Voor peynir ezmesi kun je in principe elke soort Turkse witte kaas gebruiken, maar het wordt wel lekkerder als je er eentje kiest met een wat hoger vetgehalte (Hoe pittig dit smeersel uitvalt hangt met name af van de peperpuree die je gebruikt. Kies je voor acı (pittige) biber salçası, dan wordt deze peynir ezmesi redelijk pittig. Heb je de tatlı (zoete) variant, dan is het allemaal wat milder. Net wat je zelf lekker vindt! Extra pit kun je ook altijd in de vorm van wat pul biber nog toevoegen.
Recept
Peynir ezmesi (pittig smeersel van Turkse witte kaas)
Benodigdheden (voor één bakje)
125 gram Turkse witte kaas
1 teentje knoflook
1 flinke theelepel peperpuree
1 handvol walnoten
1 scheutje olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano (of tijm)
1 theelepel gedroogde munt
Bereiding
Hak de walnoten fijn en doe hetzelfde met het teentje knoflook of haal deze door de knoflookpers. Meng alle ingrediënten met elkaar. Afhankelijk van hoe 'smeerbaar' je de peynir ezmesi wil hebben, kun je nog wat extra olijfolie toevoegen.
Laat het mengsel afgedekt in de koelkast een paar uur (of een nachtje) staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Bewaren
Deze peynir ezmesi (pittig smeersel van Turkse witte kaas) is in de koelkast prima een dag of drie houdbaar. De smaak van met name de knoflook kan wel sterker worden naarmate het mengsel langer bewaard wordt.
Jaaa super recept! Hartstikke bedankt zus :)
BeantwoordenVerwijderenJe bent meer dan welkom ;)
VerwijderenLijkt me heerlijk! Ik kwam vorige week toevallig een blik peynir tegen in een winkeltje hier in LA waar ik het niet verwachtte. Ik ga dit smeersel zometeen maken in een iets aangepaste versie, dan is het klaar voor morgenavond :)
BeantwoordenVerwijderenOh wat leuk Ellen dat je daar tegenaan liep! En inderdaad, echt een 'new years eve' hapje :). Ben benieuwd wat je ervan vindt!
VerwijderenZiet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenDat was het ook, dank je wel!
VerwijderenIk ben fan van jou! Ik heb nu al 4 recepten in 2 dagen uitgeprobeerd. Ik word arm en dik. Haha nee hoor geintje. Ben super blij met je blog! Keep up the good work!
BeantwoordenVerwijderenMina
Hahaha, dank je wel! Heel leuk om te lezen.
VerwijderenIk word juist rijk, slank en mooi, bespaar bakken geld sinds ik de veel betere groenten, kaas, vlees, kruiden en ga zo maar door in een Turkse winkel koop!
VerwijderenIk eet me klem en sinds ik dit soort snacks eet én Turkse gerechten eet - een paar maanden nu - krijg ik veel complimenten over mijn uiterlijk en ik ben wat afgevallen (was niet dik hoor mt 36) ondanks de volvette kaas en yoghurt; ik eet dadels ipv snoep HEERLIJK! Dankjewel voor de heerlijke recepten, ik ben verslaafd vrees ik haha groetjes, Maria (en mijn gasten niet te vergeten :)
Leuk haha!
VerwijderenToprecept! Klaar binnen een paar minuten. Heerlijk smeerseltje vervolgens! Hoop dat ik hem niet opgesnoept heb voordat het feestje begint.
BeantwoordenVerwijderenHaha, leuk om te horen!
VerwijderenKan dat ook met gewone munt
BeantwoordenVerwijderenWat een super recept! Dank je wel Eslem! Ik maakte het met Turkse witte geitenkaas uit blik en - met een dag eerder gemaakte (zodat ik het koud uit de koelkast kon halen) - zelfgemaakte Turkse rode peperpasta (zie hier het recept voor kirmizi biber salcasi: http://www.receptengalerie.nl/kirmizi%20biber%20salcasi.html). Het smaakt nog lekkerder dan ik hoopte (en mijn verwachtingen waren al hoog gespannen, haha!). Ik bestelde dit altijd bij Restaurant Bazar in Amsterdam, maar nu maak ik het zelf... en nog lekkerder! Nogmaals enorm veel dank Eslem!
BeantwoordenVerwijderenGister avond gemaakt, en het was echt overheerlijk, al zoveel van je recepten gemaakt en alles smaakt echt turks, zelfs kleinkinderen vragen, oma, wanneer kook je weer turks.
BeantwoordenVerwijderen