dinsdag 17 december 2013

Zachte witte broodjes met sesam- en nigellazaad

Ik ben lang geleden opgehouden me er over te verbazen, maar in Turkije komt niets op tafel zonder dat brood naast ligt (oké, een enkele uitzondering zoals pastagerechten daargelaten). Of het nou soep, pilav, aardappels, vis of vlees is...in Turkije eet je brood bij het eten (ik citeer mijn man: "anders zit je toch niet vol na het eten?". Daar heb ik dan weer geen last van...). In Turkije bestaat het 'ekmek' (brood) bij het eten meestal uit de langwerpige broden die letterlijk op elke straathoek krakend vers worden verkocht (en die hier in Nederland gek genoeg bijna nergens verkocht worden, hier zijn het altijd ronde Turkse broden, die je in Turkije weer nauwelijks ziet). Wij hebben zelf meestal 'gewoon' volkorenbrood op tafel liggen omdat dat net wat gezonder is, maar af en toe een ander soort brood is weleens welkom. Deze zachte witte broodjes waren snel gemaakt en ontzettend lekker.


Dit recept van zachte witte broodjes stond al een hele tijd op mijn 'to cook' lijstje. Het is, hoe kan het ook anders, afkomstig van de geweldige 'broodblog' van Levine. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan en ik was blij verrast over het eindresultaat. Echt záchte witte broodjes die ook na het afkoelen zacht, luchtig en lekker blijven. Niet te vergelijken met de kleffe witte bolletjes uit de supermarkt: dit is het echte werk. Voor ik het wist was de helft al verdwenen van tafel; de resterende broodjes heb ik maar snel in de diepvries gegooid zodat we er een andere keer nog wat aan hebben. Heerlijk recept, zeker een aanrader!


Recept
Zachte witte broodjes met sesam- en nigellazaad

Benodigdheden (voor 12 broodjes)

500 gram bloem
240 gram melk
40 gram roomboter
7 gram droge gist (1 zakje)
10 gram zout
25 gram suiker
1 ei
1 eetlepel melk en 1 ei (om te bestrijken)
sesam- en nigellazaadjes


Bereiding
Klop het ei los. Meng de bloem, roomboter, gist, zout en suiker en voeg vervolgens de melk en het ei toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg en kneed dit nog minimaal 10 minuten door. Leg het in een licht met olie ingevette kom, dek het af en laat het anderhalf uur rijzen. 


'Sla' het deeg vervolgens door (kneed het goed door) en vorm er 12 bolletjes van. Leg deze bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, dek af met een theedoek en laat nog een uur rijzen. Verwarm in het laatste kwartier van dit uur de oven alvast voor op 200 graden. Meng de melk en het ei en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met sesam- en nigellazaadjes en plaats het bakblik in de oven. De broodjes hebben 12 tot 15 minuten nodig: bij mij waren ze na 14 minuten goudbruin en precies goed.


Bewaren
De zachte witte broodjes zijn prima een dag afgesloten te bewaren. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in als ze afgekoeld zijn. Als je ze weer nodig hebt laat je ze in het zakje ontdooien of kun je ze in vijf minuten in een warme oven weer ontdooien en opwarmen. 


7 opmerkingen:

  1. ha! ja sorry maar nou ga ik meteen overal reageren natuurlijk ;-) Ik zie dat de nigella al in de kast staat! Van dat kwark-oliedeeg wat jij van mij hebt gemaakt kan je ook prima een soort hartige koekjes maken door ze te bestrijken en dan te bestrooien met nigella, sesam en/of zeezout. Doe ik vaak met restjes. Doordat dat deeg nogal rijk is worden het echt zoutjes dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe meer reacties hoe beter ;-). Jaaa nigellazaad staat (ligt) hier al jaren binnen handbereik, kan het niet meer missen. Goed idee inderdaad om er een soort koekjes van te maken, lekker kruidig!

      Verwijderen
  2. ik heb ze zondag gemaakt maar ze waren niet luchtig, juist erg zwaar en de dag erna als een baksteen zo hard.... wat heb ik fout gedaan denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, wat gek! Ik heb ze meerdere keren gemaakt en ze waren bij mij altijd zacht. Het vervelende met brood is dat het aan heel veel dingen kan liggen. Misschien heb je te kort gekneed (echt minimaal 10 minuten kneden), misschien heeft het deeg te kort gerezen (liever wat te lang dan te kort), misschien was je oven te heet of hebben de broodjes net te lang in de oven gelegen...Vervelend! Geef niet op, de volgende keer worden ze vast wel lekker!

      Verwijderen
  3. Hoi! Er staat 240 gram melk, bedoel je ml?

    Groetjes, Karina
    PS: LOVE je recepten, ook ik heb een Turkse man en jouw recepten zijn echt geweldig uitgelegd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi! Er staat 240 gram melk, bedoel je ml?

    Groetjes, Karina
    PS: LOVE je recepten, ook ik heb een Turkse man en jouw recepten zijn echt geweldig uitgelegd

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi, ik zie de foto's niet van je recepten kan dit kloppen? Dus zodra ik op een recept klik en naar de foto's kijk, zie ik zo een error 3-kant

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!