De clou van dit gerecht is dat je het niet té gaar laat worden als je de eieren eenmaal hebt toegevoegd: zodra de eieren zijn gestold is het goed en is de menemen klaar. Het is ook lekker om er sucuk (Turkse knoflookworst) of pastırma (Turkse pastrami) aan toe te voegen (nadat de ui glazig is gebakken), maar wij hielden het vandaag vegetarisch. Als je sucuk gebruikt, dan zou ik de knoflook weglaten omdat er in sucuk ook al veel knoflook zit.
Turks recept
Menemen (Turks roerei met groenten)
Benodigdheden (voor drie personen)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 groene pepers
4 eieren
5 tomaten
zout, peper, pul biber
Bereiding
Snij de ui en groene pepers fijn. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui en groene peper op middelhoog vuur rustig aan tot de ui glazig wordt. Rasp dan boven de pan de tomaten (tomaat doormidden snijden, beide helften op het snijvlak raspen zodat de schil overhoudt en weg kan gooien), roer goed door en voeg zout en peper toe. Laat dit even zachtjes doorsudderen zodat het geheel wat indikt. Voeg dan de eieren toe.
Bewaren
Mocht er menemen over zijn, dan kun je dit prima in de koelkast bewaren en de volgende dag weer even opbakken.
Hi eslem, die je dit met hete pepers? Ik maak dit zonder pepers, maar wel het met ook eens proberen;-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Sumeye, je kan zoete of pittige pepers nemen, naar eigen smaak. Ik hou zelf niet zo heel erg van heet, dus ik neem altijd de wat grotere pepers, die zijn niet zo scherp. Maar het is maar net wat je lekker vindt.
VerwijderenDit maak ik regelmatig met als toevoeging in blokjes gesneden courgette. Bij ons heet het dan courgetteprutje ^.^
BeantwoordenVerwijderenMaar nu ga ik nog even op je blog neuzen naar een recept met kipfilet, tomaten, uien en iets van bulgur of couscous.
Met courgette kan inderdaad ook nog! Hopelijk heb je iets gevonden :-)
VerwijderenWat grappig, dit recept maakte mijn moeder ook altijd (vegetarische wijze) vooral als ze veel tomaten en veel eieren had. Nadat ik uit huis ben gegaan (al heel veel jaartjes) heb ik het maar 1 of 2x gemaakt, daarna nooit meer. Heerlijk om dit recept hier te lezen, ga het echt weer eens maken, leuke herinnering aan vroegere kind en jeugdjaren.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Ineke
Wat ontzettend leuk om te lezen Ineke! Zeker eens maken, met herinneringen smaakt het vast nog extra lekker. Echt comfort food op koude dagen!
VerwijderenLekker!! Volgens mij echt een van de standaard recepten die bijna alle Turkse jongens kunnen maken haha. Ik ga dit weer eens maken binnenkort. Wat ook lekker is, ik doe er soms wat beyaz peynir/feta kaas doorheen in stukjes. Ga het ook eens maken met sucuk erdoor,lijkt me ook lekker!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Yesilgözlüm ;)
Haha, ik denk inderdaad dat dit een van de weinige recepten is wat de meeste Turkse mannen nog wel voor elkaar krijgen. Met peynir lijkt me ook lekker!
VerwijderenHi Eslem, Dit is een lekker recept! Ik ben er gek op! Bedankt voor het recept. Die tip met sucuk of feta erdoor ga ik ook eens proberen. Groetjes, Marlous
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen, ik blijf het ook lekker vinden dit recept :)
VerwijderenWat leuk, in de Tunesische keuken wordt dit ook regelmatig gegeten. Ik eet dit zeker wel 1 keer per week! Heerlijk. Ik combineer het weleens met merguez.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij kennen ze dit in het hele Midden-Oosten eigenlijk wel :)
Verwijderen