dinsdag 3 december 2013

Urfa biber (Isot chilipeper)

Wat is het?
Urfa biber (in het Nederlands meestal aangeduid als isot peper) is een gedroogde fijngemalen chilipeper. Deze soort chilipepers groeien, de naam zegt het al, in de Turkse provincie Urfa. Na het plukken van de pepers worden ze overdag zongedroogd, terwijl ze 's nachts worden ingepakt waardoor het vocht uit de chilipepers 'zweet'. Het gevolg van dit alles is dat de chilipepers doorkleuren naar een dieppaarse kleur en een heerlijke rokerige geur ontwikkelen. De chilipepers worden daarna handmatig in vlokken gehamerd en met olijfolie en zout behandeld. De Urfa biber is geen superpittige chilipeper, maar diens smaak heeft wel heerlijk fruitige ondertonen van rozijnen, tabak en chocola, en is mede daardoor zeer geschikt voor vleesgerechten. (bron)


Waar koop je het?
Isot chilipeper is bij alle Turkse winkels te koop, meestal in de bekende zakjes. Het wordt meestal aangeduid als 'isot biber' of 'Urfa biber'.Hoe bewaar je het?
Net als andere kruiden is deze isot chilipeper mits droog, donker en koel bewaard lang houdbaar.

Wat kun je ermee maken?
Door de beetje zoetige tonen van de isot chilipeper wordt deze vaak gebruikt in vleesgerechten, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld koffie of chocola. In Turkije wordt Urfa biber met name gebruikt in çiğ köfte (rauwe gekruide köfte), een gerecht wat (logischerwijs) dan ook uit de Urfa regio komt.

Enkele voorbeelden van Turkse gerechten waar Urfa biber in wordt verwerkt:

Çiğ köfte (rauwe gekruide köfte)
Etsiz (yalancı) çiğ köfte (pittige vegetarische köfte)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!