woensdag 11 december 2013

Piyaz salatası (Turkse witte bonensalade)

Alhoewel ik persoonlijk geen enorm grote fan ben van witte bonen, zijn ze wel heel gezond: ze bevatten veel eiwit en vezels. Reden dus om ze zeker af en toe op tafel te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van deze Turkse witte bonensalade: piyaz. Witte bonen smaken van zichzelf niet heel uitgesproken maar ze passen heel goed in deze salade in combinatie met tomaat, ui, peterselie en groene peper. Bijkomend voordeel is dat deze witte bonensalade snel op tafel staat en dat eigenlijk iedereen deze salade lekker vindt!


Naat deze traditionele versie van piyaz heb je ook nog de versie uit de streek rondom Antalya: Antalya piyazı. Hierbij is piyaz geen bijgerecht meer maar echt een hoofdgerecht en wordt het aangemaakt met tahin. Deze versie heb ik nog nooit geprobeerd, wie weet een volgende keer. Voor nu houden we het bij de bekende versie, die overigens heel snel en simpel te maken is. Natuurlijk kun je zelf gedroogde witte bonen weken en koken: ik bedenk echter meestal net voor het eten dat ik deze bonensalade erbij wil en heb daarom altijd een potje witte bonen in de kast staan voor dit soort gelegenheden. Even goed afspoelen en de piyaz is al bijna klaar.


Recept
Piyaz salatası (Turkse witte bonensalade)

Benodigdheden (voor twee personen)

200 gram witte bonen (geweekt en gekookt of uit een potje)
1 ui
3 tomaatjes
1 groene peper
1 ei
1 handvol platte peterselie
azijn, olijfolie
zout, peper


Bereiding
Gebruik je bonen uit een potje, spoel deze dan goed af in een zeef. Gedroogde bonen moeten een nacht worden voorgeweekt en daarna worden gekookt tot ze gaar zijn (meestal zo'n anderhalf uur). Kook het ei hard in tien minuten. Snij ondertussen de ui in halve ringen, de groene peper en tomaatjes in kleine blokjes en de peterselie fijn.


Meng de groenten met de bonen, voeg (ongeveer gelijke delen) olijfolie en azijn toe en naar smaak zout en peper. Pel het gekookte ei, snij het in partjes en leg het bovenop de salade.


Bewaren
Piyaz kun je afgedekt in de koelkast een dagje bewaren.


2 opmerkingen:

  1. Ik maak dit altijd met rode ui, en Spaanse rode peper in plaats van groene. Met citroensap in plaats van azijn kan het ook goed. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!