Naat deze traditionele versie van piyaz heb je ook nog de versie uit de streek rondom Antalya: Antalya piyazı. Hierbij is piyaz geen bijgerecht meer maar echt een hoofdgerecht en wordt het aangemaakt met tahin. Deze versie heb ik nog nooit geprobeerd, wie weet een volgende keer. Voor nu houden we het bij de bekende versie, die overigens heel snel en simpel te maken is. Natuurlijk kun je zelf gedroogde witte bonen weken en koken: ik bedenk echter meestal net voor het eten dat ik deze bonensalade erbij wil en heb daarom altijd een potje witte bonen in de kast staan voor dit soort gelegenheden. Even goed afspoelen en de piyaz is al bijna klaar.
Recept
Piyaz salatası (Turkse witte bonensalade)
Benodigdheden (voor twee personen)
200 gram witte bonen (geweekt en gekookt of uit een potje)
1 ui
3 tomaatjes
1 groene peper
1 ei
1 handvol platte peterselie
azijn, olijfolie
zout, peper
Bereiding
Gebruik je bonen uit een potje, spoel deze dan goed af in een zeef. Gedroogde bonen moeten een nacht worden voorgeweekt en daarna worden gekookt tot ze gaar zijn (meestal zo'n anderhalf uur). Kook het ei hard in tien minuten. Snij ondertussen de ui in halve ringen, de groene peper en tomaatjes in kleine blokjes en de peterselie fijn.
Meng de groenten met de bonen, voeg (ongeveer gelijke delen) olijfolie en azijn toe en naar smaak zout en peper. Pel het gekookte ei, snij het in partjes en leg het bovenop de salade.
Bewaren
Piyaz kun je afgedekt in de koelkast een dagje bewaren.
Ik maak dit altijd met rode ui, en Spaanse rode peper in plaats van groene. Met citroensap in plaats van azijn kan het ook goed. Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenLekker! :)
Verwijderen