woensdag 12 februari 2014

Havuçlu turp salatası (salade van meiknol en wortel)

Nu er volop meiknollen (of turp, in het Turks) te koop zijn komt deze wintergroente regelmatig bij ons op tafel. Meestal in de meest simpele versie (schillen, in plakjes snijden, citroensap en zout eroverheen) omdat dat lekker snel is, maar deze havuçlu turp salatası (salade van meiknol en wortel) is ook zo gemaakt en barst bijna uit elkaar van de vitamines! Goed tegen de oneindige verkoudheid die hier dankzij de kleintjes van oktober tot ver in het voorjaar non-stop rondhangt. Deze salade is fris door de wortel, met een beetje pit van de meiknol en de peterselie zorgt voor net dat beetje extra. Perfect voor bij vrijwel elke avondmaaltijd!


Deze havuçlu turp salatası (salade van meiknol en wortel) kun je, in tegenstelling tot veel andere salades, heel goed voorbereiden doordat deze groenten niet zo snel verleppen. Maak de salade in dat geval nog niet aan, maar meng er alleen wat citroensap (tegen het verkleuren) doorheen. Net voordat je de salade op tafel zet maak je hem dan aan met olijfolie, zout en eventueel nog extra citroensap.


Recept
Havuçlu turp salatası (salade van meiknol en wortel)

Benodigdheden
2 (middel)grote meiknollen
4 wortels
1 handvol platte peterselie
1 halve citroen
olijfolie
zout


Bereiding
Schil de wortels en meiknollen (dit gaat eenvoudig met een dunschiller) en snij de peterselie fijn. Rasp de wortels en de meiknollen op een (grove) rasp en meng alles in een kom.


Maak de salade aan met olijfolie, citroensap en zout naar smaak. Past perfect bij gerechten met vlees of vis!


Bewaren
Omdat er geen bladsla in deze havuçlu turp salatası (salade van meiknol en wortel) zit, kun je hem ongeveer een dag in de koelkast bewaren.


8 opmerkingen:

  1. Ik heb ze al zo vaak zien liggen maar daar blijven ze dan ook altijd. Volgende keer neem ik ze mee, ik ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er een lekker gezond slaatje uit, lekker bij een stukje vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel lekker dit. Ik vond turp nooit lekker als het in plakjes gegeten wordt, veel te scherp. Maar met de wortel erbij vind ik het zalig. Heb het al een paar keer gemaakt.

    Maar een vraagje...eten jouw kids dit ook? Bij Mini hoef ik daar echt niet mee aan te komen (helaas)

    Groetjes, Pippi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen Pippi! En ja mijn meiden eten dit wel, de oudste omdat het 'moet' (een paar hapjes), de jongste omdat ze het echt lekker vindt, die eet ook graag gewoon plakjes turp die baba haar toeschuift, haha! Volgens mij is de turp die hier in NL wordt verkocht wel iets minder scherp dan bij jullie, in Turkije lijkt het meer op de smaak van radijs en zo scherp zijn ze hier meestal niet.

      Verwijderen
  4. Als kind aten wij meiknolletjes zo van het land, liefst eerst met je tanden de schil er af schrapen om het minder bitter te maken. Later aten we het niet omdat het veevoer was. Nu gaan we weer terug naar onze jeugd door de Turkse keuken.
    grappig!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!