donderdag 19 september 2013

Sebzeli sarma börek (opgerolde börek met groenten)

Soms ben je bezig aan een recept en krijg je halverwege het idee dat het gigantisch gaat mislukken. Dat had ik vandaag. Bij het oprollen van deze sarma börek (letterlijk: opgerolde börek) was ik in staat het geheel in de prullenbak te gooien. Geheel tegen mijn principes in, ik heb het dus ook niet gedaan, mede omdat Krullenbol zich al enorm had verheugd op börek. En gelukkig maar, want uiteindelijk na een beetje bijvormen en platdrukken is het helemaal goedgekomen! Het probleem zat hem voornamelijk erin dat het aardappelmengsel in de börek nog te warm was en het deeg daardoor heel zacht werd. Verder is het een makkelijk recept wat alleen wat tijd vraagt omdat het deeg even goed moet afkoelen.


Het idee voor dit recept kreeg ik naar aanleiding van een Turkse blog. Ik heb het recept een beetje aangepast al naar gelang wat ik in huis had. Je kant dit recept ook met gewone yufka maken, maar omdat de hazir yufka die ze hier in Nederland verkopen zo droog is, vind ik dat niet handig werken met oprollen. Bovendien is de bladerdeeg in dit recept een hele goede combi met de aardappel en groenten. Natuurlijk kun je ook allerlei andere vullingen bedenken, geruld gehakt met kruiden, witte kaas met platte peterselie...Wij gingen vandaag voor vegetarisch en snel en het was érg lekker! Gelukkig hebben we nog wat in de diepvries liggen! Oh, en let niet op het blikje mais dat nog op de foto hieronder staat: dat wilde ik er in eerste instantie ook door doen, maar heb ik later toch weggelaten omdat het teveel van het goede zou worden. Qua smaak zou het wel heel goed kunnen.


Turks recept
Sebzeli sarma börek (opgerolde börek met groenten)

Benodigdheden (voor 16 stuks)
8 plakjes bladerdeeg
2 aardappels
1 grote ui
1 klein blikje doperwten/wortel-mix
2 handen vol geraspte oude kaas
zout, peper


Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze gaar. Snij ondertussen de ui heel fijn en fruit hem zachtjes aan in een scheutje olijfolie tot hij glazig ziet. Snij de worteltjes uit de doperwten/wortel mix fijn (gooi het vocht uit het blikje niet weg!). Als de aardappels gaar zijn, voeg je ze bij de ui en stamp je ze fijn. Voeg ook de wortel en het vocht uit het blikje toe en maak er een soort puree (ja, het ruikt nu naar hutspot in je keuken, haha) van. Voeg (ruim) zout en peper toe. Laat dit afkoelen tot het lauw is. Strooi wat bloem op het aanrecht en 'plak' ondertussen vier plakjes bladerdeeg aan elkaar (strijk met een natte vinger over de randen, dan plakken ze beter) en rol ze wat verder uit. Plak en rol ook de vier andere plakjes bladerdeeg uit. 


Als het mengsel voldoende is afgekoeld smeer je het uit over de plak bladerdeeg. Hier overheen gaan de doperwtjes en wat geraspte kaas. Leg de andere plak bladerdeeg erbovenop en rol of vouw het geheel op. Snijd het één keer doormidden en zet op de snijplank in de vriezer zodat het wat kan opstijven. Verwarm na een uurtje de oven voor op 180 graden. Zet een bakblik met bakpapier klaar, haal de börek uit de diepvries en snij het in plakjes. Eventueel kun je deze nog wat ronder maken en platdrukken als ze erg vervormen door het snijden. Strooi er nog wat geraspte kaas over en bak ze in de oven in 15 a 20 minuten gaar (tot het bladerdeeg lichtbruin en knapperig is). Als ze meteen uit de oven komen zijn ze erg zacht door de warme aardappel, maar ze worden steviger naarmate ze afkoelen.

 

Bewaren
Deze sarma börek is koud ook erg lekker. Handig om mee te nemen naar het werk of naar een picknick. Wil de börek langer dan twee dagen bewaren, vries het dan in. Het handigste is om de plakjes eerst even een uurtje los (bijvoorbeeld op een snijplank) in de vriezer te leggen. Daarna plakken ze niet meer aan elkaar en kun je ze in een zakje doen en verder invriezen. Heb je ze weer nodig, leg ze dan bevroren een minuutje of 10 in een warme oven van 180 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!