woensdag 7 mei 2014

Nohut yemeği (Turks stoofgerechtje met kikkererwten)

Nohut yemeği (Turks stoofgerechtje met kikkererwten) is niet iets wat ik op een warme zomeravond op tafel zet, maar op kille regenachtige dagen is dit gerecht echt iets waar ik naar uit kan kijken. Het is simpel te maken maar verwarmt enorm. Natuurlijk kun je naar eigen smaak nog blokjes rundvlees of gehakt toevoegen, maar ik mis absoluut geen vlees in dit kikkererwtenstoofpotje en bovendien is er niets mis met een dagje vegetarisch, toch?


Gebruik je voor dit gerecht gedroogde kikkererwten, laat deze dan eerst een paar uur (een hele nacht is niet nodig, kikkererwten hebben genoeg aan een uur of vier) weken. Kook ze vervolgens ongeveer een uur voor tot ze in ieder geval niet meer keihard zijn. Vervolgens meet je de hoeveelheid die je nodig hebt af en de rest van de voorgekookte kikkererwten kun je gewoon invriezen. Handig voor een volgende keer. Dit Turks stoofgerechtje met kikkererwten serveer je (natuurlijk) met pilav, Turkse yoghurt en groenten naar keuze: ik vind doperwten er lekker bij, meer traditioneel is een gemengde salade


Turks recept
Nohut yemeği (Turks stoofgerechtje met kikkererwten)

Benodigdheden
500 gram kikkererwten (voorgekookt of uit blik)
1 ui
2 tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
½ eetlepel peperpuree
olijfolie
zout, peper, pul biber


Bereiding
Snij de ui fijn. Ontvel de tomaten en snij ze eveneens fijn. Bak in een scheutje olijfolie de ui aan en voeg als de ui glazig ziet de tomaat, tomatenpuree en peperpuree toe. Bak even mee om te ontzuren. Voeg vervolgens de kikkererwten toe.


Giet heet water in de pan tot de kikkererwten net onder staan. Voeg zout, peper en pul biber naar smaak toe. Laat het geheel aan de kook komen en laat het stoofpotje rustig doorpruttelen tot de kikkererwten helemaal gaar zijn. Gebruik je kikkererwten uit blik, laat het dan minimaal een half uur doorsudderen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Nohut yemeği serveer je met pilav en Turkse yoghurt.


Bewaren
Nohut yemeği (Turks stoofgerechtje met kikkererwten) kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren.


6 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit, dankzij de prachtige foto's

    Geer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb deze gemaakt vandaag,ben benieuwd heb t zelf nog nooit gegeten dus manlief mag oordelen!

    Gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man zei ooh ik vond dat nooit lekker als mijn moeder het maakte...tot hij deze proefde.
    Hmm dit is wel erg lekker zeg:D
    Dus weer iets goed gekeurd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahah, super om te horen! Thanx en, ellerine saglik natuurlijk! :)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!