vrijdag 23 mei 2014

Puf puf poğaça (zachte luchtige gevulde Turkse broodjes)

Alhoewel er natuurlijk al een recept voor poğaça op Mijn mixed kitchen staat, zijn er nog 1001 andere recepten om deze Turkse gevulde broodjes net even wat anders te maken. Dit succesrecept komt van mijn lieve vriendin S. en deze versie van poğaça is op dit moment echt mijn favoriet: puf puf poğaça (letterlijk opgeblazen broodjes) , hele zachte luchtige gevulde Turkse broodjes. Een makkelijk recept, snel te maken en met als uitkomst superzachte gevulde broodjes die ook na het afkoelen, invriezen en opwarmen heerlijk zacht blijven. Echt een aanrader!


Het fijne aan dit recept is dat het deeg niet hoeft te rijzen en dat ze tóch heel erg luchtig en gerezen worden na het bakken. Het komt denk ik doordat er twee blokjes verse gist worden gebruikt op één kilo meel, wat eigenlijk een dubbele hoeveelheid is (in theorie kun je dit ook vervangen door gedroogde gist maar ik vermoed dat het door de verse gist wel veel luchtiger wordt). Ik vond het de eerste keer dat ik ze maakte ook een beetje 'spannend' maar het werkt perfect en het scheelt heel veel tijd, binnen een uur staan er verse gevulde broodjes op tafel! Je kunt voor deze puf puf poğaça elke gewenste vulling gebruiken, hier in huize Mijn mixed kitchen is peynirli onverminderd populair dus deze lading heb ik gevuld met kaas en peterselie.



Turks recept
Puf puf poğaça (zachte luchtige gevulde Turkse broodjes)

Benodigdheden (voor 48 stuks poğaça)
1 kilo bloem
2 blokjes (42 gram per stuk) verse gist
500 ml melk
250 ml zonnebloemolie
3 eiwitten (het eigeel gebruik je voor het bestrijken)
1 eetlepel suiker
1½ eetlepel zout
gewenste vulling
om te bestrijken: 3 eigelen en sesam- en/of nigellazaad


Bereiding
Verwarm de melk tot het lauwwarm is. Roer er de eetlepel suiker doorheen en verkruimeld de twee blokjes gist erin. Laat dit vijf minuten staan zodat de gist actief kan worden. Voeg dan de zonnebloemolie, de eiwitten en het meel toe, roer door en voeg dan het zout ook toe. Stort het geheel op je werkblad en kneed dit in een minuut of vijf tot een soepel deeg. Dek het deeg even af terwijl je de vulling maakt. Ik maakte ze deze keer peynirli (met kaas): 300 gram Turkse witte kaas fijnprakken en vermengen met een handvol fijngesneden platte peterselie. Gebruik je warme vulling (zoals aardappelvulling of gehaktvulling) zorg er dan voor dat de vulling minstens tot lauwwarm is afgekoeld (zeker niet heet) om te voorkomen dat het deeg zacht wordt.


Verdeel vervolgens het deeg in zes bollen. Rol een bol uit tot een ronde deegplak (of iets wat op een cirkel lijkt...) en snijd hem in acht punten. Leg wat van de vulling op de onderzijde en rol het op tot een croissantvorm. Duw het puntje een beetje in het deeg zodat die tijdens het bakken niet gaat uitsteken. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Werk zo al het deeg af. 


Je kunt ze overigens ook op een andere manier rollen, dat zijn de andere vormpjes die je op de foto ziet. Hiervoor vouw je eerst de twee punten van de lange zijde naar elkaar toe en leg je daar de vulling op. Maar ik vind de gangbare 'croissant' manier lekkerder, omdat je met de andere manier een hele hap brood zonder vulling hebt. Roer, als de eerste bakplaat vol is, de eigelen los en bestrijk de poğaça ermee. Strooi er sesam- en/of nigellazaad overheen. Bak de Turkse gevulde broodjes in de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn, dat duurt ongeveer een half uur.


Bewaren
Deze puf puf poğaça (luchtige gevulde Turkse broodjes) zijn perfect om in te vriezen, zo handig om achter de hand te hebben! Heb je ze nodig, laat ze dan rustig in het zakje ontdooien en warm ze nog even op in de magnetron (in de oven worden ze hard). Eventueel kun je ze ook direct vanuit de diepvries in de magnetron laten ontdooien en opwarmen.


68 opmerkingen:

  1. Wat een leuke broodjes Eslem, ik heb ze gelijk opgeslagen.
    Ik heb zo vaak nog melk staan wat op moet, en weggooien is eigenlijk geen optie. Ben dus altijd opzoek naar recepten waar melk ik gaat.
    De volgende keer wil ik er deze broodjes van bakken, maar dan met gedroogde gist (dat is altijd wel in huis).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
    2. Ik heb ze gemaakt en ze zijn gelukt! Super leuk om te maken en erg lekker om te eten :-)
      Dankjewel voor het recept.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor je reactie, leuk om te horen en graag gedaan natuurlijk!

      Verwijderen
  2. Beste Eslem,

    Dit recept kopieer ik naar mijn mailadres en ga ik uitproberen zodra ik in Marokko ben.

    Jouw blog doet mij dagelijks watertanden!

    Ramadan Mubarak.

    Gr,
    Gabrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Hopelijk lukken ze in Marokko ook!

      Verwijderen
  3. Ik heb ze gemaakt vandaag,ze zijn heerlijk!
    Gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
  4. is de instant dr oetker gist van de ah ook goed? zoja hoeveel zakjes moet ik gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey die broodjes zien er heerlijk uit en wil ze vandaag is uitproberen.Nu wil ik het halveren want is best veel voor ons tween moet ik dan 2 of 1 eiwit gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmm, ik zou voor 2 gaan. Denk dat 1 net te weinig is. Dan geen XL eieren nemen natuurlijk ;)

      Verwijderen
    2. Dank j wel voor je snellen antwoord.Ga vanmiddag lekker aan de slag.Wil een deel met kip en een deel met spinazie/fetakaas vullen heb er zin in.

      Verwijderen
    3. Leuk, hopelijk lukken ze!

      Verwijderen
  6. Hallo, super bedankt voor het delen van dit recept!! Heb ze gisteren gemaakt en wat waren ze toch héérlijk.Precies zoals van de Turkse bakker :) Dat wordt ik vaak maken dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt voor je lekkere recept! Ik heb deze vandaag ook gemaakt en iedereen vindt ze heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je berichtje! Ja ze zijn hier ook altijd een succesnummer :)

      Verwijderen
  8. Super dit recept, ideaal als je even snel een lekkere borek op tafel wil zetten. Heb m vandaag met spinazie gemaakt, omdat spinazie niet eruit kan smelten en we echt niet zoveel tijd hadden, heb ik er rechthoeken van gemaakt en het opgerold ipv croissantvorm. Heeft weer heerlijk gesmaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker een goed idee voor als je haast hebt! Dank je wel!

      Verwijderen
  9. Hoi Eslem,

    Bedankt voor dit recept! Ik heb ze onlangs gemaakt! Ik had het recept gehalveerd. Ze waren heerlijk! Ik proefde alleen wel nog de gist ( ik had 1 blokje gedaan op 500 gr bloem). Heb ik iets verkeerds gedaan of proef je de gist er sowieso wel een beetje doorheen doordat er best veel inzit? Alvast bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De verhoudingen die je aangehouden hadden kloppen: het is inderdaad op zich veel gist voor de hoeveelheid bloem. Ik proef zelf nooit een gistsmaak maar dat ligt misschien ook aan de soort gist die je gebruikt of het merk? Ik weet het niet. Zelf heb ik er in ieder geval nooit last van. Gelukkig dat ze verder wel heerlijk waren!

      Verwijderen
  10. Ik heb vandaag deze broodjes gemaakt. Dit was de eerste keer en ze zijn super goed gelukt! Dankjewel voor het duidelijke recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Salam Eslem,

    Vandaag heb ik jouw broodjes gemaakt: ze zijn heerlijk gelukt! Bedankt voor het recept. Ik heb trouwens wel de droge giste gebruikt (wel zelfde blauw/geel pakje als die jij hebt gebruikt). Mijn broodjes waren niet zo heel veel gerezen. Ik denk dat dit komt omdat ik bij het uitrollen van de deeg tot een cirkel, de deeg wat plat heb gemaakt? Ik heb ongeveer een kwart van jouw hoeveelheid gemaakt en daarbij een halfe eetlepel droge gist gebruikt. Omdat ik dus maar de kwart hebt gemaakt, moest ik dus even rekenen,: en daar ben ik niet zo goed in (hihi). Het kan dus ook dat ik te weinig gist hebt gebruikt?

    Groetjes

    Shara-Z

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Shara, dank je wel voor je bericht! Even denken, voor een kwart van het recept moet je een half blokje verse gist gebruiken en dat is 4 gram droge gist, dus je hebt zeker wel genoeg gebruikt. Alleen heeft droge gist wat meer tijd nodig om 'actief' te worden, waarschijnlijk heeft het daarmee te maken. Gelukkig waren ze wel lekker geworden!

      Verwijderen
  12. super hier was ik na opzoek!! ;) ga ze vandaag maken maar dan in pizza variant hoop dat ze dan ook lukken haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Selam aleikum lieverd,
    Vandaag snel gemaakt en goed gelukt! Dank je voor het recept!

    Liefs meryem/umm85 ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aleikum selam canim :) super om te horen! Graag gedaan :)

      Verwijderen
  14. Hallo,

    Mijn broodjes zijn niet zo zacht en de volgende dag niet vers. Verder doe ik alles volgens het recept. Maakt het wel uit of ik de hele ei er in doe of alleen eiwit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat zal geen verschil maken, alhoewel ik gewoon het recept zou aanhouden. Wat raar dat ze niet zo zacht zijn. Was je gist wel vers en heb je goed doorgekneed?

      Verwijderen
  15. Hallo ik wil graag de broodjes maken maar op welke stand moeten ze gebakken worden ik heb namelijk een combi magnetron oven en kom er nooit goed uit.. alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Combi magnetron vind ik zelf inderdaad niet fijn om mee te bakken. Als je hem op de ovenstand en dan 180 graden zet, zou het moeten lukken. Maar in mijn ervaring is het resultaat altijd minder dan in een gewone oven.

      Verwijderen
  16. Ik heb deze gisteren gemaakt en ze waren heerlijk! Ik heb wel vaker je recepten uitgeprobeerd en ze lukken altijd! Bedankt voor je heldere en duidelijke uitleg! Ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een lief berichtje en wat leuk om te horen, dank je wel!

      Verwijderen
  17. Recepten om van te watertanden....!
    Ik heb vandaag de puf broodjes gemaakt. Ik ben er wel een ochtendje mee bezig geweest ;-) Ik heb een gedeelte gevuld voor de kids met kaneelsuiker. Een gedeelte met feta (ik voeg daar nog iets gedroogde munt en dille aan toe naast de peterselie) en een gedeelte gehaktmengsel. Ik had niet alle melk nodig om een mooi deeg te krijgen. Wat handig dat het deeg meteen gebruiksklaar is! Daar hou ik van.
    Ik had alleen verwacht dat ze helemaal zacht zouden zijn, maar bij mij hebben ze een knapperig randje. Superlekkere broodjes! De gehaktvariant is ook overheerlijk.

    Groetjes
    Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je leuke reactie! Fijn dat ze zo in de smaak zijn gevallen!

      Verwijderen
  18. De dag na het maken heb ik ze opgewarmd in de magnetron in een plastic zakje. Dat gaat super! En nu zijn ze wel lekker zacht ;-)
    Omdat ik geen plaats meer had in de vriezer heb ik de helft weggegeven....maar ik ga plaats maken zodat ik deze broodjes nog een keer kan maken!
    Ik heb nog wat Turkse recepten van mijn kookcursus.....eigenlijk horen die op jouw 'mijnmixedkitchen' thuis vind ik

    groetjes
    Caroline....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Wat betreft de recepten: ik gebruik alleen mijn eigen recepten waarvan ik zeker weet dat het succesrecepten zijn, maar je mag altijd suggesties mailen naar info@mijnmixedkitchen.nl .

      Verwijderen
  19. Ga ze weer maken deze heerlijke broodjes. Mijn kinderen zijn er gek op en ik vind het fijn dat ze zo snel te maken zijn.
    Dank je wel voor het delen van je recepten

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hallo, wat een lekkere broodjes. Ik doe er wel een ochtendje over om ze te maken...maar ze zijn meer dan de moeite waard. lekker zacht. Heerlijk!! Nu nog andere recepten uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen, ik ben blij dat ze in de smaak vallen!

      Verwijderen
  21. Hallo. bedankt voor het recept! Ik heb de broodjes vanmiddag gemaakt precies volgens je recept. Ze waren lekker maar jammer dat ze tijdens het bakken nauwelijks zijn gerezen.Waar kan dat aan liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jammer! Waarschijnlijk was je gist niet goed meer?

      Verwijderen
  22. Bedankt voor je reactie! Wat raar had de gist de dag ervoor bij de bakker gekocht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad gek, maar ook gist van de bakker kan over de datum zijn :) . Ik koop mijn verse gist altijd voorverpakt uit de koelkast, bij ons is dat gewoon bij de Turkse winkel te koop. Daar staat namelijk een THT-datum op dus dan weet ik zeker dat de gist nog goed is.

      Verwijderen
  23. is dat niet ongezond die dubbel gist en teveel of maakt dat niet uit hoeveel je gebruikt groet

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heb ik 2 zakjes van 7 gram nodig voor 500 gr meer of zit ik verkeerd had ze toch gemaakt eerste keer gelukt met gehakt erin 2 de keer zonder gehakt en mislukt en nog deeg van niet luchtig wat heb ik verkeerd gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het daarmee wel klopt maar je moet even de hoeveelheid verse gist naar gedroogde gist omrekenen. Op internet staan veel conversietabellen.

      Verwijderen
  25. Ik zal ze vandaag gaan uitproberen alleen hoeveel eetlepels van gedroogde gist moet ik gebruiken? Ik heb alleen gedroogde gist en geen blokjes gist of dr oetker gist zakjes. Kun je mij z.s.m terug berichten/reageren. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt de verse gist vervangen door 16 gram droge gist.

      Verwijderen
  26. hoi eslem wat een heerlijke broodjes zeg ik heb er ook andere vormpjes bij gemaakt ik wilde er een foto bij plaatsten maar dat gaat niet maar ze smaakte heerlijk en mijn man was onder de indruk altijd leuk haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Eerste keer dat ik dit recept gebruik en de broodjes zien er heerlijk uit...ze zien er super uit in de oven en zijn lekker zacht en makkelijk te maken. Hopelijk smaken ze even lekker als ze eruit zien. Heb ze trouwens niet in croissant vorm gemaakt maar gewoon halve cirkel zoals je ze bij de bakker ook ziet en dat gaat goed :)

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Kan ik de eieren vervangen? Zo ja, waarmee?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Gesmuld hebben we van deze broodjes!
    Eenvoudig recept en ook de volgende dag waren ze nog erg lekker
    Dankjewel voor het delen van dit recept

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hoi
    Bedoel je misschien theelepel zout en suiker of is het echt een eetlepel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een eetlepel. Is niet veel voor een kilo bloem hoor :)

      Verwijderen
  31. Is het ook mogelijk om deze in de vorm van normale pogaca te maken?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Met mijn twee linker handen heb ik ze vandaag ook gemaakt wat waren ze lekker zacht en heerlijk!! Bedankt voor je overzichtelijke recept..

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik heb ze ook gemaakt vandaag, heb alles gehalveerd en 2 eiwit gedaan. Heb het wel een half uurtje laten rijzeb omdat ik een gistzakje had gebruikt. Deeg was zo plakkerig, kreeg het heel moeilijk gerold. Is dit de bedoeling?

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hoi hoi. Ik wil de deeg graag gaan vullen met spinazie en feta.. hoe maak ik de vulling? Ik heb verse spinazie.. moet er nog peper of iets op.
    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ga ze zometeen maken met de turkse kaas. Heb je ook een lekker gehakt receptje waar ik het mee kan vullen?

    Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!