend water (50 gram)
1/2 Turks theeglaasje zonnebloemolie (50 gram)
3 tomaten
1 ui
3 teentjes knoflook
3 bosuitjes
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 eetlepel peperpuree
1 handvol platte peterselie
sap van een halve citroen
1 eetlepel granaatappelsiroop
1/2 (halve) eetlepel zout
1/2 (halve) eetlepel zwarte peper
3 eetlepels isot chilipeper
1 eetlepel pul biber

Bereiding
Giet het kokende water bij de bulgur (het is heel weinig water, dat klopt, even goed doorroeren) en dek de schaal af. Snij terwijl de bulgur welt de bosuitjes en peterselie heel fijn. Rasp daarna de tomaten, de ui en de knoflook boven de kom met bulgur. Het raspen van de tomaten gaat op de 'Turkse' manier (ik heb het tenminste nergens anders zo gezien, haha): snij de tomaten doormidden en rasp ze met het snijvlak tegen de rasp. Op die manier houd je alleen het schilletje over wat je weg kunt gooien. Roer de bulgur goed door en dek weer af, laat dit een kwartiertje staan. 


Voeg vervolgens alle resterende ingrediënten toe, dus de olie, de tomaten- en peperpuree, het citroensap en de granaatappelsiroop, de bosuitjes en peterselie en de droge kruiden. Kneed het mengsel goed door en proef of het sterk genoeg smaakt (de smaken trekken straks verder in, dus het mag nu redelijk zout/pittig/zuur smaken) en laat het minimaal een uur staan zodat alles goed kan intrekken. Kneed nogmaals door en begin met het vormen van de köftes, door wat van het mengsel in je hand te nemen en goed stevig dicht te knijpen. Met natte handen gaat dit wat makkelijker. Serveren met blaadjes romainesla of ijsbergsla.


Bewaren
In tegenstelling tot echte çiğ köfte kun je deze etsiz çiğ köfte prima een dag of twee in de koelkast bewaren.


22 opmerkingen:

  1. Oooeee lekker! Ik hou ook helemaal niet van rauw vlees, daarom blijf ik normaal gewoon van de cig köfte af. Dit is geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik eet ook geen rauw vlees, dus dit is zeker een goed alternatief!

      Verwijderen
  2. Eslem, ik volg je blog nu een tijdje en ben echt heel blij met je turkse recepten. Met een turkse partner is het fijn om via jouw blog duidelijke recepten te vinden.

    Extra pluspunt: de vele vegetarische recepten. Ik eet zelf zo min mogelijk vlees en op deze manier kan ik toch iets turks op tafel zetten maar dan zonder vlees!

    Ik ga de Cig kofte zeker binnenkort maken.

    Ga zo door!

    Groetjes,

    Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je leuke reactie Veronique! Super om te horen dat je wat aan mijn blog hebt. Inderdaad, ik herken het helemaal, met een Turkse man in huis wil je graag Turks koken maar het valt vaak niet mee duidelijke recepten op internet te vinden, ook een van de redenen waarom ik met Mijn mixed kitchen ben begonnen! Leuk om allemaal te horen!

      Verwijderen
  3. Ik heb vanavond een poging gedaan om dit te maken maar het mengsel werd te nat waardoor ik er geen koftes van kon vormen :( Wat heb ik verkeerd gedaan? Kan het komen door het vocht van de tomaten? Groetjes Yesilgözlum ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat jammer YG dat het te nat werd! Het zou inderdaad goed kunnen komen door de tomaten, altijd lastig inschatten hoeveel je er precies nodig hebt en hoeveel vocht ze hebben. Een volgende keer zou je als je merkt tijdens het kneden dat het te nat is nog wat bulgur kunnen toevoegen, dat neemt ook behoorlijk veel vocht op. Wel jammer, was het wel lekker?

      Verwijderen
    2. Ja, als ik kijk naar jou foto lijkt bij jou het tomatenprutje ook veel geconcentreerder, bij mij was het veel vochtiger. Ik heb inderdaad nog wat bulgur toegevoegd en dat heeft wel geholpen, het is een stuk minder nat. Ga straks proberen er alsnog koftes van te maken, kijken of ze niet uit elkaar gaan vallen. De smaak is wel goed maar het lijkt nu meer kisir ;-) Ook lekker!

      Verwijderen
    3. Ja ik heb destijds tomaten uit eigen tuin gebruikt dus grote kans dat dat wat meer vruchtvlees en minder vocht was. Goed idee om er bulgur bij te doen, wie weet nu het in de koelkast heeft gelegen dat het wel lukt.

      Verwijderen
    4. Nou, ze zijn alsnog gelukt! Ze smaken heerlijk, gelukkig maar :) Volgende keer zal ik wat voorzichtiger zijn met het tomatenvocht ;-)

      Verwijderen
    5. Oh gelukkig, ben blij dat te horen!

      Verwijderen
  4. Zo maak ik mijn kısır komkommer erin en ijsbergsla nog erin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen, ik maak kisir weer heel anders, kijk maar bij mijn recepten :)

      Verwijderen
  5. Gisteren gemaakt en.......het was heerlijk! dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super lekker
    Een 9
    Blij met je blog
    Keep up the good work
    Grtz Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel lekker , zo maakt mijn turkse man het ook maar hij doet er ook nog verse munt in, nog lekkerder ;)
    Groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jammer dat de plaatjes niet meer zichtbaar zijn. Toprecepten Eslem!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk! Mooie en duidelijke recepten

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik was op zoek naar het recept voor dit gerecht en kwam jouw versie tegen. Aangezien ik ook jouw versie van Turkse linzensoep onwijs lekker vind, zal dit recept ook we fantastisch zijn. Toen ik het at, kwam het met wrap achtig dun brood, weet je toevallig hoe dat heet?Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zijn de glazen 150 gram of is het intotaal 150 gram bulgur als je de 2 glazen bij elkaar gooit 150 gram lijkt zo weinig

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!