woensdag 11 september 2013

Nar ekşisi (Granaatappelsiroop)

Wat is het?
Nar ekşisi (letterlijk: granaatappelzuur) is een granaatappelsiroop die wordt gemaakt door het sap uit de granaatappelzaden te halen. Vervolgens wordt dit sap gekookt tot het meeste water is verdampt. Dit resulteert in een dikke, paarsbruine siroop met een rijke smaak, zuur en zoet tegelijk eigenlijk. Het doet in de verte denken aan balsamicoazijn. 


Waar koop je het?
Granaatappelsiroop is bij elke Turkse winkel te koop. Meestal zijn er grote en kleine flessen te krijgen: ik kies altijd voor een klein flesje, omdat je er maar weinig van nodig hebt en het lang meegaat.

Hoe bewaar je het?
Ik bewaar granaatappelsiroop in de koelkast: ik vermoed dat je het ook wel buiten de koelkast zou kunnen bewaren, maar ik neem het zekere voor het onzekere. De nar ekşisi die ik gebruik zit in een flesje met zo'n 'sportdrankdop': die is handig om te doseren maar wordt wel gauw vies. Ik spoel hem na gebruik even af met warm water, anders gaat alles vreselijk plakken en gaat hij de volgende keer niet meer goed open.


Waar gebruik je het voor?
Granaatappelsiroop is heel geschikt voor marinades van bijvoorbeeld kip en lamsvlees: door het zurige wordt het vlees zacht en tegelijkertijd geeft het een bijzondere smaak af. Meestal wordt het als zuur accent in dressing voor salades gebruikt: je kunt het gebruiken in plaats van citroensap. Andersom kan dit ook: heb je geen granaatappelsiroop in huis, dan kun je dit vervangen door citroensap. 

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin nar ekşisi wordt gebruikt:

Kısır (Turkse bulgursalade)
Mercimek köftesi (Turkse kruidige köfte van linzen en bulgur)
Yumurtalı patates salatası (Turkse aardappelsalade met ei)

6 opmerkingen:

  1. Leuk dat je hierover schrijft! Ik heb deze siroop namelijk een keer in handen gehad, maar twijfelde over het kopen omdat ik door de Turkse ingrediëntenlijst niet precies wist wat erin zat. Is het gewoon pure siroop zonder toevoegingen? Als er wel wat bij zit, zou je me dan kunnen vertellen wat?

    Thanks vast!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kauthar, ik heb even voor je op het etiket gekeken maar helaas is het niet alleen granaatappelsiroop maar ook conserveringsmiddelen enzo en ook glucosestroop, suiker dus. Op mijn flesje staan de ingrediënten ook in het Engels trouwens. Groetjes Eslem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. kan ik het ook vervangen voor druivensiroop om de sosit te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sosit? Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar op zich kun je het wel vervangen - het gerecht zal niet mislukken, maar de smaak van druivensiroop is wel anders dan die van granaatappelsiroop natuurlijk.

      Verwijderen
  4. Heerlijke gerechten...Top!!!...

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!