zondag 1 september 2013

Beyaz peynir (Turkse witte kaas)

Wat is het?
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is witte kaas gemaakt van schapenmelk, koemelk of geitenmelk. Het behoort tot de familie van witte kazen waar onder meer ook de Griekse kaas feta toebehoort. De kaas wordt meestal ongerijpt verkocht maar je hebt ook oudere varianten die sterker van smaak zijn. Net als bij Nederlandse kaas kun je peynir met verschillende vetgehaltes kopen.


Waar koop je het?
Peynir is bij elke grote en kleine Turkse supermarkt te koop. Vrijwel altijd in blikken, bij sommige winkels wordt het ook 'vers' uit bakken verkocht. Maar de kaas uit blikken is minstens zo goed en daarbij langer houdbaar. Er zijn veel verschillende merken. Zelf kopen wij meestal de 60% kaas van Sütdiyari.


Hoe bewaar je het?
Peynir bewaar je in het blik waarin je het gekocht hebt in de koelkast. Het is daarbij belangrijk dat de kaas onder water blijft staan, daardoor kun je de kaas lang bewaren. Giet het vocht dus niet af! Op die manier is de kaas zeker twee maanden houdbaar, meestal nog wel langer.


Wat kun je ermee maken?
Turkse witte kaas is wat minder droog dan fetakaas, maar overal waar feta gebruikt wordt, kun je ook peynir gebruiken. Bijvoorbeeld dus heel geschikt om als blokjes door een salade met tomaat en olijven te doen. Ook lekker om in een groentenlasagna te gebruiken of in een hartige taart met pompoen en noten. Een tosti van Turks brood met peynir en peterselie is ook erg smakelijk. Of voor een heel makkelijk hapje: meng wat geprakte Turkse witte kaas met platte peterselie, leg het op een plakje bladerdeeg, vouw het dicht en bak ze in 20 minuutjes in de oven goudgeel.


In de Turkse keuken komt peynir standaard bij het ontbijt op tafel, vergezeld door komkommer, tomaten, olijven en brood. Ook wordt het vaak gebruikt als vulling van allerlei deeggerechten.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waar beyaz peynir in verwerkt wordt:

Baklavalık yufkadan tepsi börek (börek van baklavadeeg)
Peynirli börek (Turkse börek gevuld met witte kaas)
Poğaça (Turkse gevulde broodjes)
Peynirli gözleme (Turkse pannenkoekjes gevuld met kaas)


30 opmerkingen:

  1. Hoi Eslem,

    Wat een leuke blog heb je! Ik ben zelf dochtet van een Nederlandse vader en Griekse moeder, en herken mezelf daardoor in je mix van koken. Grappig om te zien hoeveel overeenkomsten, maar tegelijkertijd ook verschillen er zijn met de Griekse keuken! Ik ben je erg dankbaar voor je tip over de houdbaarheid van witte kaas in blik. In principe ben ik erg star als het gaat om feta, en koop ik alleen griekse merken feta. Helaas is het budget daar niet altijd voor, en ik heb een turkse schapenkaas in blik gevonden die ik lekker vind (hoera!). Ik wist alleen echt niet dat ik de kaad in het blik met vocht wel 2 maanden kan bewaren, dit is echt heel fijn om te weten!
    Veel succes en plezier met je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te lezen Myrna! Grappig dat je zoveel herkent, Turken en Grieken lijken toch wel veel op elkaar in veel dingen, ook al zullen ze dat zelf niet snel toegeven, haha! Ja de kaas is zeker lang houdbaar, ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat het niet meer goed was. Zolang de kaas maar onder water blijft staan. Dank je wel voor je berichtje!

      Verwijderen
  2. Hoi Eslem,

    Ik ben altijd een beetje in de war als ik kaas moet kopen in de turkse supermarkt. Al die percentages maakt het moeilijk kiezen. Ik koop het meestal voor vulling van diverse soorten borek, is dan de 60% het beste? Ik had laatst een ander percentage en die kaas was veel te zacht/romig, kon het niet goed prakken. Werd dan meer smeerkaas... Ik ga ook maar de 60% aanhouden, is dat om bij Kahvalti te serveren dan ook goed? Ik heb ook vaak dat de deksels van de blikken door de luchtdruk openschieten, is dat erg? Soms zit er ook wat schimmel op de rand van het blik, moet je dan de kaas die erin zit (onder water) ook weggooien?

    Ik ben ook nog steeds een trouwe bezoekster van je blog, zo handig je recepten!

    Groetjes,

    Veronique.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Veronique, dat zijn een boel vragen haha, ik ga mijn best doen ze allemaal te beantwoorden!

      Ik koop het meestal voor vulling van diverse soorten borek, is dan de 60% het beste?
      Nee voor borek is een iets minder vette kaas meer geschikt, rond de 40% (hier staat dan ook vaak 'boreklik peynir' op)

      Ik had laatst een ander percentage en die kaas was veel te zacht/romig, kon het niet goed prakken.
      Dan had je waarschijnlijk een wat goedkopere variant, had ik laatst ook en dat zijn een soort 'meng'kazen die inderdaad veel te zacht zijn. Niet op besparen dus ;)

      Ik ga ook maar de 60% aanhouden, is dat om bij Kahvalti te serveren dan ook goed?
      Ja juist bij ontbijt/kahvalti is 60% juist het lekkerst. Ik heb altijd twee soorten peynir in de koelkast staan: 60% en een boreklik

      Ik heb ook vaak dat de deksels van de blikken door de luchtdruk openschieten, is dat erg?
      Nee dat is op zich normaal, het scheelt wel als je de blikken niet in de deur van de koelkast zet, dan beweegt de vloeistof wat minder en dan bouwt er minder druk op.

      Soms zit er ook wat schimmel op de rand van het blik, moet je dan de kaas die erin zit (onder water) ook weggooien?
      Nee dat doe ik nooit.

      Succes!

      Verwijderen
  3. Beste,

    Wat een fijne blog en zeker omdat het de producten zo goed toelicht.
    Ik had een vraagje over de vetgehaltes tussen de verschillende kazen. Kan je misschien de verschillen opsommen tussen de vetgehaltes en waar elk het beste voor is?
    Ook wat betreft de kazen van verschillende dieren.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Turkse witte kaas is meestal te koop met vetgehaltes van 40% tot 65%. Tsja net als bij Nederlandse kaas is de meest volle (vette) kaas het lekkerst om te eten, wij hebben zelf altijd 60% kaas voor bij het ontbijt of de lunch. De minder vette kazen zijn goed om te gebruiken in börek en andere gerechten om te voorkomen dat het heel zwaar wordt. Ik gebruik daar zelf de böreklik peynir van 40% voor. Geiten- en schapenkaas koop ik zelf nooit maar dat is echt een kwestie van smaak, als je die lekkerder vindt neem je die gewoon.

      Verwijderen
  4. Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord!
    Zijn overigens de vettere kazen ook de stevigere kazen en de minder vettige wat meer kruimelig van structuur bij het aansnijden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt over het algemeen wel, de minder vette kazen kruimelen wat sneller.

      Verwijderen
  5. Nogmaals hartelijk bedankt voor je antwoorden en inspanningen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Danku voor deze informatie. At het net voor het eerst en had geen idee wat ik ermee kon doen maar dankzij deze blog zit ik nu een lekkere tosti met die kaas, blauw kaas en knoflook te eten. Ik heb een nieuwe verslaving haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt blij met deze recepten, ik eet al een paar weken niets anders dan Turks. Mede omdat er om de hoek bij mij een grote Turkse supermarkt is gekomen die werkelijk alles verkoopt wat nodig is (heel goedkoop ook nog, je bent gek als je groenten, fruit, kruiden e.d. nog bij Appie of Jumbo koopt).
    Leuk om zelf ook dingen te proberen, ik heb voor de lunch een stuk Turks brood met Turkse witte kaas, peterselie, tomaat, olijf en tahin gegeten; heerlijk!
    Door jouw recepten en door te proeven kom je vanzelf op ideëen. En gezond ook nog: ik ben 50 en zie er door al die aubergines, tomaten, dadels, noten, meloen enz echt beter uit dan 2 maanden terug; net vroeg een vriendin van me of ik aan de botox was gegaan (NOT), mijn zoon zei dat mijn haar zo glansde; had ik het soms geverfd? (NOT!!)
    Leuk toch :-)
    En hoe het mogelijk is weet ik niet maar voor de helft van de prijs koop je daar ook echt goed kalfs- en rundvlees al eet ik weinig vlees.
    Maar voor zulke lage prijzen ga ik komende winter de nodige stoofpotjes proberen.
    Een vraagje: ik zag citroenen in een pot, er was vrijwel niets aan toegevoegd (hoera! geen E-nrs) maar geen idee wat je daar mee kan doen, heb je een recept of tip waar je die voor kan gebruiken?

    Groetjes van een enthousiaste nieuwe 'fan' van jouw recepten,
    Maria Janssen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te lezen allemaal! Wat betreft de ingelegde citroenen, dat is iets marrokkaans dus daar heb ik verder geen ervaring mee.

      Verwijderen
    2. De citroenen, alleen de schi,l gebruik ik vaker kleingesneden in een salade.
      De citroenen zijn ingelegd in zout, ik heb het zelf ook al een keer geprobeerd, erg lekker. En in een tahin (stoofschotel) smaken de ingelegde citroenen ook lekker. Vaker lees ik dat alleen hiervan de schil te gebruiken is, ik weet niet of dat zo is, ik moet het ook hebben van wat ik op internet kan vinden.
      groet
      mien

      Verwijderen
    3. Dank je wel voor de aanvulling! Tahin is sesampasta en geen stoofschotel ;) . In een salade lijkt me inderdaad lekker.

      Verwijderen
  8. Sorry voor de typefout ik bedoelde tajine,
    mien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zit er ongepasteuriseerde melk in deze Turkse witte kaas? Ik ben namelijk zwanger en heb heel veel zin in sigara boregi, maar ik kan geen Turks lezen en de Turkse winkel kon mij niet verder helpen. Misschien weet jij wat er exact in zit? Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, Turkse witte kaas is gewoon veilig om te eten als je zwanger bent! Er zit geen ongepasteuriseerde melk in. Ja misschien als je het op een boerderijtje in Turkije koopt maar wat hier in de winkels ligt zeker niet.

      Verwijderen
  10. Heel erg bedankt voor je reactie, ik maak vanavond jouw recept van sigara boregi, ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik heb uit Roemenie waar veel trurkse invloeden zijn witte kaas gehad, deze ligt ook in zout water , de smaak van deze kaas is erg pittig. IK vind ze heerlijk. mijn vraag is nu of jij weet of deze ook hier te koop is. Hij ziet er erg bros uit. Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, geen idee, ik zou gewoon eens rondkijken in de Turkse supermarkt of er een kaas is die erop lijkt!

      Verwijderen
  12. Hi Eslem, ik was even aan het rondneuzen op je blog, en zag toen deze post met "witte kaas" zoals ik 'm meestal noem. Ik kocht 'm meestal los (gewoon 1 rondje) maar omdat ik soms voor meer mensen kook, besloot ik een tijd terug toch maar eens een blik te kopen. En dan kun je dus kiezen uit 8 verschillende. Meestal ben ik van de budgetvariant, maar ook van het etiketten lezen. In dit geval bleek dat bij de goedkopere blikken er niet alleen melk wordt gebruikt maar ook plantaardige vetten. Dus ik ben wel voor een 100% melkvariant gegaan. Ik heb een blauw blik , merk denk ik Yayla, en ook 60%. Die bevalt mij prima. Die jij hebt, hebben ze volgens mij ook, dus misschien dat ik die ook een keer ga proberen. Groeten Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, je hebt hele goedkope maar dat mag niet eens kaas genoemd worden (er staat ook geen peynir op zag ik laatst), echt vies is dat. Dan maar iets meer betalen! Ik ben heel tevreden met 'ons' merk maar eigenlijk zijn alle merken die niet al te goedkoop zijn goed, haha.

      Verwijderen
  13. Beste Eslem,

    Ik heb in turkije zelf eens een kaas gegeten en ben nu op zoek naar de naam ervan zodat ik deze hier in nederland op kan zoeken. Zoals je begrijpt heb ik dus geen flauw idee van de naam. Je kunt de kaas het beste vergelijken met Cheesstrings, ik weet niet of je die kent maar dat is kaas die dradig word als je deze uit elkaar trekt, dit gebeurde ook met de kaas in turkije. Ben benieuwd of je een idee hebt! Ohja en ik lees je recepten met veel plezier, vanavond staat de wijnbladeren dolma op het menu! Groetjes Janine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm, bedoelde je misschien orgu peyniri? Dat is kaas die soms 'gevlochten' is maar je hebt het ook in wat jij beschrijft, van die slierten. Lekker inderdaad! Helaas in Nederland nog nooit een smakelijke tegengekomen...

      Verwijderen
  14. Hi Eslem, heb je misschien ook een recept van penirli pide! Deze at ik vroeger altijd met Turkse kaas en vond ik zo lekker. Wil het graag zelf een keer maken.

    Groetjes Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hi Eslem, heb je misschien ook een recept van penirli pide! Deze at ik vroeger altijd met Turkse kaas en vond ik zo lekker. Wil het graag zelf een keer maken.

    Groetjes Mariska

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!