vrijdag 18 oktober 2013

Nar (granaatappel)

Wat is het?
Nar, oftewel granaatappel, is nou niet direct een typisch Turkse fruitsoort, maar je ziet het wel heel veel in Turkije. De vruchten groeien aan hoge struiken en zijn rijp als ze rood aan de buitenkant zijn, in het najaar. Granaatappels zijn erg gezond, met name omdat ze veel polyfenolen bevatten, die onder meer ontstekingsremmend werken en het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.Waar koop je het?
Granaatappels kun je op allerlei plekken kopen, bij grotere supermarkten en bij de groenteman. Zelf koop ik ze altijd bij de Turkse winkel, omdat ze daar nog redelijk betaalbaar zijn. Soms, een beetje afhankelijk van het moment in het seizoen, zijn er twee soorten verkrijgbaar: zoete (lichtrode) en zure (donkerrode) granaatappels. Ze zijn in de herfst en winter verkrijgbaar. En als je op het goede moment in Turkije bent, kun je ze gewoon in de achtertuin plukken :-).Hoe bewaar je het?
Granaatappels kun je het beste tot gebruik in de koelkast bewaren. Ook als je de granaatappel hebt schoongemaakt (doorsnijden (pas op voor spetters) en met een lepel of met je vingers de pitjes eruit halen) kun je deze het beste in de koelkast bewaren.Wat kun je ermee maken?
Naast dat granaatappel heel gezond is om zo te eten, kun je ook granaatappelsap maken door de pitjes uit te persen. Je verliest dan wel veel vrucht. De pitjes zijn door hun felle kleur heel decoratief en daarom ook geschikt om bijvoorbeeld salades of desserts mee op te vrolijken. In de Turkse keuken wordt granaatappel vaak in de vorm van nar ekşisi (granaatappelsiroop) gebruikt, bijvoorbeeld in bulgursalade.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin nar wordt gebruikt:

Nar reçeli (granaatappeljam)
Nar peltesi (granaatappelpudding)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!