donderdag 19 december 2013

Tahin (sesampasta)

Wat is het?
Tahin is een sesampasta, gemaakt van niets meer dan gemalen sesamzaadjes, wat olie en zout. Het is een smaakmaker die met name in het Midden-Oosten wordt gebruikt in bijvoorbeeld humus of als saus bij falafel. Tahin is rijk aan veel gezonde voedingsstoffen en wordt door sommigen wel als 'superfood' gezien, onder meer doordat het veel calcium, magnesium en ijzer bevat.


Waar koop je het?
Tahin is bij elke Turkse winkel te koop. Ook bij natuurvoedingswinkels kun je vaak potjes tahin vinden (hier is het een stuk duurder...just saying!). Ook bij sommige grotere supermarkten (in ieder geval AH, misschien ook andere ketens) is soms tahin te koop.

Hoe bewaar je het?
Tahin bewaar je na opening het beste in de koelkast, waar het een behoorlijke tijd houdbaar is. Als tahin een een paar uur staat vormt zich aan de bovenkant een laagje olie. Voor je de tahin weer gaat gebruiken, roer je eerst de olie weer door de sesampasta eronder (gebruik een vork). Dit gaat het makkelijkst als de tahin op kamertemperatuur is.


Wat kun je ermee maken?
Tahin staat bekend als ingrediënt van humus en baba ganoush (humus die met aubergine in plaats van kikkererwten wordt gemaakt). Ook wordt er vaak tahinsaus (verdunde tahin) geserveerd bij falafel. Sommige mensen gebruiken het als broodbeleg, ter vervanging van bijvoorbeeld pindakaas.

In de Turkse keuken wordt tahin vaak bij zoete bereidingen gebruikt. Helva wordt gemaakt van tahin, meel en suiker. Ook worden er wel koekjes en broodjes met tahin als smaakmaker gebruikt. Verder wordt tahin, gemengd met pekmez (druivensiroop) gezien als een supergezond broodbeleg wat met name vaak aan kinderen wordt voorgezet.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin tahin verwerkt wordt:

Tahinli helva tatlısı (helva met tahin)
Tahinli kurabiye (koekjes met tahin)
Tahinli acma (broodjes met tahin)
Humus2 opmerkingen:

  1. Wa zit er in groene kom?ne halve pot tahin?en wa als afwerking in en naast het potje.kan men daar nog iets by geven.wanneer op de dag kan dat gegeven worden als

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je even bij mijn receptenoverzicht het recept voor 'humus' opzoekt vind je alles wat je moet weten.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!