Wat is het?
Biber salçası is peperpuree, een donkerrood gekleurde pittige pasta. Het wordt gemaakt van rode pepers met een beetje olie en zout. Net als domates salçası is dit in Turkije een smaakmaker die iedereen ofwel zelf maakt ofwel krijgt via de zus van de buurvrouw van de tante van haar moeder. Gelukkig voor ons is biber salçası ook gewoon te koop in potjes of blikjes. Er zijn over het algemeen twee soorten te koop: acı (pittige) biber salçası en tatlı (zoete) biber salçası. Alhoewel het dus op tomatenpuree lijkt, is de smaak anders maar je kan het prima samen met of in plaats van tomatenpuree gebruiken.
Waar koop je het?
Biber salçası is te koop bij elke Turkse winkel of supermarkt, meestal naast de tomatenpuree. Zelf koop ik altijd peperpuree van het merk Öncü en ik kies meestal voor de zoete versie (tatlı biber salçası) omdat ik wel van een beetje pit hou, maar niet van heel veel. Toevallig heb ik nu net de acı, pittige versie gekocht.
Hoe bewaar je het?
In tegenstelling tot tomatenpuree, die snel aan bederf onderhevig is, is peperpuree bijna eindeloos houdbaar. Dat zal wel komen doordat het redelijk pittig is. Ik bewaar het gewoon in een afgesloten potje in de koelkast en ik heb toevallig net een grote pot opgemaakt die zeker een half jaar, zo niet langer, is meegegaan.
Waar gebruik je het voor?
Biber salçası gebruik je net als tomatenpuree als smaakmaker: houd er rekening mee dat je gerecht hierdoor wel wat pittiger wordt. Meestal voeg ik dan bijvoorbeeld geen pul biber meer toe, anders is het teveel van het goede. Ik gebruik het vaak in combinatie met tomatenpuree, zodat je beide smaken hebt en het zoete van de tomaten met het pittige van de pepers. Heb je geen peperpuree in huis, dan kun je dit dus ook wel vervangen door tomatenpuree, alleen voeg dan wel wat extra pit toe aan het gerecht, bijvoorbeeld in de vorm van pul biber.
Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin biber salçası wordt gebruikt:
Kısır (Turkse bulgursalade)
Nohut yemeği (stoofpotje van kikkererwten)
Zeytinyağlı biber dolması (Turkse gevulde mini-paprika's)
Zeytinyağlı yaprak sarması (gevulde wijnbladeren met kruidige rijst)
Ik heb een paar weken geleden naar aanleiding van je blog een potje gekocht, de aci. Wat een heerlijk spul zeg! Ik doe het inmiddels overal op en door :-D. Op wraps met spinazie en salami, en door gekookte rijst (die wordt dan heel mooi rood). Alleen jammer dat bij het verhitten de fruitige smaak wat verloren gaat. Maar ik zal voortaan wel een potje in mijn koelkast hebben staan, mjam!
BeantwoordenVerwijderenSuper om te horen :) de gerechten waar je het doorheen doet klinken zeker lekker! Ja bij het verhitten proef je die hele 'rauwe' frisse smaak niet meer, dat klopt. Leuk dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen!
VerwijderenIk zou dit weleens zelf willen maken. Heb jij een recept hiervoor? Ik maak graag jouw gevulde courgettes. Tot nu toe heb ik alleen tomatenpuree gebruikt, maar met peper lijkt het me nog lekkerder.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van Tieneke
Nee, biber salcasi heb ik nog nooit zelf gemaakt. Het is niet moeilijk en bestaat voornamelijk uit het koken en pureren van kirmizi biber, Turkse rode puntpaprika's, met eventueel wat zout. Als je googelt op 'biber salcasi tarifi' kom je onder meer diverse YouTube filmpjes tegen waarmee je denk ik wel een eind geholpen bent.
VerwijderenIk heb het gevonden. Het is inderdaad niet zo moeilijk. Er gaat nog behoorlijk wat zout in, een eetlepel op een potje. Bedankt voor je hulp!
VerwijderenTieneke
Graag gedaan! :)
VerwijderenHi Eslem,
BeantwoordenVerwijderenMijn peperpuree gaat niet goed in de koelkast, nu al diverse keren een potje weg moeten gooien omdat er schimmel op staat, gebruik altijd schone lepel, wat doe ik verkeerd?
Gr.
Mina
Hoi Mina, wat gek! Bij mij gaat het eigenlijk altijd goed. Maar er komt uiteindelijk natuurlijk wel schimmel op, de ene keer wat sneller dan de andere keer. Als het weinig is, kun je het er gewoon ruim afscheppen en de rest nog wel gebruiken. Ik heb alleen ervaring met het merk Oncu (op de foto), andere merken worden hier niet verkocht. Misschien kun je een ander merk proberen, als die bij jou wel verkocht worden?
VerwijderenAls ik dit soort producten (ook een restje tomatenpuree uit een blikje, currypasta etc) over heb, vries ik het in. Gaat prima. Krijg weleens commentaar 'dat kost toch bijna niets, daar doe je die moeite toch niet voor' maar ik vind het ook zonde om eten weg te gooien😀
VerwijderenHoi Eslem,
BeantwoordenVerwijderenToen ik nog in Nederland woonde kocht ik altijd ayvar, is dat hetzelfde? Ik noem het altijd zo, maar mss is het een merknaam? Nu woon ik in Egypte en hier kan ik het niet krijgen. Dus zou ik heel blij zijn als ik het zelf kan maken. Heb je daar een recept voor?
Kijk overigens uit naar je blogs en las elders dat je blog-dip hebt. Ik hoop dat je je daar snel overheen zet ;)
Groetjes, Barbara
Nee ajvar is niet hetzelfde als paprikapuree. Ik weet niet precies hoe het gemaakt wordt, maar op internet zijn vast wel recepten te vinden. Paprikapuree is echt puur paprika, ajvar is meer een mengsel van verschillende ingrediënten voor zover ik weet.
VerwijderenJa misschien een idee om het onder olie te zetten inderdaad, dat doen sommigen wel. Bij mij bederft de tatli variant ook sneller, helaas!
BeantwoordenVerwijderenHallo
BeantwoordenVerwijderenIk vroeg me af waarom de foto's niet zichtbaar zijn is echt wel jammer.