vrijdag 16 mei 2014

Fırında tavuk tava (Turkse ovenschotel met gekruide kip en groenten)

Terwijl deze fırında tavuk tava (Turkse ovenschotel met gekruide kip en groenten) in de oven stond, begon het echt heerlijk te ruiken in huis. Ik marineer en/of kruid vlees bijna altijd zelf maar dit keer leek het wel heel goed gelukt te zijn. Helaas voor mij was het pas vroeg in de middag en moest ik nog een paar uur wachten om te kijken of de kip inderdaad zo smakelijk was als 'ie rook. Nou dat was ie: wat een lekker marinade was dit zeg! Sowieso, de combinatie van zoetige ui, pittige peper, frisse tomaat en gekruide kip was echt héérlijk...en eigenlijk heel simpel om te maken. 


Fırında tavuk tava (Turkse ovenschotel met gekruide kip en groenten) kun je met allerlei soorten groenten maken, maar deze combinatie van aardappel, groene peper, tomaat en ui is wel redelijk traditioneel. De kippendijen in dit gerecht kunnen vervangen worden door kipfilet, of kippenbouten, kippenpootjes...Ik vond het wel fijn geen botjes te hebben en kippendijen zijn echt veel lekkerder, zachter en meer smaak, dan kipfilet. Wil je het echt helemaal Turks doen, dan serveer je hier pilav, Turks brood en een lekkere salade bij. 


Turks recept
Fırında tavuk tava (Turkse ovenschotel met gekruide kip en groenten)

Benodigdheden (voor drie personen)
300 gram kippendijen
4 middelgrote aardappels
2 uien
3 tomaten
2 groene pepers
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel peperpuree
zout, peper, piment, oregano


Bereiding
Snij de kippendijen in stukjes. Maak de marinade voor de kip door 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel peperpuree los te roeren met zout, peper, piment, oregano en wat olie tot het een mooie dikke marinade is. Roer hier de kippendij doorheen en zet het opzij om even in te trekken. Snij ondertussen de groenten: snij de ui in partjes en haal die uit elkaar, snij de groene pepers in reepjes, snij de aardappel in frietvorm en de tomaten in partjes. 


Vet een ovenschaal (ik gebruikte mijn quichevorm) licht in met wat olie. Leg de aardappels op de bodem, daaroverheen komen de ui en peper. Vervolgens verdeel je de kip en de tomaten eroverheen. Roer vervolgens de resterende eetlepel tomatenpuree los met 200 ml heet water en giet dit over de ovenschotel. Zet het geheel in de oven op 200 graden, ongeveer een uur tot anderhalf uur, tot alles goed gaar is (even prikken in de aardappel). Als de kip wat te donker wordt kun je de ovenschotel afdekken met aluminiumfolie.


Bewaren
Fırında tavuk tava (Turkse ovenschotel met gekruide kip en groenten) kun je afgekoeld en afgedekt in de koelkast één dag bewaren.


21 opmerkingen:

  1. Dit ziet er echt heeeerlijk uit, dit ga ik van de week ergens maken! Wel een lange baktijd in de oven, maar je kunt ondertussen de rijst maken en wat anders doen.

    Krijg nu al trek :)

    Groetjes,

    Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ja het was zeker een aanrader, zo lekker! Ben benieuwd wat jij ervan vindt

      Verwijderen
  2. Dit was echt heerlijk! Zou ik dit gerecht ook met een ander soort vlees kunnen maken? Mijn vriend is helaas geen fan van kip :-(

    Bedankt voor het recept,

    groetjes Maxime

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk kan dat Maxime! Je zou gekruide gehaktballetjes kunnen gebruiken, of rundvlees, net wat je lekker vindt.

      Verwijderen
  3. Echt een geweldige site heb je!Al een aantal gerechten gemaakt.Zou ik deze ovenschotel 's ochtends al klaar kunnen zetten en na het werk pas in de oven zetten?Of wordt alles dan te zompig?

    Groetjes kimberley

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik denk dat dat wel gaat, zou alleen het water met tomatenpuree pas eroverheen gieten als de schaal de oven in gaat.

      Verwijderen
    2. Super!Ik ga het gewoon uitproberen!Dank je wel!

      Verwijderen
  4. Dit recept al voor de 2e keer gemaakt en beide keren een toevoeging aan het recept gedaan. Courgette en aubergine!!! heerlijk.In kleine blokjes (1 cm) snijden. Niet groter ivm de garing. Deze op de aardappels leggen. Door de marinade heb ik een theelepel komijn gegooid. Bedankt voor dit recept! Gr Percy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze heb ik afgelopen maandag gemaakt en ohhh wat was dit heerlijk!

    Heb alleen een vraagje. Hoelang blijft de tomatenpuree houdbaar als hij open is?

    Ik ga zeker weten nog meer van je recepten maken want wij zijn beide weg van de turkse keuken. (En handig voor mij aangezien ik geen varkensvlees mag) :)

    Ga zo door..hihi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Tomatenpuree blijft in de koelkast ongeveer twee weken houdbaar.

      Verwijderen
  6. Al een paar keer gemaakt. Dikke hit thuis!!! Vooral met turks brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. He Eslem,
    dit gerecht twee keer gemaakt, eerste keer om te experimenteren, dan wel te testen. De tweede keer dit gerecht voor een gezelschap van 20 man gemaakt, inclusief Turks brood, de rijst en een van je salades. Het was een groot succes, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je dit voor een groot gezelschap hebt gemaakt! En gelukkig viel het in de smaak :)

      Verwijderen
  8. De Mercimek was al fantastisch, maar dit is wederom briljant! Ikzelf heb toen het klaar was de schotel nog afgemaakt met verse koriander. Daar moet je van houden, maar het past perfect bij dit gerecht en maakt het voor ons nóg lekkerder! Bedankt voor al die toffe recepten!

    Groeten,
    Rory

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lijkt me lekker, maar doen jullie de aardappel rauw in de ovenschaal of eerst voorkoken?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Na je overheerlijke linzensoep en salades ga ik morgen deze ovenschotel proberen.. Normaal word er bij ons Indisch gegeten dus we zijn gewend aan pittig (sambal enzo) zou ik door deze schotel ook nog bibir toe kunnen voegen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het was echt heerlijk. En veel sneller klaar dan ik dacht.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!