vrijdag 4 oktober 2013

Patates kızartma (friet bakken zonder frituurpan) basisrecept

Soms heb je er gewoon zin in. Een bord vol versgebakken frietjes (patates kızartma). Niet uit de oven (die wel lekker zijn maar veel meer tijd nodig hebben) en geen zin om door de regen naar de snackbar (waar ze vaak ook niet versgebakken zijn...) te gaan. Ik heb al jaren geen frituurpan meer, ik vind het een onding en bovendien een ramp met schoonmaken. Als we friet eten, is dat meestal ook ovenfriet. Maar als ik dan toch een keertje zin heb in échte frietjes...geen probleem. Friet bakken (en andere dingen frituren, zoals zelfgemaakte kipnuggets of knapperige champignons) kan prima zonder frituurpan. Snel en makkelijk, en je hebt veel minder olie nodig. En doordat je de frietjes zelf snijdt, is het ook nog eens veel lekkerder! Knapperig van buiten en zacht van binnen....mjam.


Voor frituren heb je geen speciale pan nodig, het kan gewoon in elke diepe pan: een koekenpan, een hapjespan of een wok, afhankelijk van de hoeveelheid die je wil frituren. Zorg ervoor dat de pan niet overvol zit, als de frietjes boven op elkaar liggen worden ze niet gaar. Dan kun je beter in twee etappes frituren. Na het frituren laat ik de olie afkoelen en giet ik (mits de olie nog schoon is natuurlijk) in een potje, zo kan ik er nog een of twee keer mee frituren. Ik gebruik vastkokende of licht kruimige aardappels. Let op: doe geen deksel op de pan (wat misschien aantrekkelijk lijkt in verband met spetteren). Een deksel zorgt voor condensvorming en die condens gaat vervolgens weer in de hete olie druppelen, wat voor nog veel meer gespetter zorgt als je de deksel van de pan haalt. Niet doen dus. 


Turks recept
Patates kızartma (frietjes bakken zonder frituurpan)

Benodigdheden (portie voor één persoon)
3 middelgrote aardappels
olie
zout

Bereiding
Schil de aardappels, snij ze in plakken en snij daar weer frietjes van. Ik snij ze altijd vrij dun, als ze te dik zijn worden ze van binnen niet gaar. 



Zet de pan op het vuur en giet hier een laagje olie in. Het hoeft absoluut geen pan vol te zijn: meestal gebruik ik een kwart tot een halve liter zonnebloemolie, een beetje afhankelijk van de grootte van de pan. Het moet een laagje van een paar centimeter zijn. 


Laat de olie op temperatuur komen. Dit duurt een paar minuten. Controleer of de olie warm genoeg is door er één frietje in te houden: als de olie meteen begint te bruisen, is het goed. Schuif voorzichtig alle frietjes in de olie en laat het vuur nog even hoog staan zodat de olie niet meteen afkoelt. Nu het geheim van écht lekkere frietjes: na een minuut of twee zet je het vuur vrij laag (ik gebruik wel de grootste pit van het gasfornuis), zodat de olie op temperatuur blijft maar het frituren niet te hard gaat. Laat dit zo een minuut of 10 doorgaan. 



Laat het geheel rustig doorbakken en roer af en toe even voorzichtig alles om. Na 10 minuten zijn de frietjes nog nauwelijks gekleurd maar wel gaar van binnen. Dat is het moment om het vuur middelhoog tot hoog te zetten en de frietjes in 5 a 10 minuten goudbruin te laten bakken. Als alle frietjes goudbruin gekleurd zijn, zijn ze klaar. Schep de frietjes met een schuimspaan uit de hete olie en laat ze uitlekken op een bord met een paar vellen keukenpapier. Strooi er zout overheen en geniet van een heerlijke portie verse frietjes! Oh ja, zet als je de mogelijkheid hebt de pan met hete olie buiten om daar af te koelen: dat scheelt een hoop nare luchtjes in de keuken. 

Bewaren
Frietjes zijn niet lekker om te bewaren, ze worden slap als ze afkoelen. Gewoon meteen lekker opeten dus!



16 opmerkingen:

  1. Wat ook lekker is, is wat tatli biber en ui mee te bakken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dan wordt het meer kizartma, dat recept volgt binnenkort, hihi! Heerlijk!

      Verwijderen
  2. Wat een toeval! Ik heb heel toevallig ook een post geschreven over frietjes! Die komt over een paar dagen online... Net iets anders gebakken maar vast even lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat grappig! Vast ook mooiere foto's dan de mijne, haha. Ik dacht altijd dat je frietjes twee keer moet bakken (moet 'officieel' ook natuurlijk) maar zo zijn ze echt net zo lekker, wat mij betreft. Ik volg je al dus ik zie je post wel verschijnen binnenkort :-)

      Verwijderen
  3. Zo heb ik onlangs mijn pulled pork kroketjes ook gebakken. Ging hartstikke goed. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat moet ik binnenkort ook nog eens proberen, zelfgemaakte kroketten of bitterballen. Zonder de pork dan voor mij ;-)

      Verwijderen
  4. Yum! Ik bak ook vaak zelf frietjes. Ik haal ze tussendoor alleen eruit en laat ze wat afkoelen en bak ze dan verder. Dan gaan ze niet zo rimpelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oke, dat wist ik niet! Goede tip voor als er een keer bezoek komt ofzo. Voor mij maakt het niet uit of ze gerimpeld zijn, haha :D

      Verwijderen
  5. Bedankt voor dit recept! Geweldig!! Vandaag uitgeprobeerd in mijn vakantiehuis in Monflanquin, Frankrijk. Heerlijk krokant gebakken frietjes, zeer geslaagd!!! Daar kan geen frituurpan tegenop!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor de volledigheid: ik gebruikte olijfolie, en dat ging ook heel goed dus ��

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik bak ze inderdaad ook gaar op 140 graden en laat ze dan afkoelen. Dan afbakken op 175 graden. Gaar, knapperig en goudgeel! Dit is handig als je voor grotere groepen maakt. Wat ook helpt, zeker bij oudere aardappelen, is ze schillen, snijden en een nacht in het water zetten. Dan worden ze niet zo snel bruin. (suikers spoelen er dan af)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een goede tip! Laatst bakte ik met wat oudere aardappelen en die werden inderdaad te snel bruin. Ga jouw tip een volgende keer eens proberen.

      Verwijderen
  8. de Frietwagen maakt sowieso de lekkerste friet. Ik bestel hier altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik kook de frieten even 2 minuten voor en laat ze dan goed afkoelen en drogen dan zijn ze sowieso gaar van binnen

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!