Mısır ekmeği (Turks maïsbrood) is een bekend gerecht van de noordeijke Zwarte Zeekust (Karadeniz) van Turkije. Omdat wij daar geen familie hebben en eigenlijk nooit komen, heb ik dit maïsbrood nog maar één keer gegeten, tijdens onze huwelijksreis in Istanbul bij kuru fasulye. Ik herinner me dat ik het heel lekker vond en toen ik laatst online een recept voor mısır ekmeği tegenkwam besloot ik het gewoon een keertje te proberen. Het was nog steeds lekker en volgens een echt Karadenizli vriendinnetje van mij (zwaai S.!) was de smaak zoals het hoort, experiment geslaagd dus!
Recept
Mısır ekmeği (Turks maïsbrood)
Benodigdheden (voor één bakblik 20x30)
1 waterglas (200 gram) melk (halfvolle of volle melk, geen magere)
1 waterglas (180 gram) zonnebloemolie
1 ei
1/2 (half) waterglas (55 gram) meel
4 waterglazen (440 gram) maïsmeel
1,5 waterglas (300 ml) heet water
1 zakje bakpoeder
1 eetlepel (10 gram) suiker
1 theelepel (5 gram) zout
Meng in een ruime kom de melk, de zonnebloemolie en het ei met elkaar, voeg ook de suiker en het zout toe en klop het goed los (met bijvoorbeeld een garde). Voeg het gewone meel en het bakpoeder toe en klop weer goed (een paar kleine klontjes zijn geen probleem).
Voeg dan het maïsmeel en het warme water toe en meng alles tot een glad mengsel. Giet dit in een ingevette bakvorm. Bak het maïsbrood in de oven op 180 graden in ongeveer 40 minuten goudgeel en gaar.
Bewaren
Goed afgesloten is dit brood prima een paar dagen te bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook!
Dank je voor dit geweldig gerecht! Valt erg goed bij de smaak ! Door jouw recepten leer in eindelijk behoorlijk Turks te koken. Liefs, Naomi
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen! Ik ben blij dat ik je een beetje op weg kan helpen.
VerwijderenDit was meer een brood deegdan een gietbaar beslag, klopt dat?
BeantwoordenVerwijderen